Készíts egyedi adventi koszorút!
Karácsonyi hangulatra vágysz, de nem szeretnéd viszontlátni adventi koszorúdat minden második ismerősödnél? Készíts egyedit!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a koszorúba font örökzöld növények hagyománya egészen az ősi kelta rituálékig nyúlik vissza, az első adventi koszorú elkészítése óta még kétszáz év sem telt el. 1860 Karácsonya előtt egy evangélikus lelkipásztor, Johann Heinrich Wichern próbálta meg azzal enyhíteni egy berlini árvaház kis lakóinak türelmetlenségét, hogy minden istentisztelet alkalmával újabb és újabb gyertyát gyújtott meg egy csillárkoszorún.

A koszorú és a gyertyagyújtás hagyománya Németországon és Ausztrián keresztül a II. Világháború után érkezett el hozzánk, hogy a karácsonyi készülődés elengedhetetlen részévé váljon.

Ha igazi karácsonyi rituálét szeretnél teremteni magadnak és szeretteidnek, nem pedig bedobni a kosaradba a gazdaságos koszorút a tej és a kenyér mellé, akkor add meg a módját, és készíts saját, egyéni adventi koszorút! Ha van egy szabad órád, fűts be jól a lakásba, főzz egy adag forralt bort, kerítsd magad mellé egy kisebb vagy nagyobb segítőtársat, és láss neki!
 

Amire szükséged lehet:
  • 20-25 cm átmérőjű koszorúalap
  • vékony, jól hajlítható zöld színű drót
  • csípőfogó
  • olló
  • örökzöld ágak
  • 4 gyertya
  • egyéb dekorációk ízlés szerint: szalag, termések, bogyók, ezüst- vagy aranycérna, szárított narancs- vagy almaszeletek.

1. lépés: Tervezd meg!

Csak a fantáziád szabhat határt annak, hogy milyen stílusú koszorút készítesz. A zöld fenyőágas, szalagos, piros vagy lila-rózsaszín gyertyás verzión kívül választhatsz egészen egyszerű fűzfakoszorút is, de olyan adventi koszorúval is találkozni, melyet nosztalgikus, apró fajátékok vagy éppen kismackók őriznek. Sőt, ha szeretnéd, akár csillag alakú mézeskalácsból is készítheted a koszorúdat!

Persze az örökzöldekkel és karácsonyi növényekkel készített koszorú az örök klasszikus. Mielőtt nekilátnál, képzeld lelki szemeid elé a leendő alkotásod és tervezd meg, hogy pontosan milyen stílusúra vágysz! Ügyelj a színek harmóniájára, és tartsd szem előtt, hogy a kevesebb néha több: néhány egyszerű dekorációval is szép és ízléses hatást érhetsz el.

2. lépés: Válaszd ki az alapot!

A legegyszerűbb, ha veszel egy szalmából készült formát, de ha a koszorúalapot is saját kezűleg szeretnéd elkészíteni, hajlíts egymásra mogyorófa- vagy fűzfavesszőből 20 cm átmérőjű karikákat, és rögzítsd őket egy vékonyabb dróttal. Ha az előre elkészített alapot választod, a mérete szintén 20-25 cm legyen.

3. lépés: Örökzöldek minden mennyiségben

A hagyományos adventi koszorún a zöld szín a termést, a termékenységet, az életet és az újjászületést szimbolizálja, ezen kívül pedig természetesen a karácsonyfához is köthető. A koszorúalapodat beboríthatod fenyőágakkal, ciprussal, borostyánnal, de a tiszafa is jól mutat: úgy néz ki, mint a fenyő, mégsem szurkálod vele össze magad.

Jó, ha tudod!
Ha a koszorú alapjának a tiszafát választod, akkor ügyelj arra, hogy semmiképpen se rakd olyan helyre, ahol a cicád vagy kutyád megrágcsálhatja, ugyanis mérgező növény.

