Minden 5. magyar adott már tovább karácsonyra kapott ajándékot: te köztük vagy?
Mi számít nagyobb tabunak? Az ajándék továbbadása vagy a lánykérés?

meglepetés ajándék karácsony
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyerekek a karácsony igazi nyertesei, legalábbis, ha a fa alá kerülő ajándék értékéről van szó, hiszen rájuk fordítanak általában a legtöbbet - derült ki egy friss felmérésből. A magyarok többsége nem a meglepetésre gyúr, hanem arra, hogy praktikus, használható ajándékot adjon szerettének.

A várt hatás olykor elmarad: minden ötödik honfitársunk adott már tovább karácsonyra kapott holmit. A legtöbben előre terveznek, de minden századik ajándékot december 23-án, illetve szenteste napján szereznek be.

Hasznos tárgyak

Nincs markáns különbség a nemek között abban, hogy pontosan milyen céllal választanak ajándékot: a többség indítéka, hogy valami hasznosat, praktikusat adjon - derült ki egy friss online kutatásból.

barátnők ajándék karácsony meglepetés

- Felmérésünk szerint az ajándékvásárlási szempontok közül a célszemély neme, szükségletei, vágyai a legfontosabbak - mondta Zettisch Róbert, a KártyaPláza.hu ügyvezetője. - Ugyanakkor csak ötből egy tudakolja meg közvetlenül az illetőt, mit vegyen számára. Persze, olykor sikerül valódi meglepetést okozni, ami döbbenettel párosul. A beszámolók szerint került már elő anyóstól kapott csomagból szexi alsónemű, a férjtől pedig WC-illatosító vagy fogyókúrás tippeket összefoglaló könyv is - mondta Zettisch Róbert. - Ötből egy személy a nem éppen eltalált ajándékot lazán továbbadja. Az is előfordult már, hogy valaki az előző évben általa adott csomagot kapta vissza az aktuális karácsonyon.

- Termék választása helyett egyre népszerűbbek a márkák, szolgáltatók ajándékkártyái: várhatóan minden tizedik fa alá kerül majd valamilyen konkrét meglepetésre beváltható voucher. A nők számára a legkelendőbbek a masszázs- és wellness-utalványok, a divatmárkák vagy éttermek ajándékkártyái, míg férfiaknak jellemzően élményvezetést, repülést vagy hobbihoz kapcsolódó terméket választanak - avatott a részletekbe Zettisch Róbert. - A legnagyobb összeget egyébként jellemzően a legkisebbekre fordítjuk.

Karácsonyi lánykérés

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak, vajon a karácsonyi lánykérés mennyire elfogadható a magyarok körében, elcsépelt-e, vagy romantikus.

lanykeres cover

- Az elmúlt években a közösségi médiát karácsonykor a jókívánságok, dekor-, ajándék- és ételfotók mellett ellepték a jegygyűrűs képek is, ezért megkérdeztük, erről vajon hogyan vélekedünk általában - mondta az ügyvezető. A többség szerint sablonos karácsonyra időzíteni a nagy kérdést, de akadnak olyanok is, akik romantikus gesztusnak tartják.

A felmérés szerint egyébként a magyarok 37%-a egész évben résen van, hogy kinek mire van szüksége, így év közben be tudja szerezni az ajándékot. A válaszadók 32%-a viszont a végsőkig napolja a vásárlást, de jellemzően december 22-éig sort kerít rá. Százból csak egy olyan eset van, amikor az ajándékvadászat december 23-án vagy 24-én valósul meg.

- A tudatossággal összecseng az online vásárlás térnyerése is, kutatásunk eredményei szerint kétszer annyian vannak már azok, akik az internetről is rendelnek ajándékot - ismertette a részleteket az ügyvezető.

A cikk az ajánló után folytatódik

(Képek: Getty Images Hungary, Unsplash.)

Kézzel készített ajándékok

Választ adunk az örökös kérdésre: mit kapjanak a nagyszülők karácsonyra?

Ezt is szeretjük