5 remek gyerekkönyv, huncut csemetéknek
+ 5 szuper fejlesztő ötlet
Melyik könyvnek örülne a gyerkőc? Hogyan dolgozható fel játékosan az olvasmány? Íme, a mi tippjeink.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsonyra mindenki szívesen vásárol könyvet, de néha a jószándékú rokonok igencsak mellétrafálnak, amikor egy-egy kedves, ámde a gyermeket teljességgel hidegen hagyó kötettel lepik meg a porontyot. Pedig néha elég csak kifigyelni, esetleg a szülőknél megérdeklődni, mit játszik legszívesebben a kis utód, és máris nagyobb eséllyel dönt jól az ember könyvvásárláskor.

Királyok és királynők – Válogatás Andersen és Grimm meséiből

Kardozós kisfiúknak és fátyolban-koronában pipiskedő kislányoknak

A klasszikus mesék sosem mennek ki a divatból. Jó példa erre az Egmont kezdeményezése, az Egmont Klasszikusok sorozat, melynek művészien illusztrált, gyönyörű kötetét gyerekek és felnőttek is bizonyára örömmel lapozgatják. Már csak Anasztaszja Arhipova csodás képei miatt is érdemes feleleveníteni Csipkerózsika vagy A császár új ruhája történetét, és együtt izgulni porontyainkkal, hogy jó véget érjenek a főhősök mesés megpróbáltatásai.
Összesen négy örökzöld történet, a fentieken kívül A békakirály és A libapásztorlány került bele az igényes válogatásba.
Akit pedig az is érdekel, mely szerzőknek köszönhetők a mesék, az Andersen és Grimm lényegre törő életrajzát is megtalálja a könyv végén.
Ajánlott életkor: 6-12 éves

Oldalszám: 61 oldal.
Fogyasztói ár: 2699 forint.
E-fogyasztói ár: 2159 forint.
Kiadja az Egmont Kiadó.
A könyvet megrendelheted itt. »

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő: Süss fel, nap!

Örökmozgó testvérkéknek

Bartos Erika immáron ki tudja, hányadik Anna, Peti és Gergő történetgyűjteményét jelentette meg az Alexandra kiadó. Aki már ismeri a kedves rajzokkal és valódi fényképekkel illusztrált könyvecskéket, az valószínűleg rögtön rohan a könyvesboltba, hogy minél előbb beszerezhesse a legújabbat.
Aki még nem ismeri, annak itt a kitűnő alkalom megismerkedni Annával, Petivel és Gergővel, akik a szerzőnő gyermekei. A velük töltött időről, kirándulásaikról, apró-cseprő bajaikról, örömükről és bánatukról szólnak a könyvek, bemutatva a nagycsalád mindennapjait. A szövegek gügyögésmentes egyszerűsége érthető a legkisebbek számára is, a bájos rajzokat pedig maga Bartos Erika készítette.

A Süss fel, nap! az évszakok váltakozását mutatja be az olvasóknak a hógolyózástól a náthán át a baracklekvár-befőzésig.
Vigyázat! Kiskrampuszok körében igazi függőséget okoz, hiszen könnyű megszeretni a három pajkos testvért.
Ajánlott életkor: 1-6 éves

Oldalszám: 226 oldal
Fogyasztói ár: 2499 forint.
E-fogyasztói ár: 1999 forint.
Kiadja az Alexandra Kiadó.
A könyvet megrendelheted itt. »

Első enciklopédiám – Micimackóval és barátaival: Állatok

Kutya-cica simogató kislányoknak és bogárbegyűjtő kisfiúknak

Valószínűleg nincs olyan kisgyerek a világon, aki ne szeretné az állatokat, így aztán rengeteg kérdés felvetődik az apróságokban kedvenceiket illetően: Van víz a teve púpjában? A récék nem fáznak meg a vízben? A krokodilmama felfalja a kicsinyeit? Hol a tengeri csillag szája? Tudnak a hangyák beszélni egymással? Hát bizony, szülő legyen a talpán, aki minden felvetődő problémára tudja a választ.
Nekik nyújt segítséget a rengeteg fotóval illusztrált enciklopédia, amely röviden és érthetően mutatja be a gyermekeknek az ismertebb és kevésbé ismert emlősöket, madarakat, hüllőket, tengeri állatokat és rovarokat. Az olvasók nemcsak a fajok jellemzőivel ismerkedhetnek meg, de megtudhatják, hogyan nőnek fel, mivel táplálkoznak és hol élnek a bemutatott állatok.
Ajánlott életkor: 3-12 éves

Oldalszám: 190 oldal
Fogyasztói ár: 3699 forint.
E-fogyasztói ár: 2959 forint.
Kiadja az Egmont Kiadó.
A könyvet megrendelheted itt. »

Theo Schwartz: Bibi Blocksberg – Mégis vannak boszorkányok!

