A hamisítatlan karácsonyi gyömbéres keksz receptje

Akár desszertnek, akár ajándéknak szánod, biztos, hogy pillanatok alatt el fog fogyni.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyömbérkeksz

Hozzávalók

  • 2 és 1/4 csésze simaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 3/4 csésze vaj
  • 1/2 csésze + 3 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 csésze barnacukor
  • 1 nagy tojás
  • 1/4 csésze melasz
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 csésze fehércsokoládé
  • 3 evőkanál zsiradék
  • piros és zöld dekorcukor
Recept idők

Elkészítés:

Keverd jól össze a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót, majd tedd félre.

Kézi mixerrel dolgozd össze krém állagúvá a vajat, a fél csésze kristálycukrot és a barna cukrot. Ezután keverd el a tojással, majd a melasszal és a vaníliakivonattal. Állítsd a mixert alacsony fokozatra, majd segítségével elegyítsd a két keveréket. Fedd le az edényt, és hagyd pihenni a masszát körülbelül egy órán keresztül. Az egy óra letelte előtt körülbelül tíz perccel kezdd el előmelegíteni a sütőt 180 fokra.

A masszából szaggass nagyjából másfél evőkanálnyi darabokat, gyúrd őket labdaformájúvá, majd forgasd meg őket a három evőkanálnyi kristálycukorban. Helyezd őket sütőpapírra, egymástól nagyjából 6 centiméter távolságra, és finoman nyomd be a tetejüket. Az előmelegített sütőben nyolc-tíz percig süsd őket, majd vedd ki, helyezd egy fémrácsra, és várd meg, amíg teljesen kihűlnek.

Vízfürdő felett olvaszd meg a fehér csokit, majd félig márts annyi süteményt a krémbe, amennyire ez a mennyiség elegendő. A fenti műveletet ismételd meg még kétszer. Végül a dekorcukorral díszítsd fel a süteményeket.

Ezt is szeretjük