Így teszi meseszéppé a karácsonyi csomagolást egy krumpli: régi módszer, de ma is jó
Felesleges drága csomagolópapírra költened, ha fillérekből kihozhatod a maximumot.

krumplinyomda cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hallottál már a krumplinyomdáról? Sokan úgy tartják, ez inkább a gyerekek elfoglaltsága, pedig a felnőttek is örömüket lelhetik benne. Elmondjuk, miért érdemes kipróbálnod így, az ünnepek előtt.

Számtalan kreatív dolgot, mondjuk üdvözlőlapot vagy csomagolópapírt is díszíthetsz vele. A technika nagyszerűsége leginkább egyszerűségében rejlik, hiszen nem igényel komolyabb előkészületet, és a kellékek kevés pénzből is beszerezhetők. 

Így készül a krumplinyomda

Amire szükséged lesz:

  • krumplira,
  • barna színű csomagolópapírra,
  • ecsetre,
  • temperára vagy vízfestékre,
  • éles késre,
  • fém sütiformákra.

Elkészítése gyerekjáték

Először öblítsd le, majd szárítsd meg a krumplikat, és vágd félbe. Ha nagy méretű a krumpli, keresztben is elvághatod. Óvatosan nyomd bele a sütiformát a burgonya egyik felébe. Egyik oldalról vágd be a krumplit, és vágd körbe a minta mentén. Ezek után már csak el kell távolítanod a formát, és el is készült a nyomda! A nehezebbik elkészítési mód, ha késsel vágsz mintát a burgonyába, a felesleges krumplit pedig ugyancsak késsel eltávolítod a szélekről. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az így kapott mintát belemárthatod temperába vagy vízfestékbe. Használat során jó erősen nyomd rá a nyomdákat a csomagolópapírra, és hagyd megszáradni. Különböző színű nyomatokat lehet így létrehozni, amivel bármilyen egyszínű, üres papírból gyönyörű csomagolóanyagot varázsolhatsz. Akár üdvözlőlapokat is lehet díszíteni az általad készített formákkal.

Nyomdázni bármilyen zöldségből lehet

Nem csak krumpliból készíthetsz nyomdát, a kukorica, a sárgarépa, a retek, a zeller és szinte bármelyik zöldség alkalmas lehet a díszítésre. Sőt, a mintán is variálhatsz azáltal, hogy a zöldség egész felületével nyomdázol, vagy csak a peremét húzod végig a csomagolópapíron. 

Ha már tudod, mivel szeretnél pecsételni, vágd félbe a zöldséget úgy, hogy kézre álljon, és először csak egy hagyományos papíron próbáld ki, milyen nyomot hagy. Festékek közül a legjobb a tempera, ami egyrészt olcsó, másrészt szebben látszik, mint a sima vízfesték. Persze akrilfestékkel is csodálatosat alkothatsz, bár ez többe kerül az előbbieknél. 

Csodaszép hópelyhek egy darab papírból: mesésen mutatnak a lakásban

Az egész lakást beboríthatod velük, méghozzá úgy, hogy nem kell azon sem görcsölnöd, hogy egyforma mintákat vagdoss ki: minél sokfélébb, annál mutatósabb a csipkehatású papírdísz. 

(Képek: GofemininElizabeth Doo-Dah!I Love To Create BlogMartha Stewart)

Ezt is szeretjük