6 látványos karácsonyi ajtódísz

Csináld magad!

Készülj fel időben az ünnepre! Teremts karácsonyi hangulatot, és tedd hívogatóvá az otthonodat saját készítésű karácsonyi ajtódísszel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy nehéz és fárasztó nap után könnyen mosolyra deríthet, ha hazaérkezve már az ajtód láttán eszedbe jut, hogy otthonod egy békés kis sziget, ahová kevésbé ér el a külvilág zaja, és ahol nyugodtan átadhatod magad a Karácsony szellemének. Készíts ezért egyéni és barátságos karácsonyi ajtódíszt! Cikkünkben hat különböző variációt mutatunk be, hogy legyen miből válogatnod.

Szemet gyönyörködtető karácsonyi koszorúk a bejárati ajtóra

Nézegess képeket!

Elolvasom

1. típus: Egyszerű, de nagyszerű

Ezt az ajtódíszt nagyon könnyű elkészíteni, mégis nagyon ötletes és kreatív tulajdonosról tanúskodik, ha felteszed. Először készítsd el az alapot legalább három hosszú fűzfavesszőből vagy bármilyen más, hajlékony vesszőből úgy, hogy formázol belőle egy körülbelül 20 cm átmérőjű kör-formát. Miután dróttal egymáshoz rögzítetted a végeit, tekerd körbe a második vesszővel, majd a következővel!

Ha kész a koszorú-forma, rögzítsd jó szorosan dróttal, majd néhány vékony, kissé elágazó, hosszú cserjeágat tűzz a koszorúba leomló, spirál alakban. Ha elég szorosra fűzted az alapot, stabilan megtartja, ha nem, utólag rögzítsd erős cérnával vagy dróttal!

Ezután készíts apró csokrot piros bogyós növényből – például tiszafából, magyalból a levelekkel együtt –, a tövébe köss egy mikulásvirágot – az élő nem bírja ki sokáig, ezért válassz egy szebb, élethűbb művirágot. A csokrot erősítsd fel a koszorúra vastagabb cérnával vagy dróttal, és már kész is az ajtódísz!

2. típus: A klasszikus

A karácsonyi koszorúk, így az ajtódíszek terén is örök klasszikusnak számít a zöld-piros, örökzöldekből és piros bogyókból készített, szalagos koszorú. Elkészítésének első lépéseként szerezz be egy szalmakoszorú-alapot, és fedd be körülbelül 10 cm hosszú tiszafaágakkal! A növényt dróttal erősítsd a koszorúalaphoz úgy, hogy a látható részeit kellőképp elfedje.

Klasszikus koszorú
Egyszerű, de nagyszerű
A természet ajándékai
Karácsonyi fények

Használd fel a tiszafa szép, piros bogyóit is, és négy-öt helyen bújtass a drót alá bogyós ágakat. Ezután következik a szalag, amiből a legszebb a piros vagy bordó, a bogyók színével harmonizáló kissé átlátszó változat: lazán tekerd a koszorúba úgy, hogy körülbelül négy helyen látsszon a koszorún az átcsavarás. A szalagot rögzítsd, majd a koszorú tetejére illessz egy masnit gombostűvel, a koszorú szabadon hagyott részét pedig díszítsd fahéjdarabokkal: két-két fahéjrudat kötözz egymáshoz keresztben barna vagy aranyszínű cérnával, majd ugyanígy – cérnával – erősítsd a koszorúhoz!

3. típus: A gyerekek örömére

Készíthetsz olyan ajtódíszt is, mely egy játékos figura képében várja haza a gyerekeket minden nap. Az ajtódísz alapja egy, a hobbi- és virágboltokban kapható hántolt fűzkoszorú, a figura pedig – mely lehet télapó, angyal, hóember vagy akár rénszarvas – két karból, talpakból és egy fejrészből áll, így olyan hatást kelt, mintha hátulról kapaszkodna a koszorúba. A figura elemeit kifűrészelheted vékony farostlemezből is, de egyszerűbben is megoldhatod, ha vastagabb kartonból vagy hullámpapírból vágod ki. Az egyszínű felületekhez válassz megfelelő színű kartont, az arcot viszont magadnak kell megfestened.

Vágj ki egy táblát is, mely a koszorú alsó ívét követi, majd fess rá "Boldog Karácsonyt!" vagy más, neked tetsző feliratot. Ha kész, a darabokat rögzítsd ragasztópisztollyal a koszorúhoz. A figura kezeit lukaszd ki egy-egy helyen, és akassz bele olyan vékony drótot, amit előzőleg egy ceruzára tekerve spirál-formájúra alakítottál. A drótok másik végére akaszd rá a szintén kilyukasztott táblát. Utóbbira akaszthatsz ugyanígy elkészített további formákat, például kiscsizmákat, fenyőt, csillagot.

4. típus: A természet ajándékai

A természet sosem megy ki a divatból, miért ne készíthetnél hát olyan koszorút, amely csakis természetes alapanyagból áll?

Dekoráció a természet kincseiből

Nézegess képeket!

Elolvasom

Egy szalmából vagy hajlított vesszőből készített koszorúalapot fedj be vastagon fenyőágakkal, melyeket dróttal körbetekerve rögzíts. Rakd őket sűrűn egymás után, de ne kötözd le túl szorosan, inkább próbálj meg minél dúsabb hatást elérni. Három-négy helyre tűzz tujaleveleket, hogy még inkább dúsítsd az alapot! Ezután dróttal rögzítsd a koszorúra a különféle díszeket: bogyókat, terméseket, tobozt, szárított narancs- vagy almakarikákat, és kisebb gallyakat. Egy erősebb drótdarab egyik végét szúrd a termésekbe, a másik végét pedig a koszorúba, végül hozzáillő triplaszalaggal díszítsd!

5. típus: Karácsonyi fények

Ha szeretnéd, hogy ajtódíszed ne csak nappal, hanem éjszaka is tündököljön, lásd el apró égőkkel! Ehhez egy olyan egyszerűbb koszorúra van szükség, ami nappal is megállja a helyét, de az égőkkel sem válik túldíszítetté: tekerj egymásra három-négy hajlékony cserje vagy fűzvesszőt úgy, hogy körülbelül 30 cm átmérőjű kört kapj, a vesszők végét pedig dróttal rögzítsd.

Az alapot tekerd körbe piros, lila és fehér bogyós ágakkal, magyallal, fagyönggyel vagy repkénnyel, de nagyon lazán, úgy, hogy az alap bőven kilátsszon. Ezt díszítsd apró, szinte gyufaszál méretű fehér vagy sárga fényű égősorral, amellyel akár körbe is tekerheted a díszt, de rögzítheted úgy is – dróttal vagy cérnával, damillal –, hogy csak a koszorú belső vagy épp külső felét érintse. A dísz áramellátását rábízhatod a család férfitagjainak problémamegoldó képességére is.

A piros ajtón csodásan mutat a zöld
A fehéren is érvényesülnek a termések

6. típus: Ha nem koszorút szeretnél

A koszorún kívül készíthetsz más típusú ajtódíszt is, például egy kis csokrot tiszafa- vagy fenyőágak, bogyós cserjeágak és szárított növények felhasználásával.

Egy felfüggeszthető fonott kosárkába tegyél oázist, amibe beleszúrhatod a növényeket. Úgy alakítsd ki a csokrot, hogy ne csak felfelé álljanak a szálak, hanem omoljanak kissé a kosárra elöl és oldalt is. A csokor közepébe tűzhetsz termést, szárított vagy akár élő gyümölcsöt, például apró almácskát, mandarint is.

Ezt is szeretjük