Imádni való karácsonyi dekorációk diótörővel: különlegesek, és meseszépen mutatnak
A diótörők különös megjelenése ünnepi hangulatot varázsol bármilyen helyiségbe.

GettyImages-182249828
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elsőre furcsának tűnhet, miért is vált a diótörő a karácsony egyik szimbólumává. Története egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor a korabeli Németországban először készítették el ezeket a figurákat, melyek strázsáló katonákat hivatottak megjeleníteni.

A praktikum mellett, hogy a nevéhez híven valóban diótörésre is lehet alkalmazni a díszes, legtöbbször fából készült alakokat, mágikus tulajdonságokkal is felruházták. A hiedelem szerint a diótőrök elűzik a rossz szellemeket, védelmet nyújtanak a családnak, és szerencsét hoznak.

Diótörők karácsonykor

Az előbb felsorolt tulajdonságai miatt karácsonykor gyakran ajándékoztak diótörőt egymásnak az emberek. A figura népszerűsége nőttön nőtt, amihez nagyban hozzájárult a 19. század végén Friedrich Wilhelm Füchtner által kialakított dizájnja, Csajkovszkij utolsó, Diótörő című balettja pedig a cseresznye volt a habon. A karácsony előestéjén játszódó darabot hazánkban is gyakran előadják az ünnep tájékán. Az imádni való kinézetű bábuk azóta egyre több háztartásban feltűnnek mint a karácsony díszelemei, ünnepi hangulatot varázsolva az adott helyiségbe.

(Cikken belüli-, és ajánlóképek forrása: pinterest, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük