Mit lehet kezdeni az elhasznált csomagolópapírral? - Így hasznosítsd újra

Nem tudod, újrahasznosítható-e a csomagolópapír? Segítünk!

Csomagolópapír-újrahasznosítás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ünnepek végén halomban áll az elhasznált csomagolópapír, így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mégis mit lehet kezdeni ezzel a sok szeméttel.

Az ember elbizonytalanodhat azzal kapcsolatban, mit kell tennie. Minden kerüljön egyenesen a szemétbe?  Újrahasznosítható a csomagolópapír? Mi a helyzet a fényes papírral? Ezekre a kérdésekre adunk választ.

Mit lehet kezdeni az elhasznált csomagolópapírral?

Papír kontra papír

Az igazság az, hogy a legtöbb csomagolópapír, ami fellelhető a piacon, valójában nem is papír. A fémes, csillogó és átlátszó „papírok” minimum részben műanyagok, vagyis nem alakíthatók át más papírtermékekké.

GettyImages-1278318916
Fotó: Iryna Veklich / Getty Images Hungary

Még olyan csomagolópapírt sem érdemes a szelektív kukába tenni, ami tiszta papír. Például az extra vékony csomagolópapírok nem tartalmaznak annyi minőségi rostot, amennyire szükség lenne az újrahasznosításhoz.

A normál matt papír viszont, még ha színes is, újrahasznosítható. Ha az ember szeretne megbizonyosodni arról, hogy csomagolópapírja újrahasznosítható-e, ajánlott egyszerű tesztnek alávetnie: össze kell gyűrni a szóban forgó csomagolópapír egy részét. Ha összegyűrve marad, érdemes újrahasznosítani. Ha visszaugrik, akkor ki kell dobni a szemétbe.

A cikk az ajánló után folytatódik

A többi rész kezelése

Mi a helyzet az eldobott a többi csomagolóanyaggal? A selyempapírt a komposztba helyezni a leginkább környezetkímélő, míg az ajándéktasakokat ugyanúgy ajánlott megközelíteni, mint a papírt: egyedül arra kell ügyelni, hogy a fogantyúk kerüljenek le róla. A masniknak, szalagoknak és ragasztószalagoknak sajnos ki kell maradniuk a szelektív gyűjtőkből. 

Használd újra, amit tudsz

A legjobb, amit tehet az ember a használt csomagolópapírral és a különböző kiegészítőivel, ha újra felhasználja, amit csak tud. Egy erős csomagolópapír, ami nem szakadt el bontás során, összehajtható és jövőre újra alkalmazható.

A masnikat és szép szalagokat is könnyen el lehet rakni, és újra felhasználni. Alternatív megoldásként léteznek fenntarthatóbb csomagolási alternatívák, mint például újságok, szövetek, dobozok és újra felhasználható ajándéktasakok.

GettyImages-1061051774
Fotó: Emilija Manevska / Getty Images Hungary

Ha kétséged van, dobd ki

Bármit is tesz az ember, jobb nem esni bele abba a csapdába, hogy abból a reményből, hogy újra lehet hasznosítani valamit, úgy gondolja, megér egy próbát, és beteszi a szelektív kukába.

A legjobb szándék ellenére ez a fajta mentalitás fejfájást okoz az újrahasznosító cégnek, és megzavarhatja a folyamatot. Brent Bell, egy hulladékgazdálkodási részleg újrahasznosítási alelnöke 2019-ben azt nyilatkozta, hogy a beérkező anyagok negyede szemét, amelyet ki kell gyűjteni, majd kidobni.

Tehát, ha valaki nem biztos abban, hogy csomagolópapírja újrahasznosítható-e, tegye meg azt az ellentmondásos, de ökológiailag biztonságosabb lépést, hogy kidobja a szemetesbe.

Olcsó, jó: álomszép ötleteket mutatunk barna csomagolópapírral

Háztartási csomagolópapírból is kreatív dolgokat varázsolhatsz.

Olcsó, jó: álomszép ötleteket mutatunk barna csomagolópapírral

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük