Mennyei szabolcsi töltött káposzta
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a töltött káposzta egészen mást jelent, mint az ország túlvégén. Próbáld ki az ő receptjüket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A töltött káposztának ugyanúgy ott van helye az ünnepi fogásoktól roskadozó ebédlőasztalon, mint a halászlének vagy a bejglinek. Bár ez egy tipikusan magyar fogás, mégis az ahány ház, annyi szokás kategóriájába tartozik.

A következő édes káposztás recept, amit általában Szabolcsban készítenek, kevésbé ismert, mint savanyú káposztás társa, de legalább olyan finom.

Töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 70 dkg darált sertéshús
  • 70 dkg rizs
  • 2 fej édeskáposzta
  • 1 sűrített paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • olaj

A káposzta közepét vágd ki, majd szedd leveleire, és alaposan mosd meg. Forralj vizet, tegyél bele némi sót, majd néhány percre tedd bele a leveleket. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a darált húst és az alaposan átmosott rizst, végül sózd ízlésed szerint. Keverd össze az egészet, majd a lecsepegtetett káposztalevelekre halmozz rá egy-egy adagot. Tekerd fel a káposztát, a végeit dugdosd be, így nem jön ki belőle a töltelék.

A fel nem használt káposztaleveleket csíkozd fel, és szórd egy fazék aljába. Fektesd rá a tekercseket, és engedj rá annyi vizet, hogy éppen ellepje a káposztákat. Főzd addig, amíg a víz forrni nem kezd. Ekkor a sűrített paradicsomot keverd össze kis langyos vízzel, öntsd rá a göngyölegekre, és főzd még 25-30 percig. Ízlésed szerint tejföllel tálald.

Ezt is szeretjük