Így spórolj tízezreket, hogy ne kerüljön egy vagyonba a karácsony

A karácsonyi vásárlás során mindenki hajlamos kapkodni, aminek a pénztárcája látja kárát.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Általában két típus létezik: aki már szeptemberben beszerzi a karácsonyi ajándékokat, és komótosan készülődik az ünnepre, illetve, aki még december közepén sem tudja, milyen meglepetésnek örülnének szerettei. Arany középút sajnos ritkán akad.

Az utolsó napokra hagyott vásárlás azonban meggondolatlan döntéseket eredményez, és nem csak az ajándékok terén: ilyenkor már nem nagyon van idő mérlegelni, hol olcsóbb vagy szebb az áru, hol éri meg jobban beszerezni a karácsonyi menühöz szükséges élelmiszereket. A következőkben olyan pénztárcakímélő tanácsokat ismerhetsz meg, melyek segítenek, hogy a karácsonyi vásárlás ne kerüljön egy vagyonba - akkor sem, ha az utolsó pillanatra hagyod.

Ne dőlj be a nálunk a legolcsóbb ígéretének!

Egy okos karácsonyi vásárló bizony rengeteget tájékozódik, és üzletről üzletre jár, hogy hol kaphatja meg a legkedvezőbbáron ugyanazt a terméket. Egyes vállalkozások úgy hirdetik termékeiket, hogy azok garantáltan náluk a legolcsóbbak.

Ez azonban általában csak ígéret, bizonyítékot ritkán találni rá, ezért ne dőlj be neki! Csupán egy ügyes marketingfogással állsz szemben, mert a kereskedők jól tudják, hogy sokan a fülük botját sem mozdítják, hogy szétnézzenek az esetleges konkurens cégeknél, ők vajon mennyiért adják a keresett árut.
Mindig figyeld az árakat, és légy tisztában azzal, hogy hol és mit lehet kedvezőbben megvenni.

Jó ötlet, ha kis jegyzetfüzettel jársz vásárolni, és felírod, hogy amit szeretnél megvenni, melyik boltban mennyiért lehet a tiéd. Az internetet szintén felhasználhatod az árakról való tájékozódásra. Ha már most képet kapsz az árakról, karácsonykor biztosan nem fogsz majd mellé.

Ha kedves a kereskedő, nem biztos, hogy őszinte is!

Sok üzletben sajnos unott képű és felsőbbrendű személyzet szolgálja ki a vásárlókat, ők azok, akik valószínűleg fix fizetésért sokat dolgoznak. A járulékos rendszerben dolgozó alkalmazottnak azonban érdeke, hogy több terméket értékesítsen, ezért sokkal kedvesebbek és figyelmesebbek. A túlzott figyelem azonban nem mindig jár karöltve az őszinteséggel. Ha állandóan ugyanazt a szöveget szajkózzák a füledbe, csak azért, hogy vagyonokat költs egy drága holmira, ne vedd komolyan az eladót.

10 tökéletes ajándékötlet karácsonyra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Szerencsére akadnak kivételek, és találkozhatsz őszinte kereskedővel is, aki járulékért dolgozik ugyan, de nagyon is rugalmasan viszonyul az esetleges árcsökkentésre vonatkozó kérésedhez - ha ügyes vagy, az ilyen kereskedőktől akár némi kedvezményt is kicsikarhatsz.

Vigyázz velük!
Egyes kereskedők bármire képesek a nagyobb haszon érdekében. Ne ess a csapdájukba! Kattints ide, és ismerd meg a leggyakoribb trükköket!

Pénzügyi tippek

Nézd meg videónkat, és fogadd meg szakértőnk tanácsait, hogy az ünnepek elteltével se legyen üres a pénztárcád!

Nem mindig jó az extra hosszú garancia

Ha karácsonyra műszaki cikkel szeretnél meglepni valakit, biztosan felkapod a fejed, ha extra hosszú garanciát ígérnek egy-egy termékre, mondván, bizonyára megéri az árát. Az extra garancia azonban plusz pénzbe kerül, melynek összege általában az eladási ár 20-25%-a. Azt is jó tudni továbbá, hogy az extra garancia néhány évnél régebbi terméknél már nagyon nehezen érvényesíthető.

Az elektronikai cikkek haszonkulcsa mindössze 10% körül mozog, ezért a gyártók meghosszabbított garanciával próbálkozhatnak, hogy növeljék a profitjukat. Ám nem árt, ha tudod: a digitális fényképezőgépeknél vagy kameráknál - de a legtöbb televíziónál is - az első három évben nem éri el a 10%-ot a garanciálisan orvosolandó meghibásodások aránya.

Tudtad?
A szupermarketek informatikai rendszere nem mindig tartalmazza a legfrissebb akciós árakat. Ha nem figyelsz oda, milyen árat üt be az eladó, előfordulhat, hogy sokkal többet kell fizetned egy-egy termékért. Légy mindig résen, figyeld a pénztárgép kijelzőjét, és jelezd, ha valami hibát észlelsz!

Vásárlás az internetről

Korunk legkényelmesebb vásárlási módja kétségkívül az internetes beszerzés. Otthonról, kényelmesen, a kedvenc karosszékedben ülve gyűjtheted virtuális kosaradba a termékeket, melyeket egy-két napon belül házhoz szállítanak. Ha szereted a vásárlás ezen formáját, mindig informáld le az eladó céget, hogy valóban megbízható-e.

A vásárlói hozzászólások segíthetnek eligazodni ebben. Sőt, jó, ha e-mailben is érdeklődsz egy-egy árucikkről, mert a gyors, korrekt válasz meggyőző lehet a cég komolyságát illetően. A webáruházak megbízhatóságát elsőként mindig egy kisebb értékű termék megrendelésével teszteld.

Bevásárlólista karácsonyi menühöz

Ha az ajándékokat már sikeresen beszerezted, és nincs más hátra, mint a hozzávalók megvásárlása a karácsonyi menühöz, készíts bevásárlólistát. Pontosan írj fel minden szükséges dolgot és mennyiséget, ami az ételekhez kell, és ne hagyd magad eltéríteni a roskadásig megtelt polcok látványa által. Apró, cuki és felesleges kacatokat ilyenkor már ne vegyél csak azért, mert lehet, hogy valaki még örülne neki a fa alatt! Szigorúan tartsd magad a listához.

Nem árt, ha figyeled az ingyenes katalógusokat, és azt a boltot célzod meg, ahol a legtöbb élelmiszert kedvezményesen tudod megvenni. A nem romlandó élelmiszer sokszor jobban megéri az árát, ha a nagyobb kiszerelést választod. És ne feledd, egyes élelmiszerboltokban és szinte az összes piacon akkor is olcsóbban vásárolhatsz, ha zárás előtt egy-két órával érkezel az üzletbe vagy a csarnokba.

Cikkünk megírásában az Elhallgatott tanácsok című könyv segített.

Ezt is szeretjük