Varázslatos karácsonyi dekortippek, gyertyához
A meghitt gyertyafény a karácsony nélkülözhetetlen kelléke. Fokozd a hangulatot, és bújtasd ünnepi köntösbe a gyertyákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan használnak gyertyát a mindennapokban is a lakás illatosítására vagy a nyugodt hangulat megteremtéséhez, de fontos, hogy a karácsonyi gyertyák kissé ünnepélyesebbek legyenek a megszokottnál. Nem kell drágának lenniük, azonban nem árt, ha picit különlegesebbek, például karácsonyi fűszerekkel illatosítottak

Gyertya a karácsonyfán

A gyertya helye karácsonykor a hagyomány szerint a karácsonyfán van. Bár a gyertyával megvilágított fa lélegzetelállítóan gyönyörű és romantikus, egy sólyom éberségével kell őrködni felette, egyetlen másodpercre sem hagyhatod őrizetlenül.

Ha mégis úgy döntesz, hogy gyertyákkal díszíted a fát, néhány fontos alapszabályt nem árt betartanod. Kimondottan karácsonyfára tervezett, speciális gyertyatartókat használj, és felrakásukkor arra is ügyelj, hogy ne tedd őket lelógó ágak alá vagy túl közel a díszekhez.

Szintén fontos óvintézkedés, hogy ne hagyd a fát kiszáradni - a fenyő alját vízzel teli fatartóba állítsd, melybe folyamatosan pótold az elpárolgott vizet az ünnepek alatt.

Az asztal díszeként

A gyertya már önmagában is csodálatos dísz, szinte bármilyen méretben, alakban vagy színben beszerezhető, a legkülönbözőbb dekorációkhoz is találsz odaillő darabokat.

Ha az asztalra választasz gyertyát, ne csak a hagyományos fehérre vagy vajszínűre gondolj, hanem keress olyat, ami jól illik a szoba díszítéséhez. A fehér és a vajszínű ugyan időtlenül elegáns, ám a színes, sötétebb gyertyák különlegesebbek és hangulatosabbak.

Gyertyát az ablakba!

Északi hagyomány gyertyákat tenni az ablakba; a legtöbb díszekre specializálódott boltban pedig válogathatsz a svéd stílusú, fából készült gyertyatartók között. Ugyanilyen ünnepi hatást érhetsz el az ablakpárkányra sorakoztatott, csinos üvegtartóba tett teamécsesekkel is. A tükör elé helyezett gyertyák különösen varázslatosak, mert pislákoló fényüket a tükör felerősíti, és szétsugározza a szobában. Ha nincs olyan tükröd, amely alatt polc van, helyezz néhány teamécsest ezüsttálcára vagy bármilyen tükröződő felületre - ezzel a megoldással hasonló hatást érhetsz el.

Készíts gyertyát!

Viszonylag könnyen készíthetsz magad is gyertyát, ám ez óvatosságot igényel, hiszen forró viasszal kell dolgoznod. Számos hobbiboltban vásárolhatsz, és postai úton katalógusból is rendelhetsz gyertyakészítő felszerelést, így csak azzal kell foglalkoznod, hogy milyen stílusú gyertyát szeretnél önteni.

A teamécses szép alternatívája a gyöngyházfényű kagylóhéjba öntött viasz, míg a kivájt dísztök jó öntőforma lehet egy vaskos gyertyának, melyet akár egy csodás virágkompozíció közepére is elhelyezhetsz.

A vásárolt gyertyákat viszont könnyebb átalakítani, mint sajátot készíteni, és ebben még a kisebbek is részt vehetnek. A hobbiboltokban kapható méhviaszlapok jól mutatnak az egyszerű gyertya köré tekerve. A sima fehér gyertyák pedig karácsonyi jellegűre formálhatók, ha festékkel magyalleveleket és hópelyheket festesz rájuk.

Cikkünk alapja Rose Hammick és Charlotte Packer: Karácsonyi ötletek című könyve.

A karácsony varázslatos időszak: hosszú, sötét éjszakák, a hó ígérete, pattogó tűz, forralt bor, sütemények és egyéb csemegék illata... A karácsony öröméhez tartozik az is, hogy ünnepi díszbe öltöztesd otthonodat. A Karácsonyi ötletek leleményes javaslatok és dekorációk tárháza, amely minden olvasót arra buzdít, hogy elmerüljön az ünnepi díszítésben, újdonságokkal és néhány újabb szokással gazdagítsa a karácsonyt.

Ízelítő a tartalomból:
  • Koszorúk és girlandok, a fa díszítése
  • Karácsonyi lapok, karácsonyi zoknik
  • A ház díszítése, adventi kalendáriumok
  • Házi készítésű díszek és képeslapok
  • Ehető ajándékok, saját készítésű ajándékok
Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük