A legszebb adventi koszorú, fillérekért
Varázsold ünnepivé a hangulatot saját kezűleg. Kövesd tippjeinket, és olyan koszorúd lesz, amit bárki megirigyelhet!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az advent négy hete nem csak az ünnepi készülődés ideje. Ezalatt az idő alatt fokozatosan lakásodat is ünnepi díszekbe öltöztetheted, nem mindegy hát, hogy a négy gyertyát milyen körítéssel látod el. Készíts saját kezűleg csinos kis adventi koszorút, így nemcsak a legegyedibb, de a legolcsóbb díszt tudhatod majd magadénak!

Fenyőgallyból, mohából vagy szalmából?

Először is, irány a virágbolt: a november beköszöntével a legtöbb virágárus felszerelkezik nyers koszorúalappal. Több méret és fajta közül is válogathatsz, az egészen aprótól a vaskos, méretes koszorúig bármit megtalálhatsz egy nagyobb virágosnál, és attól sem kell félned, hogy egy egyszerű szalmakarikával kell beérned.

A fenyőgallyakból font koszorútól kezdve a műmohával borított alapig szinte minden fajtából válogathatsz, így könnyedén megtalálhatod az ízlésednek megfelelőt. Ha natúr, télies termésekkel díszített adventre vágysz, a legjobb, ha a moha vagy a fenyő alapot választod.

Ha inkább díszes, masnis csodát szeretnél, ahhoz a semlegesebb szalma alap lesz megfelelő, ezen ugyanis hangsúlyosabban mutatnak majd a szép díszek.

Jöhetnek a díszek!

A koszorú után a díszek következnek. A nagyobb hobbiboltok bőséges kincsestárát nyújtják a díszes alapanyagoknak, így akár egy helyen is megtalálhatsz mindent, amire vágysz. Először is, négy tüskés tálcát kell beszerezned, amit a koszorúba döfsz azon a ponton, ahová a gyertyákat szeretnéd helyezni.

Ha félsz attól, hogy a gyertya csöpögni fog, és összeviaszozza kedvenc karácsonyi terítődet, alufóliából könnyen formázhatsz alá kicsi tálcácskát, ami majd felfogja az olvadt paraffint. Emellett a díszítés legfontosabb alapelve, hogy a koszorú ne legyen túl zsúfolt. A legpraktikusabb a masnikat és a natúr terméseket négy pontra csoportosítani úgy, hogy a gyertya tálcácskáit eltakarják.

Ízlések, stílusok és trükkök

Vásárolj szalagokat és egészen apró karácsonyfadíszeket, amelyeket aztán kis angyalkákat vagy karácsonyfákat mintázó figurákkal csokrokká köthetsz egy masnival, és a négy gyertya tövébe helyezhetsz. Ha nem asztali, hanem függő koszorút szeretnél, akár néhány lelógó díszt is helyezhetsz a gyertyák tövébe.

Mézes díszekkel
Termésekkel
Különleges gyertyák
Megunhatatlan piros

A natúr díszeket párosítsd halványabb, sárgás, barnás és aranyos színben játszó szalagokkal - ezek a visszafogott árnyalatok hagyják érvényesülni a figurákat és az egyéb terméseket, almaszirmokat, narancsszeleteket.

Egy-egy szárított gyümölcsszeletet helyezhetsz a masni alá úgy, hogy kellőképpen kilátsszon, de akár a gyertya alá is felszúrhatod szép alátétként, hogy ne a csúnya tálca látsszon ki alóla. Dióból, kicsi tobozokból és egyéb termésekből pedig akár saját kezűleg is készíthetsz díszeket, vagy beszerezheted őket valamelyik karácsonyi vásárban is.

Okosan a szalagokkal!

Ha inkább csak szalagokkal szeretnéd ékesíteni koszorúdat, találj ki valamilyen egységes színvilágot: kombináld a zöldet a pirossal, a kéket az ezüsttel, vagy az aranyat valamilyen melegebb színnel. Ez esetben erőteljesebb színű szalagokat válassz, amelyek lehetnek akár mintásak is, de ügyelj arra, hogy ez utóbbiakat kizárólag a masnikhoz használd!

Szép koszorút készíthetsz, ha valamilyen egyszínű, vastag szalaggal az egészet bevonod, aztán a négy gyertya tövébe szép masnikat helyezel. Ezekre egy-egy csengőcskét vagy apró karácsonyfadíszt is erősíthetsz drót segítségével, aminek a végét könnyen bele tudod döfni a koszorúba.

Ha kicsit tompítani szeretnéd az erőteljes színhatást, fújj egy kis hóspray-t a szalagokra úgy, hogy az halvány, fehér bevonatot képezzen, de ne üljön meg olyan vastagon, hogy eltakarja a szalag színét és mintáját. Ezt követően már csak a gyertyák vannak hátra.
Ha visszafogottabb színvilágú díszítést álmodtál meg, válassz erőteljesebb színű gyertyát, egy méregzöld-vörös koszorúhoz azonban semlegesebb, halványabb árnyalat passzol. Ha illatozó koszorút szeretnél, vegyél rá illatos gyertyákat, így az advent pillanatai minden vasárnap egy kis ünnepi illatot is varázsolnak majd lakásodba.
Ezt is szeretjük