Miért ne tárgyat adj karácsonyra? A pszichológus professzor elmondja
Irtózol a karácsonyi rohamtól a boltokban? Így kerüld el ügyesen!

karacsonyfa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Élményeket, ne tárgyakat! - vallják egyre többen szakértői körökben is. Thomas Gilovich, a Cornell Egyetem pszichológiaprofesszora egy húsz éves kutatás eredményét vizsgálva jutott - többek között - arra a következtetésre, hogy a tárgyak okozta boldogság jóval hamarabb elmúlik, mint gondolnánk.

Míg az élmények az identitás részévé válnak - minden, amit valaha láttál, tettél, az összes hely, ahol voltál, te magad vagy -, addig a tárgyak csak tárgyak. Élményeid összessége vagy, ezzel szemben egy új telefon vagy akár autó nem változtatja meg az identitásodat. Ha még nem vettél semmit karácsonyra szeretteidnek, gondolj erre!

Színházjegy, koncertjegy

A legtöbben ösztönösen úgy gondolják, a tárgyi ajándékok nagy előnye, hogy állandó jelleggel láthatóak, hallhatóak, érezhetőek, és az általuk okozott öröm addig tart, mint maga a tárgy. Ez azonban tévedés, hiszen a tárgyakhoz idővel mindenki hozzászokik, majd egyre magasabbra teszi a lécet.

Tehát, mielőtt újabb edénykészletet, játékkonzolt, óriás plüssmedvét, karórát, nagy képernyős tévét vagy elektromos borotvát vásárolnál szeretteidnek, inkább költsd a pénzedet olyasmire, ami kevésbé kézzelfogható. Egy jól megválasztott színház- vagy koncertjegy azon túl, hogy olyan élményt nyújt, amire később is jó lesz visszaemlékezni, nem foglal feleslegesen helyet a lakásban.

Egy teljes nap kényeztetés

Ha szívesen együtt töltenél egy lazulós napot a családdal, ők pedig nem vetik meg a vizes programokat, karácsonyi ajándék gyanánt vidd el őket egy egynapos wellness-programra! Menj biztosra, és válassz olyan helyet, ahol masszázsra, pezsgőfürdőre és szaunázásra is van lehetőség. A wellness nem egyszerűen fürdőzés, sokkal inkább a test és a lélek felfrissítése - ami így, év vége felé mindenkire ráfér.

Korcsolyázós, forralt borozós, elszökős nap

Ha esetleg megbeszéltétek, hogy idén nem ajándékoztok, akkor is van ötletünk. Milyen lenne a két ünnep között egy teljes napot együtt tölteni a szabadban, elfeledkezni a karácsony előtti és alatti stresszről? Pamutharisnyát és kapucnit fel! Nem jár különösebb kiadással, mindössze meg kell tervezned, hogy hová mentek, készíts sok szendvicset és pár termosz teát, forralt bort. Csak lazán! Ha sportos a család, viheted őket korcsolyázni, kirándulni. Ha kevésbé dinamikusak, a három napos ünnepi eszem-iszom után akkor is jólesik majd néhány órát egy kis sétával együtt tölteni a szabadban valahol a városon kívül, ahol szép a kilátás, friss a levegő, és közben jókat beszélgethettek. A fényképezőgépet pedig ne felejtsd otthon!

Ezt is szeretjük