A Mikulásnak felesége van, és valójában nem is piros a ruhája: 4 meglepő dolog, amit nem tudtál róla

A Mikulás valós kinézete és magánélete is sok érdekességet rejt magában.

Meglepő dolgok a Mikulásról
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Mikulásról minden országban más és más legenda él, kultúránként változnak a hozzá köthető szokások is. Míg nálunk december 6-án reggel érkezik - vagy néhol 5-én este -, addig az angolszász területen ő hozza az ajándékot a Jézuska helyett karácsony reggelén.


Azonban a modern Mikulás külső megjelenése már szinte mindenhol megegyezik a nyugati világban: rögtön a termetes, piros köpenyes öregapó képe jelenik meg mindenki előtt. Most megtudhatod, honnan ered ez az ábrázolásmód, és egyéb furcsaságokat is elárulunk.

A Mikulás nem is agglegény

Bármilyen különös, a Mikulás házasember, legalábbis az észak-amerikai hagyományok szerint. Mivel a Mikulást angolul úgy hívják, hogy Santa Claus, ezért a feleségét csak Mrs. Claus néven emlegetik. Mrs. Claus először 1849-ben jelent meg James Rees A Christmas Legend című történetében. Az asszony feladata a süteménykészítés, a rénszarvasokról való gondoskodás és az ajándékok előkészítése. Külsejét tekintve meglehetősen hasonlít a Mikuláshoz: a legtöbb ábrázoláson hosszú, piros köpenyt visel, ősz haját pedig felcsatolva hordja.

Mikulás felesége
Fotó: avid_creative / Getty Images Hungary

Miben különbözik a Mikulás a Télapótól?

A Mikulás elnevezés Szent Miklóshoz köthető, aki egy 3. században élt püspök volt Myra városában, a mai Törökország területén. Mivel életét a szegények megsegítésének rendelte alá, halála után szentté avatták, és a gyerekek védelmezőjeként tartják számon. De miért vele társítjuk az ajándékosztást? A hozzá fűződő legismertebb legenda szerint élt a városban egy szegény ember, aki hozomány hiányában nem tudta férjhez adni a lányait. Miklós püspök az éjszaka leple alatt bedobott három erszényt az ablakon, hogy ne kelljen a lányoknak örömlányoknak menniük. 

Ezzel szemben a Télapóhoz nem köthető sem a vallás, sem egy valós személy. A Télapó a szocializmus idején jött divatba, amikor a szovjet hatalom tudatosan igyekezett kiiktatni a vallásos ünnepeket. Ezért a Télapó az orosz Gyed Moroz alakjához hasonlatos, vagyis a Fagy Apóhoz, aki krampusz helyett az unokájával szállítja az ajándékokat. 

A Mikulás valódi külseje a kövér, pirospozsgás apó ellentéte

Szent Miklós külseje egészen másmilyen volt, mint amilyennek ma sokan elképzelik. A püspök Dél-Olaszországban nyugvó maradványait exhumálták az '50-es években, 2014-ben pedig a liverpooli John Moores Egyetem tudósai 3D-s technológiával már pontosan rekonstruálni tudták az arcát. Szögletes vonások és többszörösen törött orr jellemzi, ami aszimmetrikusan gyógyult, így adva egy karakteres élt a püspök arcának. Inkább kreol bőrű volt, mint fehér, és a magassága 168 cm körül lehetett.

A cikk az ajánló után folytatódik


A köpenye eredetileg nem piros színű

Ha két színnel kellene jellemezni a Mikulást, elsőre leginkább a piros ugrik be a köpenye után, és a fehér a szakálla miatt. Ez azonban nem volt mindig így. A régi, 20. század előtti könyvekben sokszor különféle színekkel ábrázolták, jellemzően zöldben vagy lilában - ez utóbbi a püspöki szín. Igaz, hogy néha piros ruhában is megjelent a lapok oldalain, de a ma jól ismert piros-fehér, termetes, szakállas apó kinézet csak később terjedt el egy 1931-es Coca-Cola-reklámnak köszönhetően.

Nézd meg, hol lakik a Mikulás

Az igazi finn Joulupukki jégszobrokkal teli lakhelye Lappföldön található, ahol segítőivel és rénszarvasaival osztja meg hajlékát.

Itt él az igazi Télapó: képeken a Mikulás otthona

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük