4 fontos történelmi pillanat december 25-én, ami megváltoztatta az egész világot: az első hold körüli út is ekkor volt

December 25-én számos fontos esemény ment végbe a világtörténelem folyamán.

Események december 25-én
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köztudottan december 25-én emlékezünk meg a kis Jézus születéséről. A keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe köré szerveződött az advent időszaka és a karácsony is.

Ezenkívül számos fontos történelmi esemény is épp ezen a napon következett be, legtöbbször csak a véletlennek köszönhetően.

Az első hold körüli út

Az Apollo-8 személyszállító űrszonda a hold pályájára került, majd miután megkerülték az égitestet, biztonsággal visszaérkeztek a földre. A misszió 1968. december 21-én indult, és több mint 6 napon át tartott, végül éppen december 24-én és 25-én kerülték meg a holdat vele.

Az Apollo-8 személyzete.
Az Apollo-8 személyzete.

Nagy mérföldkő az űrkutatásban, hiszen az asztronauták sikeres útjának köszönhetően az Apollo-11 lett 1969-ben az első amerikai űrhajó, amivel leszálltak a holdra.

Nagy Károlyt császárrá koronázták

Európa apjának is nevezett Nagy Károly méltán viselhette ragadványnevét, hiszen hozzá fűződik Közép- és Nyugat-Európa egyesítése, amivel létrehozta a Frank Birodalmat. Pontosan 800. december 25-én, a karácsonyi misén III. Leó pápa császárrá koronázta, ezzel a római császárok jogutódjának nyilvánította Nagy Károlyt. Igazi reformer volt, a művészetek, a vallás és a kultúra fejlődésének a korszakát nyitotta meg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha már koronázás, érdemes megemlíteni, hogy 1000-ben szintén december 25-én került sor I. István magyar királlyá koronázása is.

Mihail Szergejevics Gorbacsov lemondott az elnöki posztjáról

Bármilyen meglepő, a Szovjetunió első elnöke is éppen december 25-én mondott le posztjáról, méghozzá 1991-ben. Lemondása után az egyre gyengébb lábakon álló Szovjetunió formálisan is végleg felbomlott, és a hatalmas kommunista állam tagköztársaságai fokozatosan függetlenedtek.

Halley-üstökös.
Halley-üstökös.

A Halley-üstökös cirkulációja igazolódott

Egy német farmer és amatőr csillagász, Johann Georg Palitzsch észrevett egy tűzlabdát az égen, amivel sikerült bebizonyítani Edmond Halley 75-76 éves ciklusának elméletét. Ezzel megváltoztatta a csillagászat tudományát, hiszen előtte természetfeletti erőket sejtettek az égi jelenség hátterében. Legközelebb valószínűleg 2061-ben lesz látható a Földről.

Karácsonyi kvíz: 10 fogós kérdés, amire sokan nem tudják a választ

Most tesztelheted, mennyire ismered ezt a csodás ünnepkört. Vajon minden kérdésre tudod a helyes választ?

Karácsonyi kvíz: 10 fogós kérdés, amire sokan nem tudják a választ - Neked mennyi sikerül?

Kvíz!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük