Mit jelképeznek a karácsonyfa díszei?
Csillagszóró, gyertya, üveggömb. Megannyi csillogó szépség. Azonban nem csupán látványos dekorációk, hanem komoly jelentésük is van.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az adventtől karácsonyig terjedő időszak a várakozásé. Ilyenkor nemcsak a szívünket kell díszbe öltöztetni, és lelkileg ráhangolódni az ünnepekre, hanem sok-sok feladatot is meg kell oldani.

Mindenféle ajándék után szaladgálunk, hogy teljesebbé tegyük az ünnep hangulatát. Sütünk-főzünk, rohanunk, és mire arra kerül a sor, hogy önfeledten örülni tudjunk, elfáradunk, és alig várjuk, hogy vége legyen az egésznek!

Mikor állították az első karácsonyfát?

A vásárlás első számú jelöltje, a karácsonyfa, az élet fájának jelképe, a reformkor idején honosodott meg az arisztokrácia körében. Faluhelyen a 20. század negyvenes éveiben még ritkaság volt.

Itt a gyerekek karácsony délutánján betlehemeztek, kántáltak, a pásztorok jókívánsággal járták végig a falut, majd mind elmentek az éjféli misére. Később aztán a karácsonyfa gyorsan terjedt, és mára a karácsony már el sem képzelhető fenyőfa nélkül.

Mit jelképeznek a fa díszei?

A fa tetején az ötágú csillag: Jézus jelképe, mely a fényes betlehemi csillagra emlékeztet, ami a napkeleti bölcseket Jézus jászoláig vezette.

A csillagszórók: arra az égi tüneményre emlékeztetnek, hogy ezen az éjszakán két csillag olyan közel került egymáshoz, hogy szinte üstökös benyomását keltették.

A gyertya: kitüntetett kellék, Isten szimbóluma. „Szent dologról ne beszélj tűz nélkül!”- szól az ősi intelem. Gyertyagyújtáskor a láng fényét és melegét, bensőséges hangulatát nem pótolja semmi sem. A csengők hírharangok, melyek jelzik az ünnep kezdetét.

Az aranydió: az ünnepi bőségvarázslás jelképe. A dió, a mák és minden olyan gyümölcs, amiben sok szem van, a következő évi bő termés hordozója.

Az aranyalma: a bőség jelképe, de jelzi az összetartozást is. A keleti keresztényeknél, szerbeknél, horvátoknál az ünnepi vacsora előtt annyi részre vágják az almát, ahány tagja van a családnak, és együtt megeszik, hogy bármilyen távol kerüljenek is egymástól, azért az összetartozás érzése megmaradjon.

Az üveggömbök: a teljesség, a tökéletesség jelképei.

A fára kerülő ezüst- vagy aranyszálak: arra emlékeztetnek, hogy Jézus születésekor az angyalok figyelmeztették álmában Józsefet, hogy Heródes haragja elől menekülnie kell.

Ha szívesen olvasnál életmódról, egészségről, fogyókúrákról, és érdekel a wellness világa, itt az ideje, hogy megvásárold az Ideál Magazin decemberi számát.
Ízelítő a tartalomból:

Illatos meleg teák
Immunerősítők nátha ellen
Herpeszűzők
Ideális ünnepi meglepetések

Olvass bele az októberi szám tartalmába:
Ideál Magazin 2007. december »

Ezt is szeretjük