Idén fehér karácsonyunk lesz? A mai nap időjárásától függ az András-napi hagyomány szerint

Idő- és férjjóslási praktikák is kötődnek november 30-hoz.

karacsonyfa-csalad-hoeses
beauty and style
Top olvasott cikkek

November 30., András napja fontos szerepet játszik a néphagyományban, illetve a keresztény kultúrkörben. Ezen a napon Szent András apostolra és vértanúra emlékezünk. Ő volt Jézus első tanítványa, Szent Péter testvére.

András napja határozza meg az adventi időszak kezdetét: minden évben a hozzá legközelebb eső vasárnap ünnepeljük advent első vasárnapját, mely egyben az egyházi év kezdetét is jelenti. A néphit pedig számos hiedelmet és jóslást köt ehhez a naphoz.

András-napi időjóslás

Lesz fehér karácsonyunk?

Ha András napján esik az eső vagy a hó, úgy a következő negyven napban - vagyis egészen vízkeresztig - csapadékos lesz az időjárás. Amennyiben azonban András napján fagy - ’a libát megtartja a jég’ -, úgy biztosan lemondhatunk a fehér karácsonyról: a néphit szerint ugyanis ebben az esetben eső várható az ünnepek alatt.

Téli időjóslás gyümölcsággal

Nemcsak a karácsonyi, hanem az egész téli időjárást is igyekeztek megjósolni. Egy levágott gyümölcsfaágat vízbe tettek, mely a benti melegben karácsonyig kivirágzott. Ha az elsőként megjelenő virágok az ág alján voltak láthatók, az arra utalt, hogy a tél eleje lesz zord, ha az ág közepe virágzott ki először, úgy januárban várták az erős telet, ha pedig az ág vége bontott elsőként virágot, akkor kemény februárra számítottak.

András-napi férjjóslás

Derelyefőzéssel

A derelye- vagy gombócfőzést mint férjjósló praktikát számos vidéken gyakorolták András-napján. A lányok a még nyers derelyékbe egy-egy papírra írt férfinevet gyúrtak. A derelyéket vízbe tették, és úgy tartották, hogy amelyik derelye elsőként jön a felszínre, abban a derelyében lévő név lesz a lány férjének neve.

A cikk az ajánló után folytatódik

Álomjóslással

Egy másik sokfelé alkalmazott férjjóslási praktika volt a következő módszer: a lányok mielőtt András napján lefeküdtek aludni, egy férfinadrágot tettek a párnájuk alá. A hiedelem szerint akivel aznap éjjel álmodtak, az lesz a jövendőbelijük. Ugyanennek a férfiváltozata is ismert volt: a legények szoknyát raktak a párnájuk alá éjszakára annak reményében, hogy másnapra megálmodják, ki lesz a feleségük.

Kezdetét veszi az advent

Bár András napjával megkezdődtek a disznóvágások, ám a nap végével nem tarthattak már zajos lakomákat, mulatságokat egészen a karácsonyi ünnepkör lezárultáig - vagyis január 6-ig, vízkeresztig. Úgy tartják, András leteszi a hegedűt: november 30-án éjfélkor kezdetét veszi az advent, a karácsonyt megelőző lelki felkészülés, a várakozás, a csend.

A karácsonyi növények jelentése

Sok lakásba csempésznek életet a virágzó karácsonyi kaktuszok és a mikulásvirágok, a fagyöngyöt itthon még inkább kisebb vázákban tartjuk, mint az ajtófélfára fellógatva.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük