Már most várod a következő karácsonyt? 3 hely, ahol ebben a hangulatban fürdőzhetsz egész évben

A karácsony szerelmeseinek kötelező bakancslistás helyeket mutatunk.

Helyek, ahol egész évben karácsonyi a hangulat
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Harangok csilingelése, piros-fehér színek, a dér ropogása a láb alatt. A karácsonyi hangulat csak az év egy szakaszában elevenedik meg. Sokan már akkor várják a következő karácsonyt, mikor az akkori véget ér.

Azonban vannak a világban olyan helyek, ahol egész évben meg lehet tapasztalni az ünnepi hangulatot. 

3 hely, ahol ebben a hangulatban fürdőzhetsz egész évben

Nemzetközi Betlehemes Múzeum, Mollina, Spanyolország

Sok útikönyvben nem is szerepel a betlehemes múzeum, és talán nem is szerepel a legtöbb ember bakancslistáján. De különösen karácsonykor kitűnő kulturális élményt nyújthat ez a kiállítás. A nem vallásos látogatók is értékelni tudják a betlehemet ábrázoló modellek hihetetlen részletességét és lenyűgöző méretét.

A festmény Jheronimus Bosch alkotása. A kép illusztráció.
A festmény Jheronimus Bosch alkotása. A kép illusztráció.
Fotó: Sepia Times / Getty Images Hungary

Ami az ünnepekhez kötődő szabadidős kézműves tevékenységnek indult, kevéssé ismert, de jelentős nemzetközi művészeti mozgalommá vált. Európa-szerte évente rendeznek kongresszusokat, hogy felfedezzék a legújabbak darabokat, és versenyezzenek a legjobb betlehemes modellekért.

A múzeum e modellek rendkívüli gyűjteményének ad otthont, több mint 5000 négyzetméteren, több mint 70 betlehemmel, melyek túlnyomó része Dél-Európában készült.

A jelenetek mérete a nagyon kicsitől a nagyon nagyig terjed, a kiállítás egyes termeiben vízesések és folyamok láthatók. Nem mindegyik betlehem hagyományos, például az egyik az Enterprise csillaghajó hídján van ábrázolva, kiegészítve egy Spock-modellel, egy másik jelenetnek pedig a Rio de Janeiró-i karnevál a helyszíne.

Rovaniemi pajakyla 2

A Mikulás főpostája, Rovaniemi, Finnország

Nagyjából 17 millió Mikulásnak küldött levél jutott már el erre a sarkköri postára. Az északi sarkkörön ebben a Mikulás-faluban található az épület, ahol az ember bepillanthat a kulisszák mögé, és megnézheti, hogyan működik a varázslatos posta.

A világ egyetlen hivatalos Mikulás-postája természetes kőből és fenyőfákból épült, és 1985 óta működik. Az iroda a finn postai szolgáltatások valódi része, de csak a Mikulásnak címzett leveleket fogadja. 

Ahogy az elvárható, a hangulatos sarkvidéki iroda csordultig van manókkal, akik lámpásokat gyújtanak, gondoskodnak a levelekről, és segítenek a Mikulásnak levelet írni. Az apónak minden segítségre szüksége van: ez a posta immár 20 millió, több mint 200 országból érkezett levelet válaszolt meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

A posta a jelenben is otthonos karácsonyi hangulatot áraszt. Egész évben el lehet látogatni ide, ahol sokkal több is vár a turistára, mint egy nyüzsgő levelezési központ. Karácsonyi ajándéktárgyak, bélyeggyűjtéshez kapcsolódó szuvenírek vásárolhatók.

Ha valaki úgy dönt, hogy felad egy saját levelet a postáról, azt egyedi sarkköri bélyegzővel látják el. Körülbelül 2 millió képeslapot küldenek ki a Mikulás Postahivatalból világszerte. 

Mikulás-ház, Északi-sark, Alaszka

Amikor Nellie és Con Miller megérkezett 1949-ben Fairbanksbe, Alszkába, nem volt semmijük másfél dolláron és két gyermekükön kívül. Con szőrmekereskedéssel kezdett foglalkozni, emellett pedig felvette régi piros Mikulás-jelmezét, és szórakoztatta a környékbeli gyerekeket.

Bármit megtett, hogy megélhetést biztosítson családjának és magának ezen az új vidéken, és a gyerekek is boldogok voltak, mikor meglátták először a Mikulást. Néhány évvel később Millerék összegyűjtöttek elég pénzt ahhoz, hogy építsenek és kialakítsanak egy postát, Fairbankstől nem messze.

7616350154 323c29293d o

Északi-sarknak nevezték el, de mikor egy fiatal látogató észrevette Cont, és megkérdezte, hogy a Mikulás éppen új házát építi-e, átnevezték az épületet Mikulás-háznak, és olyannak díszítették fel, mint amilyennek a Mikulás házát képzelték.

A Mikulás-ház felkeltette a nemzetközi érdeklődést, és miután újabb és újabb újságok és magazinok írtak világszerte a postáról, beözönlöttek a gyerekek által küldött levelek. Millerék évtizedek óta annyi levelet válaszolnak meg, amennyit csak tudnak, és játékokat küldenek postai úton fiúknak és lányoknak, akik hiszik, hogy a Mikulás maga válaszolt nekik.

Az elmúlt 60 évben Millerék több mint kétmillió személyre szóló levelet küldtek el. Az északi-sarki városnak, Alaszkának, amely a Mikulás-ház környékén nőtte ki magát, szlogene a város, „ahol a karácsony szelleme egész évben tart”. A Mikulás-ház csak az egyik, ami ezt a szellemet és hangulatot életben tartja. A városba látogatókat óriási Mikulás-szobrok fogadják, ezenkívül a helyiség egész évben karácsonyi díszekben és kivilágításban pompázik. 

Hány rénszarvas húzza a Mikulás szánját? 

Teszteld le, mennyire széles a tudásod a Mikulásról, ezekre a kérdésekre csak igen kevesen tudják a jó választ.

Hány rénszarvas húzza a Mikulás szánját? 8 kérdés az ünnepről, amire kevesen tudják a választ

Kvíz!

Elolvasom

Képek forrása: flickr.com/Jimmy Emerson, DVM; Wikipédia; Getty Images

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük