Az azonnal puha mézeskalács receptje: 50 éve süti Margit néni
Ha így készíted, garantáltan puha, könnyen formálható tésztát kapsz. Megkérdeztük a titkot.
Az előző évtizedek során csak kevesek számára adatott meg vidéken, hogy rendszeresen mézhez jussanak. Az idén 71 éves zalai Margit néni családjában azonban hosszú hagyományokra nyúlik vissza a méhészkedés, ennek köszönhetően az előző rendszerben drágának számító alapanyag is mindennapossá válhatott az otthonában. Mára a családi vállalkozást nagyrészt két fia viszi, de ha teheti, továbbra is besegít a munkában.
Az alapreceptet még édesanyjától leste el, aki annak idején belevágott a méhészkedésbe, így különösen értékes számára a ronggyá gyűrt, megsárgult papírdarab, amin gyöngybetűkkel írt lista látható. Margit néni szerint a recept puszedliként és mézeskalácsként is remekül beválik, ő maga viszont cukorbevonat helyett pedig inkább fél dióval díszíti fel a süteményeket.
Margit néni mézeskalácsa
Hozzávalók 20 darabhoz
- 50 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1.5 dl méz
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj vagy margarin
- csipet só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
Elkészítés:
Egy egész tojást és egy tojássárgáját a mézzel, a porcukorral és a vajjal keverd össze! A mézzel úgy a legkönnyebb dolgozni, ha üvegestől forró vízbe állítva meglangyosítod kicsit. Add a masszához a citromhéjat és a szódabikarbónát! Ezután dolgozd hozzá a fűszerekkel elvegyített lisztet is! Addig kell gyúrni, amíg elválik az edény falától.
Akkor lesz a legjobb a tészta, ha gyúrás után, konyharuhával letakarva legalább két órát pihenteti az ember, majd újra átdolgozza. Ha túlságosan megkeményedik, langyos vízzel lehet picit puhítani rajta. Ezt követően már csak a formázás és a sütés van hátra, előmelegített - 180 fokos - sütőben 12-13 perc alatt sül ki egy tepsivel. Nem szabad túl vékonyra nyújtani, mert akkor kemény süti lesz belőle. Szaggatás után akár fél dióval is lehet díszíteni, de sütés után cukros írókával is rajzolhatnak rá a gyerekek.