A karácsonyi időszakban egyre ritkábban lehet nagy, tartós hótakaróval találkozni, pedig milyen hangulatos volna a zúzmarával borított ablaküveg előtt, a meleg szobában elkortyolgatni az ünnepi italokat! Bármennyire is legyen azonban enyhe a tél, a karácsonyi itókákra való igény változatlan.
Akik pedig jól készítik el az italokat, akár ajándékként is odaadhatják szeretteiknek, vagy bespájzolhatnak belőle arra az időszakra, amikor vendégek érkeznek. Ki ne örülne welcome drinkként egy finom likőrnek vagy puncsnak?
Ünnepi italok receptekkel
Az italoknak, pláne az alkoholos fajtáknak az Achillese a megfelelő arány. Senki nem szereti, hogyha a kellemes ízvilágból "kilóg" az alkohol. Szerencsére kis odafigyeléssel és fűszerekkel ellensúlyozható bármilyen erőteljes íz, legyen szó rumról, borról vagy éppen vodkáról. Az alább látható listában a bódító innivalók mellett alkoholmentes fajtákat is felsoroltunk.
A vodkaalapú,
vaníliás fehércsoki-likőr az egyik legfinomabb ünnepi ital, a hozzáadott fahéjtól lesz igazán különleges az íze. Hagyományosan szoba-hőmérsékletűen szokás fogyasztani, de behűtve is isteni finom.
Mindössze 15 perc alatt elkészíthető a fenséges
Rafaello-likőr, ami díszes üvegbe töltve ajándéknak is tökéletes. Bár kortyolgatását nehéz abbahagyni, kerül bele jócskán vodka is, ezért csak módjával fogyasztandó - akár tíz napig is eláll a hűtőben.
Az
Aperol Spritz sokak kedvenc szilveszteri koktélja, és nem véletlenül. A finom alkoholos italhoz Aperol, Prosecco, szóda, narancs és egy kis jégkocka szükségeltetik - az összekeverésnél egyedül az arányokra kell odafigyelni, hogy harmonikus íze legyen.
Akik inkább valamilyen meleg italra vágynak a hideg hónapokban, azok bátran próbálják ki a
sós karamellás forró csokit. A kávézókban több ezer forintért vásárolhatod meg, otthon viszont az alapanyagokat nézve csupán párszáz forintból elkészítheted ugyanazt, vagy még finomabbat.
A
mézeskalácsos latte szó szerint olyan, mintha csak folyékony mézeskalács süteményt kortyolgatnál. Ha te is odavagy az ünnep jellegzetes gyömbéres édességért, akkor ez a forró ital garantáltan télen a kedvenc napindítód lesz.
Whiskyrajongók figyelmébe ajánljuk a
Hot Toddy nevű forró italt, melynek esszenciáját hagyományosan a rozswhisky adja. A közismert forraltborfűszerek, a szegfűszeg, a fahéj és a csillagánizs mellett még almalé és citromlé kerülnek bele, amik kellemes citrusos ízt kölcsönöznek neki.
A forraltbor sokak számára kihagyhatatlan karácsonyi finomság, ami nem csoda, hiszen már készítés közben ünnepi illatokkal árasztja el a lakást. De azt már kevesebben tudják, hogyan kell elkészíteni a
tradicionális verziót, amit ha helyes üvegekbe töltesz, akár ajándékként is odaadhatsz szeretteidnek.
A forralt bor mellett még a puncs a másik legnépszerűbb téli ital, amit nemcsak a karácsonyi vásárokon szerezhetsz be, hanem akár házilag is elkészíthetsz.
Almabor-, azaz cider-, vagy
feketetea-alappal egyaránt nagyon ízletes, de a hozzáadott rum miatt válik igazán "ütős" ünnepi itókává.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)