Mit jelképeznek a karácsonyfa díszei?

Csillagszóró, gyertya, üveggömb. Megannyi csillogó szépség. Azonban nem csupán látványos dekorációk, hanem komoly jelentésük is van.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az adventtől karácsonyig terjedő időszak a várakozásé. Ilyenkor nemcsak a szívünket kell díszbe öltöztetni, és lelkileg ráhangolódni az ünnepekre, hanem sok-sok feladatot is meg kell oldani.

Mindenféle ajándék után szaladgálunk, hogy teljesebbé tegyük az ünnep hangulatát. Sütünk-főzünk, rohanunk, és mire arra kerül a sor, hogy önfeledten örülni tudjunk, elfáradunk, és alig várjuk, hogy vége legyen az egésznek!

Mikor állították az első karácsonyfát?

A vásárlás első számú jelöltje, a karácsonyfa, az élet fájának jelképe, a reformkor idején honosodott meg az arisztokrácia körében. Faluhelyen a 20. század negyvenes éveiben még ritkaság volt.

Itt a gyerekek karácsony délutánján betlehemeztek, kántáltak, a pásztorok jókívánsággal járták végig a falut, majd mind elmentek az éjféli misére. Később aztán a karácsonyfa gyorsan terjedt, és mára a karácsony már el sem képzelhető fenyőfa nélkül.

Mit jelképeznek a fa díszei?

A fa tetején az ötágú csillag: Jézus jelképe, mely a fényes betlehemi csillagra emlékeztet, ami a napkeleti bölcseket Jézus jászoláig vezette.

A csillagszórók: arra az égi tüneményre emlékeztetnek, hogy ezen az éjszakán két csillag olyan közel került egymáshoz, hogy szinte üstökös benyomását keltették.

A gyertya: kitüntetett kellék, Isten szimbóluma. „Szent dologról ne beszélj tűz nélkül!”- szól az ősi intelem. Gyertyagyújtáskor a láng fényét és melegét, bensőséges hangulatát nem pótolja semmi sem. A csengők hírharangok, melyek jelzik az ünnep kezdetét.

Az aranydió: az ünnepi bőségvarázslás jelképe. A dió, a mák és minden olyan gyümölcs, amiben sok szem van, a következő évi bő termés hordozója.

Az aranyalma: a bőség jelképe, de jelzi az összetartozást is. A keleti keresztényeknél, szerbeknél, horvátoknál az ünnepi vacsora előtt annyi részre vágják az almát, ahány tagja van a családnak, és együtt megeszik, hogy bármilyen távol kerüljenek is egymástól, azért az összetartozás érzése megmaradjon.

Az üveggömbök: a teljesség, a tökéletesség jelképei.

A fára kerülő ezüst- vagy aranyszálak: arra emlékeztetnek, hogy Jézus születésekor az angyalok figyelmeztették álmában Józsefet, hogy Heródes haragja elől menekülnie kell.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin decemberi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Illatos meleg teák
Immunerősítők nátha ellen
Herpeszűzők
Ideális ünnepi meglepetések

Olvass bele az októberi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. december »

Ezt is szeretjük