Minden idők legcsodálatosabb karácsonyi története: 4 érdekesség, amit nem tudtál a Diótörőről
Csajkovszkij halhatatlan balettje idén 130 éves.

GettyImages-1074494856(1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csajkovszkij A diótörő című balettje hosszú évtizedek óta az adventi időszak elmaradhatatlan előadása, mely 2022 novemberében az Erkel Színházból visszatért a Magyar Állami Operaház színpadára. A történet E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséjén, illetve annak francia átiratán, Alexandre Dumas valamivel könnyedebb adaptációján alapul.

A világhírű balett zenéjét Csajkovszkij szerezte, az első koreográfiát pedig Marius Petipának köszönhették a nézők. A darab ősbemutatója 1892. december 18-án volt a szentpétervári Mariinszkij színházban. Magyarországon először csak a két világháború között, 1927. december 21-én láthatta a közönség.

Diótörő: a történet röviden

Stahlbaum tanácsos kislánya, Marika egy diótörőbábut kap karácsonyra a család barátjától, Drosselmayer bácsitól. Az este izgalmas bábszínházi előadással telik, majd karácsony éjszakáján Marika álmában megelevenednek az előzőleg átélt izgalmak. A fából faragott diótörőfigura életre kel, herceggé válik, és felveszi a harcot a gonosz Egérkirály katonáival. Diótörő herceg magával viszi Marika hercegnőt a birodalmába, ahol együtt nézik meg a csodapalotát és a rózsák táncát.

A denevérek támadása újabb akadályt jelent számukra, de Diótörő előveszi a Drosselmayertől kapott varázspálcát, és elijeszti őket. A babák birodalmában örömmel fogadják Marika hercegnőt és Diótörő herceget, táncos ünnepséggel kedveskednek nekik. Az álomnak azonban vége szakad, amikor a nap első sugarai felébresztik Marikát. A kislány első dolga ébredés után, hogy a fotelhoz szalad, és a varázslatos álmot követően magához öleli a diótörőbábut.

A diótörő mint talizmán

A történet főszereplője, Marika egy diótörőt kap karácsonyra, amely nem sokkal később megelevenedik. Valóban létezik egy német legenda, mely szerint a diótörő szerencsehozó talizmán, távol tartja az ártó szellemeket, és védelmezi az otthon nyugalmát. Emiatt egy időben valóban gyakori gyerekek szánt karácsonyi ajándék volt a diótörő.

Egy szerep - számos névváltozat

A főszereplő kislány itthon leginkább Marikaként ismert, de a világ számos pontján játszott balettben sok más néven is szerepel. A Clara, Mása, Marie, illetve Marichen név mind-mind ugyanazt a szerepet takarja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Elfeledett balett

Az 1892-es ősbemutatót követően egy éven belül meghalt Csajkovszkij. A kritikusok nem voltak lenyűgözve a darabtól, így a következő évtizedekben kezdett feledésbe merülni a mű. A diótörő körüli csendet végül George Balanchine 1954-es produkciója törte meg. A grúz származású amerikai balettkoreográfus, a New York City Balett társalapítója majd 35 éven át művészeti vezetőjének Diótörője akkora siker lett, hogy újra visszahozta a művet a köztudatba, mely azóta is az adventi időszak elmaradhatatlan darabja szerte a világon.

A világ legidősebb balett-táncosa

Hogy mely előadásban lépett színpadra a világ legidősebb aktív balett-táncosa? Természetesen ez a rekord is A diótörő nevéhez fűződik. Frank Russell Galey 74 évesen és 101 naposan táncolt a Mendocino Balett Diótörőjében.

Karácsonyi dekorációk diótörővel

Az imádni való kinézetű bábuk egyre több háztartásban feltűnnek mint a karácsony díszelemei, ünnepi hangulatot varázsolva az adott helyiségbe.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük