5 ravasz eladói trükk

Így vernek át a vásárlásnál!

Biztos vagy benne, hogy friss a joghurt, ami a kosaradba került? És abban is, hogy valóban olcsóbban vásároltad meg az akciós termékeket?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára nem kell emlékeztetni senkit, hogy a válságos időkben az eddiginél is komolyabban nézze meg, hogy mit vesz le az áruházak polcairól, és mire költ feleslegesen. Ha spórolni akarsz, az első dolog, amit tarts szem előtt: minden egyes bevásárlókörutadon folytonosan manipulálnak a kereskedők.

A szupermarketek jól megtervezett óriás gépezetek, melyeknek legfőbb célja, hogy ügyes trükkökkel a lehető legtöbb árut eladják vásárlóiknak.

Ha nem vigyázol, alattomos, vásárlást ösztönző praktikáik következtében könnyen lehet, hogy már a hónap közepére kiürül a pénztárcád. Eláruljuk, mire figyelj különösen!

Ügyesen és alaposan megtervezett polcok

Egyáltalán nem mindegy, hogy miként is helyezik el a különböző árukat az áruházak polcain. A kiemelt rész a szemmagasságban lévő terület: ezekért a polcokért a nagy áruházláncok komoly összegeket kérnek el a gyártóktól, hiszen a szemmagasságban elhelyezett árucikkek jóval nagyobb százalékban kelnek el. A polc bérleti díját azonban a gyártók rajtad hajtják be, hiszen az itt elhelyezett áruk jóval többe is kerülnek. Sokat megtakaríthatsz ezért, ha az alsó és felső polcokat is alaposan szemügyre veszed, ahol a kisebb cégek olcsóbb áruit helyezik el ugyanabból a termékcsaládból.

A másik rafinált trükköt, melynek egy felmérés alapján száz vásárlóból 85 bedől, a polcsorok végi standok jelentik. Ez a manipuláció a rutinra épít, arra a megszokásra, hogy a polcok végén az akciós termékek sorakoznak - és éppen ez az átverés lényege.

A leárazott termékek mellé a normál árfekvésű termékeket is kipakolják, ráadásul a feliratok sem mindig pontosak, nem tudni, mely termékre vonatkoznak. Így abban a hitben távozol az áruházból, hogy extra olcsón vásároltál, közben jóval többet költöttél, mint az indokolt lett volna.

Akciók: a felemelt árak csökkentése

A szezonvégi nagy leárazás szintén kitűnő eszköz arra, hogy a kereskedők még több pénzt húzzanak ki belőled - ha nem figyelsz eléggé. Rikító árcédulákon virít a régi és az új ár, valamint a közöttük lévő hatalmas árkülönbség. Ez utóbbi igen csábító, de ne dőlj be azonnal: előfordul, hogy az árleszállítás csupán az árcédulán történt meg. Vagyis egy eleve magasabb alapárat tüntetnek fel rajta, amit aztán akcióznak, végül az eredeti, normális, reális középáron jutsz hozzá ezáltal az áhított darabhoz - miközben észre sem veszed, hogy alaposan becsaptak.

Távozás után nincs helye a reklamációnak

Ha egy hétvégi nagyobb bevásárlás alkalmával alaposan megtömted a bevásárlókocsit, de igyekeztél akciós, olcsó termékeket választani, hogy a végösszeg karcsúbb legyen, akkor a végén is nagyon figyelj.

Legyél éber a pénztárnál is, hiszen az utólagos reklamációra kevés az esély. Figyelj oda a kasszánál, előfordulhat ugyanis, hogy az akciós áron kitett terméket még régi, magasabb áron tárolja a pénztárgép. Ilyenkor, ellenőrizve a nyugtát, már ott helyben, illetve fizetés után az ügyfélszolgálati pultnál visszakapod a különbözetet.
Bár a kódlehúzós pénztárgépnél nem áll fenn az elütés veszélye, nem mindegy, hogy az adott terméket hányszor számolták fel. Ne sodorjon el a pakolás heve, inkább arra figyelj, mi kerül a blokkra a kasszánál, így sok bosszúságtól kíméled meg magad, és a zsebedben is több marad.

Minőségét megőrzi - amíg a kereskedő akarja

Bár szigorúak az előírások, vannak alig ismert, ma is alkalmazott, jól bevált trükkök, melyekkel az értékcsökkent árut is jó áron eladhatják a kereskedők. A dátum elkenése például régi trükk. Köztudott, hogy az aznap lejáró tejet már kevesen vennék, elég azonban egyetlen csepp acetonnal átitatott vatta, amivel egy mozdulattal elkenhető a szavatosságot jelző dátum. Az sem ritka, hogy ez utóbbit eltávolíthatatlan címke fedi, mely miatt szintén nem tudhatod, mennyire friss az áru.
Csak olyan terméket vásárolj ezért, amin jól látható a dátum.

Ha joghurtot, tejfölt, kefirt veszel, fordítsd fejjel lefelé, és ellenőrizd, nem csöpög-e egy kis tűhegynyi lyukon az író.

Az enyhén felpúposodott fedél a nem túl friss tejfölön ugyanis egy jól irányzott, láthatatlan tűszúrással azonnal simává varázsolható.

Ezt is szeretjük