Ahogyan a nagyi tartja frissen az ételt

Praktikák karácsony idejére

Az ünnep előtti bevásárlást könnyű túlzásba vinni. Sebaj, hisz ott a fagyasztó!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Megszokott dolog azon nők látványa az ünnepek előtt, akik többméteres listával járják körbe az üzleteket, hogy minden hozzávalót beszerezzenek a karácsonyi menühöz. Érdemes is alaposan bevásárolni, hiszen nincs annál bosszantóbb, mint amikor az utolsó pillanatban derül ki, hogy nincs elég cukor otthon a sütihez, használhatatlanul összekristályosodott a méz a spájzban, és a halászléhez sincs meg az összes szükséges hozzávaló.

Egy magára valamit is adó háziasszony ezért inkább mindenből egy kicsit többet vesz, mondván: a maradék úgyis eláll a fagyasztóban. De mi a helyzet akkor, ha tele a fagyasztó? Hogyan érdemes tárolni az ételeket, hogy azokat ne kelljen idő előtt kidobni? Nagyanyáink elárulják!

Ne félj a tojástól!

A legtöbb étel elkészítéséhez nélkülözhetetlen hozzávaló a tojás, amelynek tárolása köztudottan alapos körültekintést igényel.

Hogy ne kelljen azon aggódnod, hogy a karácsony másnapját szalmonella-fertőzéssel a kórházban töltitek, tedd a következőket!

  • Ha már korábban beszerezted a szükséges mennyiséget, ám már nem férnek a hűtőbe a tojások, akkor anélkül is konzerválhatod úgy, hogy vazelinnel alaposan bekened, vagy egy korpával teli ládába helyezed őket, és hűvös helyen a tartod.
  • Ha a sütés során nem használtad fel az összes tojássárgáját, akkor ahelyett, hogy kidobnád a maradékot, a még egészben lévő sárgáját óvatosan csúsztasd egy csészébe, engedj rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, és így helyezd a hűtőbe! Néhány napig eláll a hűtőszekrényben anélkül, hogy kiszáradna.
  • A tojásfehérjével pedig még könnyebb a dolgod, ez ugyanis a mélyhűtőben akár egy évig is eláll, ha egy tiszta edényben lefagyasztod.

A méz titka

Gyakran okoz problémát a háziasszonyoknak a megkristályosodott méz. Pedig egyáltalán nem kell aggódnod! Hogy miért?

  • A méz minőségét egyáltalán nem befolyásolja a benne lévő cukor megkristályosodása, ám ha ezt mégis szeretnéd elkerülni, akkor a mézet kanalazd kisebb zacskókba, és fagyaszd le! Így biztosan nem válik kristályossá, ráadásul bármikor könnyen kiolvaszthatod, ha szükséged lesz rá!
  • Akkor sem kell aggódnod, ha már megjelentek benne a kristályok: egy edényben melegíts egy kevés vizet - ne legyen túl forró! -, és afölött, sűrű kevergetés mellett olvaszd fel óvatosan a mézet! A kristályok így könnyen eltüntethetők, ráadásul a méz sem veszti el értékes alkotóelemeit.

Jó, ha tudod!
Ha szeretnéd megőrizni a méz minőségét, akkor soha ne tárold fémedényben! Erre az üvegből készült edények vagy befőttesüvegek a legalkalmasabbak.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Elsősegély a sajtnak

A háziasszonyok egyik legfőbb aggodalma a sajtokkal szemben, hogy azok idő előtt kiszáradnak vagy megkeményednek. A nem megfelelő tárolás adhat is okot erre, ám a kissé kiszáradt sajtok is megmenthetők! Hogyan?

  • A régi, maradék sajtot könnyen felfrissítheted, és ismét ízletessé és fogyaszthatóvá teheted, ha sós vízbe mártott - nem papír! - szalvétába csomagolod, és puhulásig úgy hagyod.
  • Szintén a sajt puhításához és felfrissítéséhez nyújt megoldást a tej: egy kis időre tedd a sajtdarabot friss tejbe, majd szárítsd meg egy tiszta ruhával, ha megpuhult.
  • Ha nem használtad fel az összes sajtot a karácsonyi menü elkészítéséhez, és egy része ráadásul még meg is száradt, ne a szemetes legyen az első gondolatod, hanem a diódaráló! Daráld le vele a sajtot, és azonos arányban keverj hozzá előzőleg langyosra melegített vajat! Óvatosan főzd össze a kettőt úgy, hogy a sajt megolvadjon, és fűszerezd őrölt pirospaprikával! Kiváló szendvicskrémet kaphatsz így, amelyet akár a szilveszteri szendvicsek ízesítéséhez is használhatsz!

Hogy a kalács is friss maradjon!

A karácsonyi kalácsokat és mézes süteményeket sokan jóval az ünnepek előtt elkészítik, hogy legalább már azzal ne legyen dolguk a nagy karácsonyi sürgés-forgásban. Hogy azonban ne száradjanak meg idő előtt, tedd a következőket!

  • A kalácsot és az aprósüteményeket könnyen frissen tarthatod, ha fémdobozban tárolod őket, és melléjük még egy fél almát is helyezel.
  • Az aprósütemények akkor is frissek maradnak, ha úgy teszed őket egy fémdobozba, hogy azt előtte pergamenpapírral vagy selyempapírral béleled ki.
  • Ha az apró finomságok mégis kiszáradnának, akkor tedd őket egy kartondobozba, és úgy helyezd őket egy fémdobozba, hogy a fém tető alá egy nedves kendőt terítesz, és az egészet hűvös helyen tárolod.
  • Ha a csemetéid nem bírták ki, hogy ne kóstolják meg az elkészült bejglit, és kénytelen voltál felvágni, még nem kell aggódnod, hogy a frissen vágott felülete megszárad! Helyezz rá egy szelet friss kenyeret, és így tekerd be folpack-kal!

Hasznosítsd újra!

Ha a családod különösen nem rajong a zöldségekért, bizonyára gyakran vagy kénytelen kidobni a főtt leveszöldségeket. Ne tedd, és a megmaradt főtthústól se szabadulj meg csak azért, mert nem fogyott el. Hasznosítsd újra őket! A megmaradt leveszöldségek például kiváló alapanyagául szolgálhatnak a karácsonyi francia salátának: vágd őket apró kockákra, keverj hozzájuk szintén apróra vágott almát és savanyú uborkát, majd tejföllel, majonézzel, és ízlés szerint cukorral ízesítsd!

A főtthúst szintén újrahasznosíthatod: készíthetsz belőle húspástétomot darálással és fűszerezéssel, de akár ki is ránthatod a hús típusától függően. A sülthússal pedig - darálva és fűszerezve - kiváló töltött gombafejeket vagy töltött paradicsomot készíthetsz, de akár húsos palacsintához is használhatod.

Ezt is szeretjük