A zöld növényekkel való beborításhoz használj könnyen hajlítható, vékony és lehetőleg zöld színű drótot! Vágd az ágakat 10-15 cm hosszúra, és azokat egymás után egymásra helyezve, félig egymásra borítva kezdd körberakni velük a koszorút! A dróttal próbáld úgy körbetekerni, hogy jól tartson, és ne látszódjon ki az alap. Ha az ágakat nem kötözöd le túl szorosan, természetes és buja hatást érhetsz el.
Ha kész vagy az alappal, a drótból hajtűhöz hasonló U-alakot hajtogatva tűzhetsz a koszorúba magyal- vagy fagyöngyágat és más bogyós növényeket. Ezekből képezhetsz kis csokrokat is, jelölve ezzel a gyertyák helyét.

Femina-tipp:
Ha a koszorúra kerülő bogyókat és a leveleket tojásfehérjébe, majd kristálycukorba mártod, hó-spray nélkül is deres hatást érhetsz el.

4. lépés: A gyertyák

Ha igazán hagyományos koszorút akarsz készíteni, akkor három lila és egy rózsaszín gyertyát válassz a vasárnapok liturgikus színeinek megfelelően, de akkor is bőven van miből válogatnod, ha a kreativitásodat nem akarod korlátok közé szorítani. Ám lehetőleg ne válassz nagyon hosszú és vékony gyertyákat – azokból készíts inkább asztaldíszt –, mivel nehezebb őket stabilan rögzíteni.

A vörös gyertya a zöld ágakkal igazi karácsonyi hangulatot idéz, és a magyalágakat is szépen kiegészíti. A fagyöngy mellett jól mutat a fehér gyertya, ha viszont natúrszínű, örökzöldek nélküli koszorút készítesz, választhatsz nem túl erős sárga és narancssárga árnyalatokat is. A gyertyákat elhelyezheted egymás mellett is, vagy hármat az utolsóval szemben, de a legszebb talán mégis a koszorú négy egyenlő részre osztása.

A gyertyákat feltűzheted egy erre a célra szolgáló gyertyatüskével, de akár egy egyszerű dróttal is: a drótból vágj le mindegyik gyertyához két-két 10 cm hosszú darabot, végüket tűzbe tartva forrósítsd fel, majd 2-3 centiméterig nagyon óvatosan nyomd bele őket a gyertyákba, a drótok másik végét pedig erősítsd a koszorúhoz.

5. lépés: Dekoráld ízlésed szerint!

Ha úgy érzed, a koszorúd még nem tökéletes, akkor engedd szabadjára a fantáziád, és dekorálj! Tűzhetsz bele különféle terméseket, tobozt, de díszítheted szárított alma- vagy narancsszeletekkel is. Ha szeretnél minden nap karácsonyi illatra hazaérkezni, díszítsd fahéjforgáccsal vagy kisebb mézeskalácsokkal.

Az adventi koszorú elmaradhatatlan kelléke a szalag is, mellyel körbe is tekerheted a koszorút, de használhatod a gyertyák díszítésére is. Ha egyéb kiegészítőkkel már bőven elláttad a koszorúdat, ne vidd túlzásba a szalagok használatát! Nagyon szépen mutat viszont, ha egy vékony arany- vagy ezüstszállal díszíted a koszorút, vagy többször körbetekered velük a gyertyák alját.

6. lépés: Helyezd méltó helyére!

Ha az asztalra vagy egyéb stabil helyre szeretnéd tenni a koszorút, egyszerű a dolgod, ha azonban függeszteni akarod, figyelj arra, hogy az biztosan tartson, és lehetőleg ne egy vékony cérnát válassz! A koszorút négy helyen rögzítsd, de ha azt szeretnéd, hogy megérje a negyedik vasárnapot is, ne a gyertyáknál, hanem két-két gyertyától egyenlő távolságra tedd ezt.

Ha pedig adventi koszorúd a helyére került, nincs más dolgod, mint várni az első vasárnapra. Ha a fenyőillat eddig még nem tette volna meg hatását, az első gyertya meggyújtása után már nem sok minden menthet meg attól, hogy egyre csak a hóesés, a mézeskalácssütés, a csillagszórók és a Karácsony este meghitt hangulata járjon az eszedben.

Ezt is szeretjük