Varázslatos látvány a felhők felett rendezett karácsonyi vásár: Petzen évről évre mesébe illik

Európa egyik legszebb és legmagasabban fekvő karácsonyi vására az utazók egyik kedvence volt az elmúlt években.

karacsonyivasar

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha karácsonyi vásárról van szó, a legtöbb embernek egy város főterén kialakított bódés forgatag jut eszébe, hiszen szinte mindenhol ilyeneket látni. Ám vannak olyan különleges helyek, amik szakítanak a hagyományokkal, és pont emiatt számítanak igazán egyedinek.

Ilyen Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi vására is, ami egy hegytetőn helyezkedik el, szinte már a felhők felett. A már hagyományossá vált vásár idén a vírushelyzet miatt sajnos nem kerül megrendezésre, de ha lehetőség lesz rá, 2021-ben mindenképp érdemes felkeresni. Addig is ismerd meg jobban a nem mindennapi forgatagot!

Hagyományos karácsonyi vásár, mégis más

A Petzen a Karavankák keleti vonulatának legmagasabb hegye, amely az osztrák-szlovén határ közelében található, Dél-Karintiában. A vírushelyzet előtt idelátogató utazók minden évszakban megtalálták itt a lehetőséget az aktív kikapcsolódásra, hiszen a melegebb hónapok remekül alkalmasak túrázáshoz és hegymászáshoz, télen pedig a síelőké volt a főszerep. Mivel a hegyen lévő sípályák legtöbbje kék vagy piros, ezért családok, kezdők és középhaladók számára kifejezetten ajánlott.

petzen3
Fotó: petzen.net / Facebook

Ám télen nemcsak a síelés miatt bakancslistás hely, hanem mert itt található Ausztria legmagasabban fekvő karácsonyi vására, a Petzen Christkindlmarkt. Ez a kellemes hangulatú hely 1700 méteres magasságban fekszik, a legegyszerűbb sífelvonóval feljutni a meredek csúcsig.

A cikk az ajánló után folytatódik

Olyan, mintha a mesevilág életre kelt volna a hegy tetején, a közeli vonulatoknak csak éppen a csúcsai látszódnak ki a felhők közül, a vásár pedig minden olyan elemet tartalmaz, ami az adventi forgatagokra jellemző.

Változatos programok is társulnak a meseszép kilátáshoz

Egy igazi osztrák karácsonyi vásárhoz híven a Petzenen is mindenféle finomság és érdekes program várta a látogatókat - és reméljük, hogy jövőre is várja majd. Természetesen kaphatók különböző kolbászok és virslik, amiket jól esik finom punccsal vagy forralt borral leöblíteni, de kézművesek portékáiból is lehet válogatni. Egy aprócska színpad is helyet kapott, ahol a környékbeliek adnak elő adventi műsorokat és zenéket, ezzel is emelve a hangulatot.

A Szent Anna-kápolna 1700 méteres magasságban.
A Szent Anna-kápolna 1700 méteres magasságban.
Fotó: Simon Dorina / Femina

Nemcsak a vásár, hanem a felvonó mellett található Szent Anna-kápolna is egészen mesebeli élményt ad az adventi időszakban. Az 1980-ban felszentelt picike templomot ilyenkor gyönyörűen feldíszítik, bejáratánál pedig még egy aprócska jászol is található. Itt ezeken a különleges napokon istentiszteletet tartanak, de templomi kórus is fellép, valamint betlehemes játékokat is megnézhetnek a látogatók.

Nézd meg, hogyan karácsonyoznak a föld alatt - Ez a legkülönlegesebb karácsonyi vásár Európában

Hosszú évek óta a holland Velvet Cave ad otthont a legkülönlegesebb atmoszférájú karácsonyi vásárnak.

(Ajánlókép: Simon Dorina/Femina. Kiemelt kép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük