Mennyei szabolcsi töltött káposzta
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a töltött káposzta egészen mást jelent, mint az ország túlvégén. Próbáld ki az ő receptjüket!
A töltött káposztának ugyanúgy ott van helye az ünnepi fogásoktól roskadozó ebédlőasztalon, mint a halászlének vagy a bejglinek. Bár ez egy tipikusan magyar fogás, mégis az ahány ház, annyi szokás kategóriájába tartozik.
A következő édes káposztás recept, amit általában Szabolcsban készítenek, kevésbé ismert, mint savanyú káposztás társa, de legalább olyan finom.
Töltött káposzta
Hozzávalók:
- 70 dkg darált sertéshús
- 70 dkg rizs
- 2 fej édeskáposzta
- 1 sűrített paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- pirospaprika
- olaj
- só
A káposzta közepét vágd ki, majd szedd leveleire, és alaposan mosd meg. Forralj vizet, tegyél bele némi sót, majd néhány percre tedd bele a leveleket. A vöröshagymát aprítsd fel, és kevés olajon dinszteld meg. Szórd meg pirospaprikával, majd add hozzá a darált húst és az alaposan átmosott rizst, végül sózd ízlésed szerint. Keverd össze az egészet, majd a lecsepegtetett káposztalevelekre halmozz rá egy-egy adagot. Tekerd fel a káposztát, a végeit dugdosd be, így nem jön ki belőle a töltelék.
A fel nem használt káposztaleveleket csíkozd fel, és szórd egy fazék aljába. Fektesd rá a tekercseket, és engedj rá annyi vizet, hogy éppen ellepje a káposztákat. Főzd addig, amíg a víz forrni nem kezd. Ekkor a sűrített paradicsomot keverd össze kis langyos vízzel, öntsd rá a göngyölegekre, és főzd még 25-30 percig. Ízlésed szerint tejföllel tálald.
OLVASD EL EZT IS!
- kacsa
- ünnep
Omlós narancsos kacsasült
- alkohol
- ünnep
Citromos sertéssült konyakkal megbolondítva
- alma
- ünnep