Miért tettek a régiek arany diót a karácsonyfára? Nem csak szerencsét és gazdagságot reméltek tőle

Az aranyozott diók a karácsonyfákon nemcsak jól mutattak, hanem fontos jelentéssel is bírtak.

Karácsonyi arany dió
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dió nemcsak a sütemények ízesítésének elengedhetetlen része karácsony idején, hanem egykor díszítették is vele a fenyőfát, sőt némely háztartásban a mai napig előkerülnek az ünnepek alatt a tradicionális diódíszek.

Nem véletlen, hogy épp a gömbdíszek kora köszöntött be utána, hiszen alakjukkal a régi szokásokat hivatottak szimbolizálni, amikor még terméseket, gyümölcsöket használtak e célra.

Régi karácsonyfadíszek

Az 1880-as évekig az üvegdíszek helyett terméseket használtak, és nem fenyőfát, hanem úgynevezett termőágat ékesítettek fel hazánkban, ez lehetett valamilyen örökzöldág, de egyes helyeken rozmaringot vagy nyárfaágat használtak erre a célra.

GettyImages-529238195

Ekkor még almával, natúr vagy aranyozott dióval, ültetni való hagymával és különböző házi süteményekkel, például mézeskaláccsal dekoráltak. Ez a szokás átívelt a karácsonyfa-díszítés kezdeti időszakára, Magyarországon ugyanis csak a 20. században terjedt el a fenyőállítás. Ekkor már gyertyákat is rátettek, és odahelyezték alá a betlehemet, illetve egy képet a Szent Családról.

A dió mint Jézus Krisztus szimbóluma

Az arany diónak változatos jelentései vannak: termékenységet, rontások elleni védelmet, szerencsét, jólétet és gazdagságot, a Szentháromságot, Jézus Krisztust, a házasságot is szimbolizálja.

Szent Ágoston szerint a dió csonthéja a keresztre, a belsejében lévő papírvékony héj Jézus Krisztus testére, a mag pedig Jézus isteni belsőjére utal. Ezért kerülhetett fel karácsonykor, születésének ünneplésekor a fenyőfára. A művészi világban is hasonló jelentéstartalommal bír, ezt a festményeken a dióábrázolás is példázza.

Bertalan apostol oltárképe.
Bertalan apostol oltárképe.

Alig észrevehetően egyetlenegy dió árválkodik Bertalan apostol oltárképének, a The Virgin of the Walnut azaz a A diós Szűz című festmény alján, mely az isteni karon ülő gyermekre utal.

A bibliában Genezáreti-tóként emlegetett Kineret-tó partján nőttek diófák, egyes történészek szerint az ezeken termett diók zöld héjával festhette édesanyja, Szűz Mária kékes színűre köpenyét. 

Ugyanakkor a csonthéjas gyümölcs az embereket is szimbolizálja, a maghéj a húst, a külső kemény héja a csontokat, az ehető belseje pedig a lelket jelképezi.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az arany dió készítése

Egy szalag vagy madzag, kézi fúró, pillanatragasztó, dió és aranyszínű festék, lakk vagy aranylap szükséges a pompás arany dió elkészítéséhez. A kiválasztott diót fesd be, fújd le arany festékkel, vagy lapogasd rá az aranylapot - ez utóbbi nagyon könnyen tapad, úgyhogy lehetőleg valamilyen hurkapálca segítségével végezd. Ezután a tetejébe fúrj egy lyukat, majd hurkold össze a szalagot, és a végét engedd bele a lyukba, pillanatragasztóval rögzítsd.

Ezzel elkészítetted az otthon gyártott, mutatós arany diót, amit fenyőfára, koszorúra vagy ajtóra is felakaszthatsz, hogy látványos dekorációja legyen a lakásnak.

A legédesebb karácsonyfadíszek saját kezűleg

Bűbájos díszek a természetesség jegyében, amiket te is egyszerűen elkészíthetsz.

A legédesebb karácsonyfadíszek saját kezűleg, ha a natúr díszítés a kedvenced

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük