50 éve készít játékokat szegény gyerekeknek a férfi: őt tartják az igazi Mikulásnak
Igazán megható, ahogy az idős bácsi nemcsak a családjáról, hanem a környék szegény gyerekeiről is gondoskodik.

mikulás-idős-bácsi1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyakran halljuk, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, ám a felgyorsult világunkban gyakran úgy tűnhet, minden csak a vásárlási lázról szól. Ezért számít különlegesnek az amerikai James Annis története, aki már ötven éve azon fáradozik, hogy visszaadja az ünnep igazi értelmét.

Az idős bácsi kézzel faragja ki a játékokat, amit aztán a környéken osztanak szét a szegény gyerekeknek. Az apró ajándék, a kedves meglepetés a világot jelentheti annak, akinek semmije nincs.

Igazi Mikulásnak tartják a kedves bácsit

A 81 éves James Annis népes családban nőtt fel négy testvér mellett, édesapja pedig nem keresett sok pénzt, így már korán tapasztalta, milyen az, amikor nem jut ajándék a fa alá. Amikor felnőtt lett, úgy döntött, nem hagyja, hogy más gyerekek is átéljék ezt, és fából készült játékokat kezdett készíteni. Ezek legtöbbször babák vagy kisautók, de készített már társasjátékot és malacperselyt is.

mikulás-idős-bácsi2

Az amerikai hadsereg veteránja Floridában, egy 50 ezer fős városban, Sanfordban él, a környékükön pedig számos olyan család van, ahol a létszükségletek kiadásai mellett már nem marad pénz ajándékokra a gyerekeknek. Itt általában az Üdvhadsereg oszt decemberben tartós élelmiszert, ruhákat, és James is már ötven éve felajánlja a játékait, a szervezet pedig ezeket is eljuttatja a rászorulóknak.

mikulás-idős-bácsi3

A faanyagot legtöbbször a környékbeliektől, szomszédoktól kapja, de minden más alkatrészt vagy festéket a saját költségén áll, ami évente nagyjából ezer dollárjába, vagyis közel 300 ezer forintjába kerül. Ám őt cseppet sem érdekli a pénz: - Szeretem, amikor az emberek azt kérdezik tőlem, mennyit fizetnek nekem ezekért a játékokért. Mondom nekik, hogy az a fizetség, amikor meglátom a mosolyt a gyerekek arcán.

Még sokáig szeretné meglepni a gyerekeket

Az idős bácsi bár már öt évtizede készíti a kedves kis ajándékokat, és még nem érzi úgy, hogy abba szeretné hagyni, hiszen amíg fűrészt és kalapácsot tud emelni, addig szeretne mosolyt csalni a gyerekek arcára. Minden decemberben nagyjából 300 gyereknek tud aranyos fajátékokat adni, és egész évben azon dolgozik, hogy ezek szépek és szórakoztatóak legyenek. Nem csoda tehát, hogy valódi Mikulásnak tartják, de ezen csak mosolyog, hiszen nem azért csinálja, hogy őt dicsérjék.

Retró mikuláscsomagok - Így nézett ki a mikulásozás még a rendszerváltás előtt

Hajdanán a mikuláscsomagokban olyan különlegességek lapultak, amiket nem lehetett csak úgy beszerezni akármikor a boltban.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary, képek: Boredpanda)

Ezt is szeretjük