A történelem legnépszerűbb karácsonyi dalai: a középkornak is megvolt a maga kedvence

Nemcsak az ünnepi dekorációk vagy filmek, hanem az ilyenkor felcsendülő dalok is megalapozhatják a karácsonyi hangulatot.

karácsonyi-dalok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mára már szinte elképzelhetetlen a karácsony ünnepi díszek, ételek, karácsonyfa vagy éppen filmek nélkül, hiszen ezek mind sokkal meghittebbé és varázslatosabbá teszik az ünnepet. De nem szabad elfeledkezni a dalokról sem, hiszen ezek is ugyanúgy hozzájárulnak a hangulathoz.

Ma már legtöbben csak megkeresnek egy karácsonyi tematikájú YouTube-lejátszási listát, és az szól az ünnepi időszak alatt, de ez nem mindig volt így, hiszen az internet, sőt még a CD-k és kazetták ideje előtt is hozzátartoztak az ünnephez a karácsonyi dalok. Az első slágerekig egészen a középkorig kell visszamenni, hogy aztán eljussunk Mariah Carey és Michael Bublé kötelező dallamaihoz.

Régre nyúlik vissza a karácsonyi dalok hagyománya

A történészek szerint a karácsonyi dalok abban az időben már kialakultak, amikor az emberek elkezdték ünnepelni december végén Jézus születését és a téli napforduló idejét is. Ebből az időszakból nem maradt fenn sok írásos említés, de valószínűleg az első karácsonyi dalok a 4. századi Rómából származnak, a 13. századra pedig Assisi Szent Ferenc hatására kialakult a hagyománya számos nyelvi régióban.

Ezt a kezdeti időkben énekek és litániák formájában, egyházi közegekben adták elő, és csak évszázadokkal később vált nemcsak a hívők, hanem a többi ember számára is ismertté. A 15. századi Angliában az adventi időszakban a hívők nemcsak a templom falai között szerették volna elénekelni karácsonyi dalaikat, így az angolszász országokban máig népszerű szokást, a házról házra járást honosították meg, ami által egyre szélesebb körökben tudtak terjedni a karácsonyi dalok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A középkor utáni időkben, az 1700-as években a német származású zeneszerző, Händel egy csokorba gyűjtötte a legismertebb és számára legmeghatározóbb karácsonyi dalokat, ennek hatására pedig egész Európában elterjedtek ezek az énekek, az emberek már nem csak a saját régiójuk zenéit kezdték énekelni az ünnepek alkalmával, hanem egyre több „sláger” született, ami nemzeteken átívelő volt.

Ma is énekeljük az 1800-as évek karácsonyi dalait

Az 1800-as évek a karácsonyi dalok szempontjából nagyon termékeny időszaknak számított, hiszen ekkorra már az ünnepi hagyományok egyre csak sokasodtak, amik között helyet kapott a zene is. Bár az első, világinak tekintett karácsonyi ének 1780-ban Angliából indult hódító útjára Karácsony tizenkét napja címen, mégis az ezt követő évszázadban születtek olyan klasszikusok, amik máig a legnépszerűbb adventi dallamokként ismertek.

Ilyen például az 1818-as Csendes éj, ami Stille Nacht néven íródott egy Salzburg melletti, kis osztrák falucskában. Azóta már szinte nincs olyan nyelv, amire ne fordították volna le, és olyan karácsony sincs, amikor nem zendülnek fel a mindenki számára jól ismert dallamok. Az évek során számtalan előadó is feldolgozta már, és 2011-ben az UNESCO a kulturális világörökség részévé választotta. Magyarországon nagyjából az 1830-as években terjedt el, ekkor kapott magyar nyelvű szöveget, és nemcsak a templomokban, hanem a családi ünneplésnél is énekelték.

Ebben az időszakban nemcsak a Csendes éj, hanem más, máig jól ismert dal is született. Az Oh Holy Night eredetileg Cantique de Noël címmel íródott 1847-ben Franciaországban, de később, 1855-ben angolra is lefordították, ami által az egész világon ismertté vált.

Természetesen nem lehet elmenni a világ egyik legismertebb karácsonyi dala mellett sem, hiszen a Jingle Bells is ebben a korszakban keletkezett, mégpedig 1857-ben, az Egyesült Államokban. Az eredetileg hálaadásra írt zene később mégis az adventi időszak egyik meghatározó eleme lett, ráadásul ez volt az első dal a történelemben, amit az űrből is közvetítettek 1965-ben. Számunkra Száncsengő vagy Csengőszó néven is ismert lehet, hiszen átírták a szövegét magyar nyelvre is, és a kisgyerekek is először főként ezzel a verzióval ismerkednek meg.

A 20. században is születtek klasszikusok

Az 1900-as évekre már az egész világ ünnepelte a karácsonyt - még a nem keresztény nemzetek is a szeretet ünnepeként tartották számon - így ebben az időszakban is nagyon fontos részei voltak az adventi időszaknak a dalok. A két világháború közötti időben, a nagy gazdasági világválság alatt, 1934-ben született a máig népszerű Santa Claus Is Comin' to Town vagy a Winter Wonderland, amik már jól mutatják, hogy az ünnep sokkal világiasabb lett, és gyakran elszakadt már a vallástól. Egyre inkább a Mikuláshoz és az azt körülvevő fiktív világhoz kezdték kapcsolni az ünnepet az emberek, erre jó példa az 1939-es Rudolph the Red-Nosed Reindeer című klasszikus is.

A II. világháború a karácsonyi dalokat is megváltoztatta, hiszen több olyan zene is íródott ebben az időszakban, ami a reményvesztettségről vagy éppen egy gyönyörű karácsony ábrándjáról szól. A szörnyűségeket a zeneipar is nehezen heverte ki, de a 80’-as években ismét elkezdődött egy olyan hullám, ami máig ismert és szeretett dalokat adott a világnak. Bár a Rockin' Around the Christmas Tree és a Jingle Bell Rock korábban íródtak, ebben az időszakban lettek igazán ismertek.

Természetesen a sorból a modern karácsonyi zenék máig egyik legismertebb képviselőjét, a Last Christmast sem lehet kihagyni, hiszen a Wham! szerelmes dala azóta igazi klasszikussá vált, elképzelhetetlen lenne nélküle az adventi időszak.

A ’90-es évek sem maradt karácsonyi popsláger nélkül, hiszen 1994-ben Mariah Carey Merry Christmas című albuma hatalmas sikereket ért el, erről is az All I Want For Christmas is You lett a legnépszerűbb, szintén a mai napig kihagyhatatlan eleme az ünnepi készülődésnek. A 21. században talán Michael Bublét lehet a karácsonyi zenék királyának hívni, hiszen már több ünnepi és téli témájú albuma is megjelent, és nemcsak új dalokat mutat be, hanem régi nagy klasszikusokat is feldolgoz mai köntösben.

Imádni való filmek az ünnepekre

Ha unod már a Reszkessetek, betörők!, a Tapló Télapó vagy a Télapu című, rogyásig ismételt filmeket, mutatunk néhányat, amit érdemes megnézned.

(Borító- és ajánlókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük