A nácik az adventi naptárat is betiltották: 5 meglepő tény az ünnepváró nyitogatóról

Nemcsak az eredete, hanem az adventi naptár elmúlt 100 éve is tartogat érdekes tényeket.

adventi naptár borító

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A karácsony közeledtének legmegbízhatóbb jele az adventi naptárak megjelenése és az első kis ablak kinyitása. Ma már leginkább a gyerekek szeretik a benne elrejtett csokik miatt, igaz, léteznek felnőtteknek való luxus adventi naptárak is

5 meglepő tény az adventi naptárról

Ahogy mi is említettük korábban, az első adventi naptárak a 19. századra nyúlnak vissza, mikor is német protestánsok krétajeleket tettek az ajtóra, amiket egyesével töröltek le, ahogy közeledett karácsony napja. Még mások gyertyát gyújtottak és kis vallásos képeket tettek ki nap nap után. Az első nyomtatott adventi naptár a szintén német Gerhard Langhoz köthető, aki 1908-ban készített a maihoz hasonló naptárt, ahol a napokat kis ajtókként lehetett kinyitni. De az azóta eltelt 100 év is hozott pár érdekes tényt a naptárral kapcsolatban. 

Az egyik első, Gerhard Lang által készített adventi naptár 1903-ból.
Az egyik első, Gerhard Lang által készített adventi naptár 1903-ból.
Fotó: Wikimedia Commons

A legnagyobb adventi naptár

Azok után, hogy Németországban született, nem meglepő, hogy számos különleges naptár is itt található. Például a legnagyobb adventi naptár, ami egész pontosan a baden-württembergi Gengenbach község városháza. Decemberben ugyanis a kétemeletes épület adventi naptárrá alakul, minden nap egy újabb dekorációt mutatva meg az épület ablakain. 

A legkisebb adventi naptár

A naptárak iránti rajongás vezethette a németországi Regensburg Egyetem mikro- és nanostruktúrát tanuló diákjait is, akik 2007-ben megalkották a világ legkisebb adventi naptárát. És hogy mekkora is a naptár valójában? Körülbelül 5 millió kellene belőle, hogy befedje egy postai bélyeg területét. 

A II. világháború majdnem a naptár végét jelentette

A náci Németországban az adventi kalendárium is be volt tiltva, a háború után pedig papírhiány fenyegette a naptár további létét. De egy Richard Sellmar nevű könyvkiadó az országban állomásozó amerikaiak meggyőzése után újra nyomtatni kezdte őket. A ma is működő Sellmar-Verlag kiadó az egyetlen, ami csak adventi naptárak nyomtatásával foglalkozik Németországban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Eisenhower elnök tette népszerűvé az USA-ban

Amerikában az adventi naptárak akkor kezdtek igazán népszerűvé válni, mikor a Newsweek magazin képet közölt az akkori amerikai elnökről, Dwight Eisenhowerről és három unokájáról, amin épp egy adventi naptárat nyitottak ki. Azért az is közrejátszhatott a naptár elterjedésében, hogy ekkortájt már apró csokikat is rejtettek az ablakok. 

Álló adventi naptár, Carlsen Verlag, 1959
Álló adventi naptár, Carlsen Verlag, 1959
Fotó: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.en, Jonn Leffmann, Wikimedia

Ma már szinte bármilyen ajándék lehet a naptárban

Még korábban csak idézetek vagy apró csokik bukkantak elő az adventi naptár ablakaiból, ma már szinte bármit rejthetnek a parfümmintáktól egészen az ékszerekig. A világ legdrágább adventi naptára pedig minden bizonnyal az a darab, ami egy gazdag svájci családnak készült. A naptár gyémántot, egyedi tervezésű órákat és festményeket tartalmaz, az értéke pedig több mint 10 millió dollár, azaz közel 3 és fél milliárd forint. 

Olvass tovább -  5 olcsó, mégis mutatós adventi naptár, amit nem is nehéz elkészíteni

Az adventi naptárak segítségével még izgalmasabbá válik a karácsonyi várakozás, visszaszámolás időszaka, ezeket akár otthon is elkészítheted.

5 olcsó, mégis mutatós adventi naptár, amit nem is nehéz elkészíteni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikimedia)

Ezt is szeretjük