Varázsolni vágyó csemetéknek

Blocksbergék nem hétköznapi család, Bibi és édesanyja ugyanis boszorkányok, persze a szó legjobb értelmében, hiszen a varázslatokat sosem gonosz célra fordítják.
A Mégis vannak boszorkányok az első kötete annak a sorozatnak, melyben a Minimax csatornáról már jól ismert szöszi leányka és családjának kedves történeteivel ismerkedhet meg az olvasó. A könyvben hét mulatságos mese található, melyeket színes rajzok tesznek még élvezetesebbé. Hogy az iskoláskorú gyerekek is könnyen olvashassák Bibi kalandjait, a szöveg az átlagosnál nagyobb betűvel íródott és a sorok nincsenek zavaróan sűrűre szedve.
Ajánlott életkor: 4-10 éves

Oldalszám: 116 oldal
Fogyasztói ár: 2100 forint.
E-fogyasztói ár: 1680 forint.
Kiadja a Ciceró Kiadó.
A könyvet megrendelheted itt. »

Mesék a nagyvilágból – Heather Amery feldolgozása alapján

Kicsiny világjáróknak és nagy fantáziamestereknek

Olyan gyerkőc nincs, aki ne szeretné a meséket – ami nem is csoda, hiszen számukra a felnőttek unottan ismert világa is tele van felfedezendő kincsekkel és ámulatba ejtő varázslatokkal. Emellett a rövid, izgalmas történetekből ismerik meg a kis lurkók a világ minden táján az örök igazságokat, a természet erőit és az emberi tulajdonságok sokszínűségét. A különbség csak annyi, hogy míg Afrikában tigrisekről és más vadállatokról szólnak a mesék, addig Mexikóban az éneklő varangy jut szerephez.

Túlzás nélkül állítható, hogy a 22 ország 22 - többek között olasz, japán, cseh, spanyol vagy éppen skandináv - meséjét bemutató Mesék a nagyvilágból már ránézésre is gyönyörű könyv. A színes, gazdag illusztrációk – melyek egyébként Linda Edwards keze munkáját dicsérik - minden egyes történethez hozzáadnak valami arra a népre jellemzőt, így egyúttal csinos kis kultúrtörténeti kalauzt vehet kezébe az olvasó. Akik pedig arra is választ szeretnének, merre találhatók az egyes népek, ahonnan a mesék érkeztek, azoknak egy informatív térkép segít tájékozódni.
Ajánlott életkor: 4-10 éves

Oldalszám: 127 oldal
Fogyasztói ár: 4890 forint.
E-fogyasztói ár: 3179 forint.
Kiadja a Holló és Társa Kiadó.
A könyvet megrendelheted itt. »
5 ötlet, hogyan fejleszthetjük gyermekünket az olvasottakkal

1. Javítsd ki!
Milliószor hallott meséknél megpróbálhatsz füllenteni a történetben, azaz lassabban, és kicsit másképp mesélni a történetet. Gyermeked élvezettel fog kijavítani: Anya, nem Pipi, hanem Bibi!
2. Rajzold le!
Kérd meg porontyodat, rajzolja le, melyik a legkedvesebb mesealakja vagy jelenete. Kisebbeknek akár te is rajzolhatsz, és bízd rá, hogy rájöjjön, mit is lát.
3. Játszd el!
Nagyobb testvérek örömmel bújnak bele a mesehősök bőrébe, hagyd őket kibontakozni - a szülők vállalhatják a mesélő szerepét. Ugyanígy el lehet játszani az állatokat is, ebből igazán mókás dolgok kerekedhetnek ki, főleg, ha a szülők is beállnak puputevézni vagy pókozni.
4. Találd ki!
A gyermekenciklopédia szócikkeiből kiindulva mesélhetsz egy-egy állatról, és csemetéd feladata, hogy rájöjjön a nevére. Nagyobb gyerekseregben akár vetélkedőt is rendezhetsz.
5. Meséld el!
Némely mesekönyv igazán találó és részletes illusztrációkkal szolgál. Bírd rá kis utódodat, hogy a képek alapján a saját szavaival adja vissza a történetet. Nem baj, ha eleinte kicsit összefüggéstelenül beszél, így tanulja meg lassan a történetmesélés bonyolult folyamatát.
Ezt is szeretjük