Sok télen át gyönyörűen virágozhat az amarillisz: így nevelgesd, hogy színpompás legyen

A színpompás amarilliszben sok télen át gyönyörködhetsz, hogyha megfelelően nevelgeted.

GettyImages-1172773095

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A színpompás amarillisz, Hippeastrum, a téli időszak egyik legnépszerűbb virágzó szobanövénye. Változatos színekben kapható, a fehértől kezdve a rózsaszínen, cirmoson át egészen a vörösig megannyi fajta elérhető a boltokban.

Az amarilliszek általában december végén, január elején kezdenek virágozni, tehát ideális esetben az ünnepek alatt, de legkésőbb az új év elején már gyönyörködhetsz a csodaszép hagymás növény tölcsér alakú virágzatában.

A cserepes amarillisz gondozása

Általában a növény hagymájából 1-3 szár amarillisz bújik ki, amiken 4-8 csillag alakú tölcsérvirág nyílik, majd ezután széles zöld levelek is megjelennek rajta. Megfelelő gondozás mellett a téli dísznövény évről évre megmutathatja teljes pompáját. Az alább olvasható tanácsok ebben segítenek.

GettyImages-1177479429

Nagy edénybe ültest az amarilliszt laza szerkezetű talajba, győződj meg arról, hogy napos és meleg helyen legyen. Heti rendszerességgel öntözd, a talajának mindig nedvesnek kell maradnia. Annak érdekében, hogy szára  egyenes legyen, időnként fordíts meg az edényét, általában 4-8 hét alatt borul virágba a gyönyörű dísznövény.

Miután elvirágzott, le kell vágni a szárakat 3-5 centiméterrel, hogy nagyjából 15 centiméteres maradjon a föld feletti része. Vigyázz a levelekre vágás közben, mivel szüksége van rájuk a virágnak ahhoz, hogy fotoszintetizálni és növekedni tudjon. 

Ahogy az időjárás egyre melegszik, vidd a cserepes amarilliszt egy kültéri helyre szűrt napfény alá. Rendszeresen locsold a virágot egészen szeptemberig, csak figyelj arra, hogy a kilógó hagymarészt ne érje a víz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor beköszöntött a hideg időszak, vidd a házba, metszd le a leveleit és tárold hűvös, sötét helyen, például szekrényben vagy pincében, hogy nyugalmi állapotba kerüljön. Decemberben ismét kerüljön a lakáson belül egy napfényes pontra, öntözd meg, tartsd nedvesen a talaját. Ne felejtsd el időnként megfordítani a cserepet, hogy egyenes maradjon a szára.

Ha helyesen gondozod, sok télen keresztül gyönyörködhetsz benne, így még ha körülményesnek is tűnik a folyamat, akkor is érdemes végigvinni. 

8 csodás szobanövény, ami a legsötétebb sarokban is remekül megél

Ezek a gyönyörű szobanövények még ott is jól megélnek, ahová alig jut természetes fény.

8 csodás szobanövény, ami a legsötétebb sarokban is remekül megél - Alig kell velük foglalkozni

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük