Ezért egyél karácsonyig mindennap egy almát! 4 furcsa Luca-napi népszokás

December 13. Luca napja.

Népszokások Luca-napján
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A Luca-napról legtöbbeknek beugrik a Luca széke, amiről tudjuk, hogy hosszú ideig és sokféle fából készül. Hogy pontosan mire is kell, az már legtöbbször homályba vész.

Ennek és néhány, a karácsonyi ünnepkör részének számító december 13-ához kötődő egyéb népszokásnak járunk utána az alábbiakban.

Luca-napi népszokások

Lucázás, kotyolás

A lucázás sokak számára lehet ismerős kifejezés, ám a népszokás jelentése már talán nem teljesen tiszta.  December 13-án fiúgyermekek termékenységvarázsló szokása volt ez. Házról házra járva az alábbi mondókával kívántak az elkövetkezendő évre jó terményt, bőséget, gazdagságot a házban lakók számára.

Luca, Luca, kitty-kotty, tojjanak a tiktyok!
Kolbászuk olyan hosszú legyen, mint a falu hossza,
Szalonnájuk olyan széles legyen, mint a mestergerenda,
Zsírjuk annyi legyen, mint kútban a víz!
Annyi pénzük legyen, mint a pelyva,
Annyi csirkéjük legyen, mint a faszál,
Annyi tojásuk legyen, mint égen a csillag!
Luca, Luca, kitty-kotty, tojjanak a tiktyok!

Mindennap egy alma

Luca napjához nemcsak a boszorkányok, de a férjkereső babonák is erősen kötődnek. A néphit szerint az a hajadon, aki Luca napjától kezdve mindennap beleharap egy almába, az utolsó falat után karácsonykor az utcára lépve megláthatja jövendőbeli férjét.

Luca-cédulák

Ugyancsak december 13-i szerelmi jóslások közé tartozott a Luca-cédulák nevű népszokás. A hajadon lányok Luca napján 13 papírra 13 legény nevét írták. A cédulákat a zsebükbe tették, majd mindennap kihúztak egyet közülük. Amelyik cédula utoljára maradt, a rajta szereplő név lett a leány férjének neve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Luca-tök

A töklámpás faragását legtöbben egyértelműen angolszász hagyománynak tartjuk. Ám valójában nem csak a halloweenhez köthető. Magyarországon - főként a Dunántúlon - is szokás volt az úgynevezett Luca-tök faragása. Luca napján szájat, orrot faragtak a kivájt belsejű tökre, gyertyát gyújtottak benne, a házak ablakai alá tették és sötétedéskor azzal ijesztgették egymás.

Palóc falvak

Madách Imre és Mikszáth Kálmán egykori otthona, a Palócföld valódi élményekkel gazdagítja a környéken kirándulókat. A gyönyörű falvak megérik az utazást, hiszen az idilli településképeket kiegészíti egy szerethető, alig-alig leírható varázs.

8 gyönyörű palóc falu itthon, ahol ma is élnek a hagyományok: megérik az utazást

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borítókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük