A legszebb karácsonyi zoknik, képgalériával
Talán nincs is jobb dolog karácsony idején, mint belevarrni szívünk szeretetét egy-egy mutatós Mikulás-zokniba.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi zoknik egyre népszerűbbek a gyerekek körében. A kisebb csemetéknek különösen izgalmas arra ébredniük, hogy ajándékokkal teli zoknit találnak az ágy végén.

Gyerekszobájuk kilincsére felakasztva vagy az ablakpárkányon elhelyezve - hiszen ők természetesen hisznek abban, hogy a Mikulás személyesen hozta el az ajándékokat.

Készíts karácsonyi zoknit!

A boltok ma már tele vannak fényűzően díszített változatokkal, azonban a saját készítésűhöz semmi sem fogható. Ha ügyesen bánsz a tűvel és a cérnával, nem nehéz elkészíteni saját, díszes zoknijaidat sem.

Kartonra vagy újságpapírra rajzold meg a sablont, majd ennek segítségével vágd ki a mintát textilből. Öltsd össze a két oldalt színükkel befelé, majd fordítsd ki. A további díszítéseket - például filcszíveket vagy csillagokat - varrhatod, hímezheted vagy ragaszthatod is.

A karácsonyi zokni eredete

A karácsonyi zokni hagyománya ugyanott gyökerezik, mint a Mikulás meséje. 270 körül a mai Törökország területén található Myra püspöke, Miklós titokban adakozott a szegényeknek.

Éjjel besurrant a házukba, és pénzt rejtett a cipőikbe és harisnyáikba, hogy másnap reggel megtalálják. Nagylelkűségének eredményeképpen szentté avatták, így lett Szent Miklós a Mikulás.

Variáld, díszítsd, hímezd!

Ha a zoknikat személyre szólóan névvel vagy kezdőbetűvel látod el, nem lesz vita abból, hogy ki mit kapott karácsonyra. A patchwork-zokni elkészítése időigényesebb, de a végeredmény megéri, és kétségkívül nemzedékről nemzedékre szálló családi ereklye lehet belőle.

Angolszász szokás

Bár a zokni hagyományosabb, angolszász területeken sok család kis zsákocskákat használ helyette. A zsák elkészítése igen egyszerű, hiszen sima zsákvásznat minden méteráruboltban vásárolhatsz, de egy régi lepedő is ugyanúgy megteszi. Csinos szövettel vagy piros, arany szalaggal szegd be a tetejét, hogy mutatósabb legyen.

Ha vendégeket vársz karácsonyra, szintén szép meglepetés lehet a miniatűr karácsonyi zsákocska vagy egy kisebb zokni. Készíts apró filczsákokat és zoknikat, majd rejts el bennük ajándékokat: egy kis csokit, különleges szappant, ehető díszeket, és tedd ki a nappaliba. Így egészen biztos, hogy a váratlanul érkező barátok sem érzik majd mellőzöttnek magukat karácsony idején.

A filc nemcsak olcsó és könnyen beszerezhető, de rengeteg pompás színárnyalatban is kapható. Ráadásul rendkívül könnyű vele dolgozni, hiszen nem foszlik, ragasztható, és mutatós, színes cérnákkal is könnyedén összeölthető.

Különleges karácsonyi csizma

A színes, műszőrmével díszített kordbársony csizmácskák a Mikulás látogatása előtt és után is vidám díszei lehetnek otthonodnak. Rajzolj zokniformát egy darab kartonra sablonként, majd ennek segítségével vágd ki az anyagot. Varrógéppel varrj össze kettőt színükkel befelé, majd varrd vagy ragaszd rá a műszőrmét is.

Cikkünk alapja Rose Hammick és Charlotte Packer Karácsonyi ötletek című könyve.

A karácsony varázslatos időszak: hosszú, sötét éjszakák, a hó ígérete, pattogó tűz, forralt bor, sütemények és egyéb csemegék illata...
A karácsony öröméhez tartozik az is, hogy ünnepi díszbe öltöztesd otthonodat. A Karácsonyi ötletek leleményes javaslatok és dekorációk tárháza, amely minden olvasót arra buzdít, hogy elmerüljön az ünnepi díszítésben, újdonságokkal és néhány újabb szokással gazdagítsa a karácsonyt.

Ízelítő a tartalomból:
  • Koszorúk és girlandok, a fa díszítése
  • Karácsonyi lapok, karácsonyi zoknik
  • A ház díszítése, adventi kalendáriumok
  • Házi készítésű díszek és képeslapok
  • Ehető ajándékok, saját készítésű ajándékok
Kiadja az Alexandra Kiadó.
Ára 3999 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »
Ezt is szeretjük