A klasszikus pozsonyi kifli receptje
Még szebbé varázsolhatod az ünnepeket az omlós és illatozó pozsonyi kiflivel!
Reggelire vagy uzsonnára is remek finomság lehet a pozsonyi kifli, ami diós töltelékével tipikusan az ünnep egyik nagy kedvence.
Egy pohár friss, hideg tejjel fogyasztva nemcsak jóllakat, hanem felidézi a régi, szép napokat is, amikor még a sámlin ülve vártad, hogy a nagymama elkészüljön vele. Most itt az idő, hogy felcserélődjenek a szerepek, ültesd a nagyit a székre!
Pozsonyi kifli
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 6 dkg cukor
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi fahéj
Fél deci tejet langyosíts meg, tegyél bele egy csipetnyi cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd felfutni. A lisztet a cukorral, csipetnyi sóval keverd össze, majd a szobahőmérsékletű vajat morzsold bele. Adagold hozzá lassan az élesztőt, illetve a maradék tejet is, és gyúrd össze a tésztát. Akkor jó, ha félkemény, és már magától leválik az ujjaidról. Takard le tíz percre egy tiszta konyharuhával, majd ha letelt az idő, vágd a tésztát 20 egyenlő darabra, és nyújtsd őket ovális alakúra.
Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket. A tejet forrald fel, és öntsd rá a ledarált dióra. Add hozzá a mazsolát, a fahéjat, valamint a citromhéjat, és keverd össze. A masszából kenj minden tésztadarabra, majd hajtsd össze, és formáld kifli alakúra őket. Fektesd a kifliket kivajazott, kilisztezett tepsibe, és a felvert tojással kend meg mindegyiknek a tetejét. Amíg rászárad, addig hagyd tovább kelni a tésztát. Ezután 160 fokra előmelegített sütőben süsd pirosra a pozsonyi kifliket.
Ünnepi finomságok
Ha télen szívesen töltöd az idődet a sütő mellett, akkor próbáld ki a legfinomabb karácsonyi recepteket!
OLVASD EL EZT IS!
- ünnep
- sütemény
Omlós karácsonyi bejgli, a legnagyobb ünnepi kedvenc
- ünnep
- nagyi
A legfinomabb zserbórecept egyenesen a nagyitól
- ünnep
- méz