Hárommilliós bírságot is kaphatsz, ha nem figyelsz: tilos ezt csinálni adventkor és karácsonykor

Mire érdemes figyelni az ünnepekkor, hogy az ne torkolljon katasztrófába?

Karácsony tűzvédelem
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ünnepi fények nélkül ma már elképzelhetetlen a karácsony. Csillogó-villogó égősorok, fényfüggönyök és illatozó gyertyák díszítik az otthonokat, amelyek sötétedéskor különleges hangulatot, meghittséget árasztanak.

Ugyanakkor, amilyen szemet kápráztató csodában lehet része az embernek a gyönyörű fények által, úgy számos rizikófaktort is rejtenek magukban. Az ünnepek alatt felcsapó lángok - amelyeket főként emberi mulasztás okoz - rémületet, jelentős anyagi kárt, legrosszabb esetben pedig gyászt hozhat az ünneplő szívekbe.

Advent idején több a lakástűz

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint naponta nagyjából 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, télen ez a szám viszont megduplázódik: az adventi időszakban átlagosan 45 percenkét kigyullad egy lakás, holott ezek a tragédiák egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének.

szoveg

Mire kell figyelni?

A lakástüzek kialakulásának kockázatát leggyakrabban a nyílt láng, azaz a gyertyák, mécsesek, csillagszórók használata okozza. Érdemes ellenőrizni az adventi koszorúkon elhelyezett gyertyák stabilitását: ha oldalra akarna dőlni, vagy ha könnyen mozdítható, plusz dróttal vagy ragasztópisztollyal lehet rögzíteni. Válassz vagy készíts olyan koszorút, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha már teljesen leégett a gyertya. A koszorút ne helyezd könnyen gyúlékony tárgy közelébe, például polcra vagy virágok mellé. Ha pedig elhagyod a helyiséget, ahol a koszorút elhelyezted, fújd el a gyertyát!

A Katasztrófavédelem szerint szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Az ünnepek alatt sokkal többet süt-főz az ember, emiatt pedig több elektromos eszközt használ. A nagy sürgés-forgás közepette véletlenül a tűzhelyen vagy a sütőben felejtetett, elfüstölt étel is okozhat füstmérgezést. Fontos, hogy sose hagyd felügyelet nélkül a készülő ételt, de ha mégis lángra kap a forró olaj, tegyél rá fedőt, így oxigén hiányában azonnal elalszik a tűz.

Az izzósorok és fényfüzérek gyönyörűen beragyogják a feldíszített fenyőt, égősort azonban csak megbízható helyen vásárolj. A piacokon beszerzett áruk könnyen meghibásodhatnak, és zárlatot okozhatnak, ami miatt a meleg szobában kiszáradó karácsonyfák is tűzveszélyesebbé válnak. Mielőtt felhelyezed az égőket a fára vagy a függönyre, érdemes ellenőrizni a vezetékét, az elosztót és a hosszabbítót. Nagyon ügyelj arra is, hogy benti égősort semmiképp se használj kintre, vegyél inkább speciális, kültéri változatot.

GettyImages-sb10067750u-001

A karácsonyfát is érdemes biztonságba helyezni. A legjobb, ha víztartós fenyőtalpat választasz neki, és stabilan rögzíted. A fenyőágakra semmiképp se tegyél csillagszórót vagy hagyományos gyertyát, és a tűzesetek megelőzése végett ne helyezd fűtőtest, radiátor közelébe sem.

Több tíz ezres és milliós bírságot is kaphatsz

Végezz el egy alapos ellenőrzést, és tartsd be a szabályokat, ha nem akarsz azok közé tartozni, akikhez kivonul a tűzoltóság, illetve a katasztrófavédelem. Nem árt tudni, hogy az emberi figyelmetlenség és gondatlanság miatt esetlegesen bekövetkező tűzesetekért és a tűzoltók kiszállásáért a legenyhébb esetben is húszezer forintot fizethetsz tűzvédelmi bírságként, a kifizetendő összeg legnagyobb mértéke pedig akár hárommillióra is rúghat. A tűzvédelmi bírság megfizetése ugyanakkor nem mentesít téged a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség alól.

A tűzrendészeti szakértők megelőzésképp javasolják a tűz- és füstjelző berendezések beszerelését, valamint a poroltók, tűzoltó pokrócok beszerzését, de legfőképp az elővigyázatosságot és a tűzvédelmi szabályok betartását.

Karácsonyi dekorációk fenyőgallyból

Nem mindig kell, hogy a karácsony hivalkodó és színpompás legyen. Az egyszerű és természetes dekoráció letisztult látványt és ünnephez méltó meghittséget ad.

Csak egy fenyőág kell hozzá: álomszép karácsonyi dekorációk 5 perc alatt

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük