Lassan itt az utolsó pillanat: még érdemes online rendelni, később nem biztos, hogy ideér
Te is unod, hogy az ünnepek közeledtével egyre zsúfoltabbak az üzletek? Van megoldás!

karacsonyi-vasarlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2018-ban már rengetegen vásárolnak online, ahhoz azonban, hogy a csomag biztonságban az ajtódhoz érjen, nem árt odafigyelni néhány dologra. Különösen igaz ez karácsonykor.

Szinte itt az utolsó pillanat a külföldi csomagok megrendeléséhez, de a hazai online vásárlásokat sem szabad hosszú ideig halogatni.

Érvek a házhoz szállítás mellett

Biztos mindenki legalább egyszer átélte, amikor fáradtan, munka után, cuccokkal megpakolva el kellett mennie ajándékot vásárolni az egész családnak és baráti körnek. A túlfűtött plázákban nem tudod hova tenni a kabátodat, folyik a hátadon az izzadság, és még csak egy boltot jártál meg, ahol semmi használhatót nem találtál.

vasarlas

Az egésznek úgyis az lesz a vége, hogy mindenki kap különböző színű, illatosított gyertyát és egy kedves üdvözlőlapot. Igaz, nem az ajándék a karácsony lényege, mégis mindenki szeretne valami különlegessel kedveskedni szeretteinek. Erre szuper megoldás az online rendelés: kényelmesen, otthon, akár a mobilodról, pár klikkeléssel akkor és oda rendeled a kiszemelt meglepetést, ahová csak szeretnéd. 

Kavarodás a rendelés körül

Számos rémtörténet kering a házhoz szállításról, azonban jó tudni, hogy az eladókat rengeteg kötelezettség terheli. Először is, a félrekattintások kijavításának lehetősége kötelezően biztosítandó a webáruházakban, tehát kell, hogy legyen Vissza vagy Kosár törlése/frissítése gomb. A rendelés visszaigazolásáról 48 órán belül egy megerősítő e-mailt kell, hogy kapj, ha ez nem történik meg, a továbbiakban nem vagy kötelezhető a termék átvételére. Az elektronikus megerősítés azonban nem egyenlő azzal, hogy az eladó vállalja a leszállítást: ez csupán egy visszaigazolás, hogy feldolgozzák kérelmedet, és, amennyiben rendelkezésre áll a készlet, időben tudják garantálni a szállítást az általad megadott címre. Egy újabb jóváhagyással válik hivatalossá a szerződéskötés.

online vasarlas

Ez a megerősítés arról szól, hogy az eladó átadta a terméket a futárszolgálatnak, vagy, hogy az üzletben átvehetővé vált a megrendelés - amilyen módot előzetesen kiválasztottál a honlapon. Ezután csak és kizárólag annak a terméknek az átvételére vagy kötelezve, amit megrendeltél, méghozzá azon az áron, ami a visszaigazolásban volt. A kiszállított terméket mindig ellenőrizd a futár jelenlétében, ha nem egyezik az általad megrendelttel, bátran küldd vissza a nemkívánatos csomagot. A kéretlen küldeményeket pedig élből utasítsd el, ezek nem képezik a szerződés részét, tehát egyáltalán nem róható rád az átvételük sem.

Néhány webáruház az ünnepek közeledtével jelzi, hogy megnövekedhet a szállítási idő: a rutinos rendelőknek is érdemes figyelni, hogy a megszokott két-három nap akár kilencre is nőhet, sőt, ha sima postai szállítást kérsz, akkor inkább két héttel számolj. Tavaly sokan bukták a Magyar Posta megnövekedett csomagforgalma miatt az ajándékot. Fokozottan figyelj arra is, hogy minden adatot pontosan adj meg: a karácsonyi zűrzavarban a leterhelt ügyfélszolgálatokkal nehezebb felvenni a kapcsolatot bármiféle adatmódosítás céljából.

Neten olcsóbb, szállítással is

Rengeteg bolt online kínálatában eleve kedvezőbb áron érhető el a termék, mint az üzletben. Sok helyen a hírlevélre feliratkozást követően kapsz egy kuponkódot, amit felhasználva kedvezőbb áron juthatsz hozzá az áhított ajándékhoz. Nem beszélve arról, hogy nem egyszer szembesülhettél már azzal a problémával, hogy valamilyen ruha vagy cipő nem volt megfelelő méretben az üzletben, úgyhogy potyára áldoztál fél napot a plázázásra. Neten ez nem fordul elő: a kiválasztott méret - amennyiben elérhető - kerül házhoz szállításra, gyakran olyan esetben is, ha boltban már egyáltalán nem kapható. 

online-vasarlas

A szállítás költsége sok esetben visszahúzó tényező lehet, de gondolj csak bele: az energia és az idő, amit utazással töltesz, illetve a benzinre vagy a tömegközlekedésre szánt pénz nem térül meg abból az egy-kétezer forintból, amit pluszban felszámolnak? Cserébe a futár pontosan a küszöbödig szállítja a csomagot, ha pedig előre kifizetted online, már azzal sem kell bajlódnod, hogy mennyi jattot adj.

Remek alternatíva a Pick Pack Ponton való átvétel is: azok, akik egész nap rohangálnak, és nincs otthon vagy a munkahelyükön olyan, aki át tudná venni helyettük a csomagot, egyszerűen egy csomópontra kérhetik a szállítást. Budapesten és vidéken egyaránt találhatsz átvevőhelyeket, ahol nyitvatartási időben bármikor beugorhatsz átvenni a rendelésedet.

vasarlas 1813x1300

Csak egy szignóra van szükség az esetek többségében, a számlát és minden szükséges papírt, garanciát a csomagolás tartalmaz, illetve e-mailben megtalálod a rendelés részleteit. Ezeket tedd el, ha netán szükség lenne cserére: ennek útmutatója szintén a csomagoláson belül vagy a honlapon megtalálható.

Visszaváltás és csere

A legtöbb online üzlet esetében a futárszolgálattal történő kapcsolatfelvétel után a futár ismételten megjelenik a visszacsomagolt áruért, amit minimális szállítási költség ellenében visszaszállít. Viszont visszaküldés előtt érdemes felvenni a kapcsolatot magával az üzlettel: lehetséges, hogy bizonyos termékeket nem áll módjukban visszaváltani, míg másokat az ünnepek után boltban is cserélnek a készlet erejéig. 

karacsony-vasarlas-akciok

Ne feledkezz meg arról se, hogy a neten rendelt áruk esetében a szállítással kapcsolatos minden nyűg és macera is lekerül a válladról: a cipekedéstől kezdve a "Hogyan fér be a csomagtartóba?" dilemmáig minden nehézség elszáll.

Rendelés külföldről

A külföldi oldalak esetében, mint például az eBay vagy az Aliexpress, hosszú szállítási idővel számolj: akár egy hónapba is beletelhet, mire Kínából hazánkba ér a termék, úgyhogy az utolsó pillanatos vásárlásokat ne itt intézd. Hiába ígérnek bizonyos honlapok kéthetes szállítási időt, a karácsony miatt a világ minden táján megcsúszhatnak a futárok a kézbesítéssel, tehát a messziről érkező ajándéktárgyakat november utolsó napjaiban rendeld meg. Rengeteg mókás dolgot találhatsz viszont, így érdemes előre gondolkozni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Karácsonyi filmek online

Unod a gagyi karácsonyi filmeket? Ezt a tízet nézd meg idén, nem fogsz csalódni!

Ezt is szeretjük