4 idegesítő kérdés a férfitól karácsonykor
A karácsony kitűnő időszak arra, hogy az egyébként boldog párok hónapokra összevesszenek. Eláruljuk, hogyan kerüld el a vitákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy nemrégiben végzett felmérés során a párok megdöbbentően nagy része, 57%-a ismerte el, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése közben vitatkoznak egymással. Amikor férfi és - különbözőségüket félretéve - együtt indulnak karácsonyi ajándékokat vadászni, robbanásig feszülhet a helyzet. És ez még csak az ajándékok beszerzése.

Mielőtt teljesen hajba kapnátok, érdemes felkészülnöd erre az időszakra - és legfőképpen a párod reakcióira. Összegyűjtöttünk néhány kérdést, mely gyakran lehet okozója a parázs vitáknak, és abban is segítünk, hogy hogyan szerelheted le a férfit - amolyan iesen.

- Miért nem ér rá 23-án?

Férfinak lenni azért jó, mert december 24-én délután fél ötkor egy szál magában, alig negyven perc alatt veheti meg az egész család karácsonyi ajándékát. Sajnos a vásárlás a férfiak legkevésbé kedvelt elfoglaltságai közé tartozik. Ezért hagyják az utolsó pillanatra - vagy, még jobb megoldásként, téged bíznak meg vele.

Dr. David Lewis brit pszichológus szerint a férfiak karácsonyi bevásárlás közben mért stresszértéke megegyezik azzal, amit a rendőrök élnek át egy feldühödött, forrongó tömeg szétoszlatásakor. A k számára viszont a vásárlás - még a karácsonyi is - a legkellemesebb stresszoldó, feltéve, hogy rá is érnek. A megoldás: ha nem bízol a párodban, ne hagyd rá a feladatot. Inkább vedd meg magad az ajándékokat, akkor a vitát is elkerülheted.

- Miért nem tudod egyedül elintézni?

Ha mégis úgy döntesz, hogy a pároddal együtt szeretnéd intézni a vásárlást, tudnod kell kezelni a férfit. Elsőként legyél tisztában azzal, hogy a férfit idegesíti, hogy a azon tűdik, mit is kellene venni, és a célszemélynek vajon tetszik-e majd, amit választott.

Ez azonban nem a párod hibája, hanem a férfi- és a i agy eltérő felépítéséből fakad. A k azért szeretik sokféle lehetséges ajándékon törni a fejüket, mert ez felel meg agyuk felépítésének: sokféle hangulat és érzés kavarog benne, az ajándékok ezeket tükrözik. A férfi ajándékválasztási módszere férfiagyról tanúskodik - konzervatív és lényegre törő. Általában praktikus, kiszámítható ajándékot választ: egy üveg bort, egy csokor virágot, számzáras kerékpárlakatot, esetleg sálat vagy kesztyűt.

Ha motiválni akarod a férfit, hogy vásároljon, lásd el egyértelmű támpontokkal - mondd el, kinek keressen ajándékot, illetve mit - szín, méret, márka, stílus -, valamint előre mondd meg, te hol és mennyi ideig vásárolsz. Meglepődve tapasztalod majd, hogy pontos célkitűzésekkel - ha csak kitaláltad is - a férfiak lelkesen vetik bele magukat a vásárlásba. Segíthet, ha listát írsz, és egyszerű, praktikus módja lehet a stresszmentes ajándékvásárlásnak is, ha online vásárolsz.

- Nem jó az csomagolás nélkül?

Aprócska kérdés, mégis hab a tortán, amikor a fejvesztve igyekszik mindennel elkészülni karácsonyra. És egyben őszinte is, a férfiak ugyanis valóban úgy vélik, hogy teljesen felesleges becsomagolni az ajándékot. Az ajándék mindenképpen ajándék, akár át van kötve szalaggal, akár nincs. Semmi értelme papírba csomagolni valamit, hiszen a papírt úgyis széttépjük. A viszont értékeli, ha az ajándékozó időt, figyelmet fordított a csomagolásra. Az ő szemében a törődés és a szeretet bizonyítéka a gondos csomagolás.

De a férfiak csomagolásellenes érzelmeinek tudományos magyarázata is van. A férfi- és a i szem szerkezete nem egyforma. A férfiaknak jobban meg kell erőltetniük a szemüket, mint a knek, amikor közeli dolgokkal - csomagolással vagy újságolvasással - foglalkoznak, mert nagyobb távolságokhoz szokott szemük beállítása állandó kiigazítást igényel. Ráadásul a i szem alkalmasabb a színek összepárosítására, mint a férfié, ezért a csomagolópapírhoz illő szalag kiválasztásakor a i retina előnyt élvez. Nincs hát mit tenni: vagy te csomagolsz, vagy az ajándék marad az eredeti papírban.

- Miért nem hallgatsz arra, amit mondok?

A férfi általában átmeneti megoldásokat javasol, míg a nem minden esetben fogékony a válaszra. Az okok szintén az agy különbségeiben keresendőek.
A férfiak agya logikus, problémamegoldó agy. Ha egy férfi először lép be egy előadóterembe vagy vendéglőbe, csak körülnéz, és rögvest észreveszi, mit kellene megjavítani, vagy hogyan lehetne átrendezni a helyiséget a jobb kihasználhatóság érdekében. Agya problémamegoldó gép, mely sosem vesz ki szabadságot.

Ha a a problémáiról beszél, a férfi folyton félbeszakítja, és megoldásokat javasol. Nem tehet róla, így van beállítva az agya. Azt hiszi, hogy a a megoldás birtokában majd jobban érzi magát. A viszont csak beszélni szeretne, fütyül a megoldásokra.

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ettől a férfi teljesen hülyének, de legalábbis egy rakás szerencsétlenségnek érzi magát, vagy azt képzeli, hogy a biztos őt hibáztatja minden bajért.
Mielőtt ezen a ponton kipattanna közöttetek a vita, tisztáznod kell a pároddal, hogy a k nem megoldást keresnek, csak beszélni szeretnének valakihez, aki meghallgatja őket - és azt sem árt tudniuk, hogy a k éppen azzal oldják a stresszt, hogy beszélnek, amennyit csak lehet.

Cikkünk megírásában Allan és Barbara Pease Karácsonyi fegyverszünet című könyve segített.

Ezt is szeretjük