Színpompás, illatos virágok karácsonyra: az ünnepek alatt nyílnak

Egy-két virágba boruló növény az ünnepek idején is jól mutat a lakásban.

amarillisz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a karácsony legfontosabb növénye egyértelműen a fenyőfa, és az ünnepi hangulatról általában nem a virágok jutnak az ember eszébe, sokan ilyenkor is szívesen gyönyörködnek a színes szirmokban és levelekben. A virágzó szobanövények a téli zimankó idején különösen frissítő látványt nyújtanak, a dekoráció üde színfoltjai lehetnek.

A mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz örök kedvencek ilyenkor, és bár a szobanövények is téli álmot alszanak, növekedésük megáll, akad még egy-két fajta, amit némi törődéssel és odafigyeléssel virágzásra lehet bírni az ünnepekre. 

Amarillisz

A gyönyörű amarillisz impozáns virágokkal örvendeztetheti meg télen tulajdonosait. Általában két hétig virágzik, de ez elnyújtható, ha éjszakánként hűvös, ám fagymentes helyen pihentetik. Aki hagymáról szeretné nevelgetni a növényt, már ősszel beszerezte, és földbe ültette a hagymát, méghozzá úgy, hogy annak körülbelül egyharmada-fele kilógjon a földből. Az ültetéskor kell meglocsolni, ezután sötétségre van szüksége, pihenhet szekrényben vagy papírzacskó alatt is. Amikor előbújnak az első hajtások, kezdődhet az öntözés és a heti egyszeri tápoldatozás.

Ha a virágszár már megnő, a cserepet állítsd világos helyre. Az ültetés és a virágzás között mintegy nyolc hét telik el. Az elnyílt virágokat vágd le a szárral együtt. Vedd vissza, de ne hagyd abba a locsolást, majd tavasszal, a fagyok elmúlását követően ültesd ki a kertbe.

Mikulásvirág

A mikulásvirág november és február között virágzik, de nem az apró sárga virágainak köszönheti népszerűségét, hanem az ilyenkor megjelenő színes felleveleinek, amelyek lehetnek pirosak, rózsaszínek, fehérek és vajszínűek is. A piros a legközkedveltebb, hiszen jól illik a hagyományos karácsonyi dekorációhoz is.

Olyan növényt érdemes választani, ami még nem teljesen virágzik, nem látni a színes virágport a levelein. Az sem jó jel, ha sárgulnak és száradnak a levelei, vagy kórokozók nyomait fedezed fel rajta. Ha megvan a tökéletes példány, a hidegben mindenképp becsomagolva vidd haza, mert könnyen megfázik. Hogy a színes felleveleit minél tovább megtartsa, világos helyre érdemes tenni, viszont a tűző napfénytől óvni kell. A szárazságot, a száraz levegőt nem szereti, de a túlöntözést sem bírja. A virágzási időszakban érdemes tápoldatozni.

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktuszok jellemzően október és február között bontogatják kedves, színes virágaikat. Virágzás előtt, ősszel a sötét helyet kedveli, nem viseli jól a mozgatást. Csak néhány hétig díszítik a virágok, az idő néhány praktikával növelhető.

Alapvetően a hűvösebb hőmérséklet az ideális a nevelgetéséhez, körülbelül 15-17 fokot kíván, melegebb szobában lerövidül a virágzási ideje. A radiátortól tehát távolabb érdemes elhelyezni, és párásításra is szüksége van, ez történhet például a cserép aljába helyezett kis kavicsok permetezésével. A bimbók megjelenése után növelhető a locsolás mennyisége, de nem szabad túlöntözni, mert könnyen elrohadhatnak a gyökerei.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jácint

A finom illatáról híres jácint az amarilliszhez hasonlóan hagymás virág, a hagymák ültetése, vízzel teli üvegben történő hajtatása jellemzően augusztus végétől november elejéig történik.

Ezt követően 2-3 hónapig sötét, hűvös helyre van szükségük - ezzel mindenképp számolni kell, ha az otthoni hajtatás mellett dönt valaki. Ha a hajtások elérik az 5 centiméteres magasságot, már világosabb, de továbbra is hűvös helyet igényelnek, főleg, ha az a cél, hogy sokáig díszítsen a virágaival, melegben ugyanis hamar elnyílik.

Mit üzennek a karácsony hagyományos növényei?

Sok lakásba csempésznek életet a virágzó karácsonyi kaktuszok és a mikulásvirágok, a fagyöngyöt itthon még inkább kisebb vázákban tartjuk, mint az ajtófélfára fellógatva. Milyen üzeneteket hordoznak ezek a kedves növények, amelyek színesítik az ünnepet?

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük