Ez volt a világ első karácsonyi képeslapja: meghitt és bájos rajz a 19. századból

A világ első karácsonyi képeslapja hihetetlenül bájos.

Ez volt a világ első karácsonyi képeslapja: meghitt és bájos rajz a 19. századból
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok hagyomány a karácsony szinonimájává vált: az örökzöld fenyő, a szaloncukor, az égősorok. A karácsonyt ünneplők körében elterjedt szokás a karácsonyi üdvözlőlap küldése is. 

Henry Col küldte el az első tömeggyártású karácsonyi képeslapot. Az ötlet abból fakadt, hogy valami praktikust szeretett volna létrehozni magának: az ötlet forradalmi lett, és azóta természetessé vált.

Ez volt a világ első karácsonyi képeslapja

Cole 1808-ban született, brit köztisztviselő volt. A 19. században már bevett szokás volt, hogy az emberek karácsony körül leveleket küldtek szeretteiknek. Cole a 30-as éveire belefáradt a hosszas gyakorlatba.

Firstchristmascard

Annak érdekében, hogy időt és energiát spóroljon az ünnepek alatt, megkérte illusztrátor barátját, John Callcott Horsley-t, hogy segítsen neki egy rövidebb utat találni.

Horsley válasza Cole gondjára egy boldog család illusztrációja volt, melyhez a következő üzenetet írta: Kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánok. A kártya tetején volt egy üres sor a címzett nevével, alul pedig a feladó nevével.

A képet több ezer alkalommal lehetett újranyomtatni. Így hát ahelyett, hogy személyre szabott leveleket írt volna, amíg a keze görcsölni nem kezdett, Cole-nak mindössze néhány nevet kellett feljegyeznie, mielőtt borítékba csúsztatta az ünnepli üdvözleteket.

Kiderült, hogy sokan osztották Cole nézeteit az ünnepi levélírással kapcsolatban. Ők is hasznosítani akarták az ötletét, és így a lap személyes trükkből kinőtte magát az első tömeggyártású karácsonyi képeslappá. A lapokat darabonként egy shillingért, vagyis a postaköltség 12-szereséért árulták. 

Az ünnepi képeslapok ma is nagyon népszerűek. Természetesen sok esetben a levélírást felváltotta a telefonálás, az SMS-ek, e-mailek és a közösségi oldalak, és a hagyományt sokan tartják kényelmetlennek.
Ugyanakkor van a képeslapokban egy személyesebb jelleg, ami bájt kölcsönöz a hagyománynak.

Képeslapot küldeni nem snassz - 8 gyönyörű karácsonyi változat, amit a gyerekekkel is elkészíthetsz

Egy-egy kézzel készített, személyre szabott karácsonyi üdvözlőlapnál nincs is szívet melengetőbb.

Képeslapot küldeni nem snassz - 8 gyönyörű karácsonyi változat, amit a gyerekekkel is elkészíthetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek forrása: Getty Images

Kép forrása: Wikipédia

Ezt is szeretjük