Ínycsiklandó házi készítésű likőrök: tökéletes ajándék is válhat belőle!
Ezek a mennyei likőrök tökéletesek a hideg napokra: Baileys helyett kortyolgasd a saját készítésű finomságokat!
A likőrök cukorral édesített, isteni krémes italok, melyeket desszertként is lehet fogyasztani az ünnepi vacsora után, de ajándékba is csodálatos lehet egy nagynéninek vagy a nagymamának egy kis kontyalávaló.
Nem kell hozzá semmilyen különleges főzőtudás, egyáltalán nem nehéz elkészíteni ezeket az ínycsiklandó italokat. Ráadásul a házi változatban nincsenek mesterséges aromák és hasonló oda nem illő dolgok.
Nutellalikőr
Palacsintában, süteményben, kenyéren vagy csak úgy kiskanállal az üvegből: a nutella ellenállhatatlan minden korosztály számára. Likőrként ugyanolyan finom, mint krémként. Fél óra alatt el is készül a fenséges nedű, amihez a következő hozzávalókra lesz szükséged:
- 3/4 bögre nutella
- 1/2 bögre cukor
- 1 és 1/4 bögre tejszín
- 500 ml vodka
Vízfürdő felett kezdd el összemelegíteni a nutellát és a cukrot, folyamatos kevergetés mellett fokozatosan add hozzá a tejszínt, majd amikor homogén lett, vedd le a tűzről. Amikor szobahőmérsékletre hűlt a keverék, add hozzá a vodkát, és alaposan keverd el. Ha alacsonyabb alkoholszintet szeretnél, akkor még a meleg keverékhez add hozzá, hogy elpárologhasson némi alkohol.
Limoncello likőr
A gyümölcsös ízek kedvelőinek kedvencük lesz a citrusos ízvilág leghíresebb képviselője, az olasz eredetű desszertital. Nem fanyar, savanyú likőrre kell gondolni: a limoncello az édeskés mellett inkább kicsit kesernyés aromájával hódítja a szíveket.
Az emésztés elősegítésére elsősorban étkezés után szokás fogyasztani - leginkább a hölgyek körében népszerű, de a házi változatnak biztos, hogy a férfiak sem fognak tudni ellenállni.
Körülbelül négy, 750 ml-es üveghez a következőkre lesz szükséged:
- 15-20 citrom - lehetőleg kezeletlen -
- 1,5 liter vodka
- 6 bögre víz
- 4 bögre cukor
A kezeletlen citromokat alaposan mosd meg, majd vagy egy nagyon éles késsel, vagy reszelőn hámozd le a héját - figyelj, hogy kizárólag a sárga részt. Tedd egy nagyméretű üvegbe, majd öntsd rá az alkoholt. Ezután a várakozási folyamat következik: a lezárt üveget sötét, hűvös helyen hagyd állni körülbelül másfél hétig. Ekkor készítsd el a cukorszirupot: alacsony lángon a vízben olvaszd fel a cukrot, majd öntsd az alkoholos keverékhez. Ezután csak alaposan össze kell forgatni a kész limoncellót, és kóstolni, hogy az alkoholfokon vagy az édességen szeretnél-e változtatni.
Minél tovább hagyod összeérni az ízeket, annál finomabb lesz. Mielőtt ajándékba üvegcsékbe töltenéd, vagy kínálnád a vendégeknek, ne felejtsd el leszűrni: fehér papírtörlőn vagy színezetlen kávéfilteren keresztül szabadulj meg a citromhéjtól.
Kahlúa likőr
A koffeinfüggők kedvence lesz ez a sötét színű likőr. Mivel alapból nincs benne tejtermék, laktózérzékenyek is fogyaszthatják - de csak felelősséggel, mivel alkoholtartalma 20% körüli.
Két liter isteni kávélikőrhöz nem is kell más, csak:
- 2/3 bögre instant kávé
- 2 bögre forró víz
- 2 bögre barna cukor
- 2 bögre kristálycukor
- 3 bögre vodka
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Egy nagy üvegtálban forrázd le a kávét, és keverd össze a cukorral. Kevergesd, amíg nagyjából ki nem hűlt - nem gond, ha a cukor nem teljesen olvadt el. Öntsd hozzá a vodkát és a vaníliaaromát, fedd le műanyag fóliával, és másfél hétig hagyd összeérni az ízeket. Naponta keverj rajta egyet, legalábbis pár naponta forgasd át. Töltsd üvegbe, és akár 6-8 hónapig is élvezheted a fenséges koffeinbombát.
OLVASD EL EZT IS!
- likőr
- karácsonyi recept
Sűrű karácsonyi csokilikőr, sok tejszínnel, krémesen - Kellemes ital és ajándék
- karácsony
- karácsonyi ajándék