Illatos és gyönyörű díszek narancsból: karácsonyi hangulatot varázsolnak az ünnepek alatt
Könnyen elkészíthető, természetes és illatos dekoráció karácsonyra.

orange ornament cov
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ünnepi díszítésbe sok minden belefér. Ami bármikor máskor giccsesnek tűnne, az karácsonykor teljesen elfogadható.

A dekorációval való foglalatoskodás segíthet a hangolódásban és a várakozásban is. Mivel az adventi időszak a rengeteg tennivaló miatt sokak számára jelent kihívást, egyszerűen és gyorsan megvalósítható, kézi készítésű díszeket mutatunk, amelyekhez néhány narancsra, minimális kézügyességre és elegendő mennyiségű lelkesedésre van szükség. Ezekben a munkákban az a jó, hogy a maguk természetes módján nemcsak mutatósak, hanem illatossá is teszik az otthonodat. 

Szárított narancsból

Szárított narancsból sokféle dísz készülhet. Ehhez tetszőleges mennyiségű, lehetőség szerint kevésbé lédús gyümölcsöt éles késsel vágj vékony szeletekre. Ha mégis túl nedvesnek tűnnének, tedd őket törölközők közé egy éjszakára. Másnap teríts sütőpapírt egy tálcára, rakd rá a szeleteket, és az egészet helyezd a fűtőtestre vagy a közelébe. Bizonyos időközönként forgasd át a narancsokat, hogy még jobban száradjanak. 

Narancsfüzér
Fotó: Pinterest

Mi készülhet a szárított karikákból? Például narancsfüzér. Tűbe fűzött madzaggal különböző elrendezésekkel illesztheted össze a szeleteket, kevesebbre lesz szükséged belőlük, és légiesebb is lesz a végeredmény, ha a gyümölcs belsejét is láttató módot választod, de érdekes hatás érhető el úgy, ha tömött sorokba rendezed őket. A girlandokra kerülhet még fahéj, tobozok, fagyöngyök, fenyőgallyak, lényegében bármi, ami van a ház körül.

Egyszerű és nagyszerű
Fotó: Pinterest

Már egyetlen szelet is mutatós lehet, ragaszthatsz rá csillagánizst, hozzáköthetsz fahéjat, színes szalagból készült masnit. A legszebb része úgyis az lesz, amikor átsüt az erezetén a gyertyák vagy az égősor fénye. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az örök klasszikus újratöltve

A szegfűszeg és a narancs kapcsolata az égben köttetett. Karácsony környékén sokan elkészítik otthon, gyakran a gyerkőcök bevonásával a szegfűszeggel tűzdelt változatot. Különböző formákat rakhattok ki a fűszerből, csillagokat, fenyőfákat, de az is jól néz ki, ha egy gyümölcsön egyetlen betű szerepel, sorban lerakva pedig összeolvasható belőlük valami, ami fontos a számotokra.

Szegfűszeggel díszített narancs
Fotó: Getty Images Hungary

A narancs köré szalagot is lehet kötni, de még ennél is érdekesebb lesz az összhatás, ha a héjába óvatosan, vigyázva, hogy ne érj el egészen a gyümölcs húsáig, ferdén tartott pengével egyszerű mintákat vésel, majd azt töltöd ki szegfűszeggel. A dísz megfelelő klíma esetén hetekig tartós és illatos marad.

Elő a sütikiszúróval!

Ez a dísz aztán tényleg pofonegyszerű, egyetlen nagyobb koncentrációt igénylő része a narancsok hámozása, ekkor ugyanis arra kell törekedni, hogy minél nagyobb, összefüggő darabban jöjjön le a héj. Ehhez vágd félbe a gyümölcsöt, majd nyúlj be ujjaiddal a héj alá.

Sütikiszúróval szaggatott díszek
Fotó: Pinterest

A lefejtett héjból szaggass különböző formákat a kiszúróval, ha szükséges, használj klopfolót, kalapácsot a nagyobb erőkifejtés miatt. A formán tűvel átfűzhetsz szalagot, zsinórt, amivel felakasztható lesz a fára is. Száradás közben pöndörödni fog, amennyiben ez zavar, a felhelyezés előtt néhány napig nehezék alatt tarthatod.

A héjból, ha sikerül szépen egyben tartani az egyik felét, olvasztott viasszal feltöltve, madzagot belelógatva gyertya is készíthető.

Csodás tobozdíszek karácsonyra

Mutatós és hangulatos, kreatív dekorációk készíthetőek az összegyűjtött tobozokból. Hobbiboltokban kapható műtoboz is, azonban sokkal autentikusabb, ha a természetből szerzed az alapanyagot: a kellemes karácsonyillat és a friss levegőn töltött idő egyaránt hangulatba hoz az alkotáshoz.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük