Ilyen lehetett Jézus a valóságban: egyáltalán nem volt kék szeme, szőkés haja és fehér bőre

A bibliai beszámolók teljesen eltérnek attól a képtől, amit ma ismerünk - de akkor hogyan lett Jézus szőke hajú és kék szemű?

Jézus külseje a valóságban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Jézus Krisztus a világ egyik legismertebb alakja, hiszen a kereszténység jelképének és Isten fiának tartják, ráadásul az ő születéséhez köthető az év legnagyobb ünnepe, a karácsony is. Azonban nemcsak a róla szóló történetekről hallhattunk sokat az évek során, hanem számos különböző ábrázolással is találkozhattunk.

Ha Jézus képét képzeljük magunk elő, a legtöbben valószínűleg hosszú, világos hajú, fehér bőrű, szakállas emberként írnák le, hiszen a legtöbb festményen és portrén így ábrázolták, ám a valóságban egészen más volt a külseje.

Így ábrázolták Jézust a különböző kultúrák

A téves képzet, miszerint Jézus fehér bőrű, világos hajú és szemű ember volt, valószínűleg nem a feljegyzések, sokkal inkább a művészetek ábrázolásmódja miatt alakulhatott ki. Az egyik legkorábbi Jézus-ábrázolás a római Szent Domitilla katakombából származik, amely a Kr. u. 3. századra nyúlik vissza. A festmény Jézust jó pásztorként ábrázolja, szakáll nélküli emberként, bárányával a vállán.

jézus-ábrázolás1
Fotó: Feng Wei Photography / Getty Images Hungary

A bizánci művészek általában mozaikművészetet használtak - üvegből, kőből, márványból -, hogy Jézusról egyszerű képeket alkossanak. Jézus világos bőrű, fehér szakállú, hosszú ruhás férfiképe szintén erre a korszakra nyúlik vissza. A klasszikus görög istenek megjelenésének - hosszú haj, szakáll és karcsú test - hatására a bizánci művészek ugyanúgy ábrázolták Jézust. Annak ellenére, hogy nem volt reális, ez a tendencia a reneszánsz korszakában is folytatódott. Miután a bizánci korszak véget ért, Jézus görög hatású ábrázolása megmaradt, és egyetemes képévé vált. A reneszánsz korában a művészek általában több kifejezéssel, gesztussal és lineáris perspektívával ábrázolják Jézust. Megjelenése is sokkal reálisabb és színesebb volt, mint a bizánci korban. Külsejében azonban vannak kisebb különbségek a különböző európai régiók között. Például spanyol és portugál művészek mediterránabb megjelenést kölcsönöznek Jézusnak, míg az ortodox egyházak Jézus „sötétebb” változatát ábrázolják.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdekesség, hogy az ázsiai kultúrában is ábrázolták Jézust. Az európai gyarmatosítás idején sok ázsiai Jézust a fehér európaiak törzsi istenének tekintette. Ahogy azonban a kereszténység Ázsiában keringett, Jézust különböző kulturális személyiségekbe képzelték át, mint például a bodhiszattva, konfuciánus tudós és sámánista pap. Ezek alapján újraábrázolták a helyi emberek fizikai adottságaival, a T'ang-dinasztia Ching-chiao templomában például egy ilyen képet találtak Jézusról.

Milyen volt valójában?

Ma már tudjuk, hogy egészen máshogy nézhetett ki Jézus, mint ahogy azt a közép- és újkorban ábrázolták, ebben pedig számos régészeti lelet, bibliai szöveg és megőrzött emberi maradvány segített. Az egyik legfontosabb bizonyíték a fizikai megjelenésére vonatkozóan a torinói lepel, ami alapján Jézus 175 centiméter körül lehetett, átlagos testalkata volt, és hosszú hajat viselt. A másik fontos bizonyítékot a Biblia adja, hiszen elfogásakor a Getszemáni-kertben a katonák először nem ismerték fel, hiszen tanítványai között elbújt, vagyis nagyon hasonlított külsőre hozzájuk. Mivel asztalos volt, és sokat sétált, arra következtethetünk, hogy sovány és izmos volt.

2001-ben Richard Neave orvos-művész - az izraeli és a brit törvényszéki antropológusok és a számítógépes programozók csapatával együtt - új Jézusról alkotott képet, amely a tipikus 1. századi palesztin zsidó vonásokra épül. Eszerint barna szeme, fekete haja és kreol bőre volt. Az összes rendelkezésre álló bizonyíték mellett ez a kép sokkal pontosabb Jézus fizikai megjelenésére, ám valószínűleg még így sem lehet kitörölni a köztudatból azt a Jézus-képet, ami már több évszázada ismert az emberek körében.

Festménykvíz: tudod, ki festette a legismertebb Jézus-ábrázolásokat?

A kvízben próbára teheted magad, mennyire ismered jól a festményeket.

Festménykvíz: tudod, ki festette a legismertebb Jézus-ábrázolásokat?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük