A legjobb likőrök karácsonyra a kávétól a tojásig: karácsonyra összeállnak az ízek
Az édes, krémes likőrök tökéletes kísérői a karácsonyi készülődésnek.

tojaslikor
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi készülődést szó szerint megédesíti, ha egy kis pohár likőrt elkortyolgatsz a családdal vagy a barátokkal. Nem muszáj boltban megvenned, házilag készítve sokkal finomabb lesz a krémes ital.

Az ünnepvárást a gasztronómiai élmények is gazdagabbá tehetik. A mézeskalácsokat, puszedliket, linzereket sokan jó előre megsütik, de a likőröknek sem árt, ha egy kis időt hagysz nekik, így jobban összeérnek az ízeik. Feltéve, hogy nem fogynak el már karácsony előtt az utolsó cseppig.

Likőrök karácsonyra

A likőrök között bárki találhat kedvére való ízvilágot: a krémesebb és a fanyarabb aromák kedvelői is összedobhatnak egy üveggel kedvenc italukból, sőt, akár ajándékként is beválnak. Az alábbi receptekből nagyjából egy liter likőr jön ki, tetszés szerint növelheted a mennyiséget.

Tojáslikőr

Bár a szabadon tartott csirkéktől származó, illetve házi tojások ára meglehetősen magas, a tojáslikőr készítésénél a minőség kulcsfontosságú, nem érdemes kompromisszumot kötni. Néhány egyszerű hozzávalóból 20 perc alatt elkészülhetsz az itallal, aminek jót tesz egy kis pihentetés.

Hozzávalók

  • 20 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2,5 dl habtejszín
  • 5 tojássárgája
  • 1-1,5 dl vodka vagy almapálinka
  • 1 evőkanál rum
  • 1 evőkanál vaníliapor

Egy edényben keverd össze alaposan a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliával, majd tedd félre. Egy másik tálba öntsd bele a tejet és a tejszínt, forrald fel, végül vedd le a tűzről, és óvatosan csurgasd a tojásos részbe, folyamatos keverés mellett. A vegyített alapot tedd vissza a tűzhelyre, alacsony hőfokon kevergesd át, majd vedd le, add hozzá a vodkát vagy az almapálinkát és a rumot, fokozatosan, kóstolgatás mellett. Ha már megfelel az ízlésednek, hagyd hűlni, és tárold hűtőszekrényben!

A cikk az ajánló után folytatódik

Kávélikőr

Kávérajongóknak kötelező kipróbálnia az otthon is könnyen elkészíthető kávélikőrt, a krémes, finom ital már-már édességként is megállja a helyét az ebéd vagy vacsora után. Hűtőben hetekig eláll, és a tojáslikőrhöz hasonlóan jól összeállnak az ízek benne, ha kap egy kis időt pihenésre.

Hozzávalók

  • 2,5 dl lefőzött kávé
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 2 dl vodka

A mennyei ital elkészítési módja egyszerű és gyors: a frissen lefőzött kávéhoz keverd hozzá a cukrot, a tejszínt és a tojássárgáját, majd főzd fel óvatosan, gyakran kavargatva az alapot. Ha sűrű, krémes és forró az ital, leveheted a tűzről. Ezt követően öntsd bele a vodkát vagy más semleges ízű alkoholt. Hagyd kihűlni, utána pedig tartsd hűtőben, így akár hetekig élvezheted a frissítő csemegét.

Narancslikőr

A narancsok héját nem csak illatosításhoz használhatod: ha kezeletlen darabokat veszel a boltban, akár édességekbe is teheted, sőt, édes-fanyarkás likőr is készülhet belőle.

Hozzávalók

  • 4 dl víz
  • 4 dl vodka
  • 20 dkg cukor
  • 2 kezeletlen héjú narancs
  • 1 kezeletlen héjú citrom

Hámozd meg a narancsot és a citromot úgy, hogy a színes héj alatti fehér részt minél jobban elkerülöd, ez ugyanis nagyon keserűvé teszi a végeredményt. Tedd a vodkát vagy más, semleges ízű alkoholt egy üvegbe a narancsok és a citrom héjával együtt. Hagyd állni legalább 4-5 napig, közben gyakran rázogasd fel. Ha eleget pihent, és átvette az alkohol a déligyümölcsök ízét, melegítsd fel a szükséges mennyiségű vizet, oldd fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről. Szűrd le az alkoholos alapot, és öntsd a vizes részhez, keverd meg, és hagyd összeállni még egy napig az ízeket.

Fűszeres csokilikőr

Egy finom csokilikőrért talán minden édesszájú rajongani fog, akár gasztroajándékként is megállja a helyét. A csoki minőségére nagyon figyelj, magas, legalább 60%-os kakaótartalmúból lesz igazán isteni a végeredmény.

Hozzávalók

  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg étcsoki
  • 4 dl vodka
  • 2 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • fél dl kávé
  • ízlés szerint néhány csillagánizs
  • 1 evőkanál vaníliapor
  • 1 mokkáskanál fahéj

Öntsd egy edénybe a tejet, a tejszínt, tedd hozzá a cukrot és a fűszereket ízlés szerint: a fahéjat, a csillagánizst, a vaníliát. Melegítsd jól össze, még forráspont előtt tegyél bele bőven magas kakaótartalmú étcsokoládét. Kevergesd, míg finoman besűrűsödik, majd fokozatosan öntsd hozzá a kávét, végül a vodkát. Néhány napig állva lesz a legfinomabb.

Fűszeres chutneyk téli ízekben

Az isteni fűszeres chutneyk tökéletes gasztroajándékok az ínyenceknek.

Ezt is szeretjük