A 3 legbájosabb adventi naptár, amit valaha láttunk
Készítsd el őket!
Készíts egyedi adventi naptárat csemetédnek - számoljátok, mennyit kell még aludni a Jézuska érkezéséig!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyt mindig nagy jövés-menés, izgatottság övezi, főleg a gyerekek körében. A várakozással teli, hosszú napokat még izgalmasabbá teheted, ha adventi naptárat készítesz.

Ugyan a boltban is kapni apró édességeket, cukorkákat rejtő darabokat, mégis sokkal érdekesebb, ha te magad készíted - és így legalább biztosan olyan dolgok kerülnek bele, melyeket szívesen adsz. Íme, három egyedi adventi naptár, mellyel garantáltan öröm lesz a várakozás.

Karácsonyfa-piramis

A kis dobozból karácsonyfaszerűen felépülő adventi naptárat könnyedén elkészítheted. 24 dobozkára lesz hozzá szükséged, melyek lehetnek fából, de akár nagyobb méretű gyufásskatulyával is dolgozhatsz - a fa tartósabb, az utóbbi olcsóbb. Egy biztos, bármelyik megoldást választod, mutatós lesz.

Piros temperával fesd be a dobozokat. Az elkészült darabokra arany festékkel fesd rá egyenként a számokat, melyek a napokat jelzik december elsejétől egészen szentestéig. Célszerű először ceruzával rárajzolni a mintát, így, ha kicsit bizonytalanabb a kezed, akkor sem ronthatod el.

Ha ez kész, a 24 dobozt piramisszerűen - tehát mindig egyel többet felhasználva - ragaszd össze, az oldaluknál fogva. A számsor nem számít, teheted növekvő sorrendbe is őket, de egy nagyobb gyerkőc esetében választhatod a kusza verziót is, így egybekötheted a játékot a tanulással.

Három dobozt hagyj ki a piramisból, ezek lesznek a karácsonyfa tartópillérei, ezeket az elkészült piramis aljára ragaszd. Rejts mindegyikbe apró kincseket, az édesség mellett apró játékokat - a fiúkéba kisautót, lányokéba pedig hajcsatot tehetsz.

Zsák, zsák, teli zsák

Mikuláskor a csizmába rejtett meglepetés az izgalom forrása, karácsonykor pedig a fa alatt megbúvó ajándékok. Az adventi időszak a kettő közötti várakozás ideje, de ezt is érdekessé teheted a gyerkőc számára, ha kisebb zsákokba apró meglepetéseket csempészel. A zsákocskákat készen is megvásárolhatod, de még jobb, ha saját magad készíted el.

Vajon mit rejt a piros zsákocska?
A piramis alakú naptár is izgalmas

Ha vállalod a kézimunkát, szükséged lesz egy 2x2 méteres piros anyagra - érdemes olyat választani, ami nem foszlik, ilyen a polár vagy a filc. Hajtsd duplára, majd vágj ki belőle tetszőleges, nagyjából 25x25 centis négyzeteket - összesen 24 darabot.

Hajtsd félbe a négyzeteket, és a hajtással szemközti oldalukat, valamint ez egyik merőleges szélüket varrd össze, hogy megkapd a zsákocskákat. Fordítsd ki a szütyőket, hogy a varrásuk ne látszódjon, majd varrj a nyakukra szalagot, hogy össze tudd ráncolni őket. A számok - akár hímezve, akár matricával ragasztva - jól mutatnak rajtuk. Egy kifüggesztett madzagra - akár ajtó fölé, akár ablakba - akaszd fel a kész, finomsággal töltött zsákokat - arra figyelj, hogy a lurkó elérje.

Készíts adventi koszorút is!

Ha az adventi koszorút is saját magad szeretnéd elkészíteni, nézd meg videónkat, melyből megtudhatod, hogyan fogj hozzá - lépésről lépésre.

Öröknaptár a nagyobbaknak

A szentestét akkor is nehéz kivárnia, ha már nagyobbacska, és esetleg tudja az igazságot az ajándékozás körülményeiről. A legegyszerűbben egy öröknaptárral könnyítheted meg a várakozást, hiszen ilyenkor már nem az apró mütyürökön van a hangsúly, hanem ténylegesen a visszaszámláláson.

Az öröknaptár - ahogyan a neve is mutatja - nem évül el, évről évre újra felhasználható, hiszen a dátumok nincsenek konkrét naphoz kötve. Két részből áll össze: a hasábok oldalain a hónapok nevei olvashatók, melyeket forgatva ki tudod választani, hogy éppen milyen hónapot írunk. Illetve tartozik hozzá két kocka, oldalukon számokkal, melyeket, ha egymás mellé teszel, megkapod az aznapi dátumot.

Öröknaptár kicsiknek és nagyoknak

A régi építőkockás dobozból vegyél ki két egyforma darabot. Az egyikre a következő számokat rajzold fel: 0, 1, 2, 6, 7, 8. A másikra pedig: 0, 1, 2, 3, 4, 5. Jogos a kérdés, hogy kilences nem kell? Nem, hiszen, ha a hatost megfordítod, már meg is kaptad. Piros festékkel itatott vékony ecsettel húzd át a megrajzolt számokat - ezek fogják a szentestéig fennmaradó időt mutatni -, majd hagyd őket megszáradni.

Furnérlemezből fűrészelj ki három darab 6x15 centis téglalapot, illetve három 6x6 centis négyzetet. Fesd át őket pirosra, és, ha megszáradtak, kend át lakkal is, hogy szép csillogóak legyenek. Fogd meg az egyik téglalapot, fordítsd élére, és a négyzetek valamelyikét szögeld hozzá a széléhez. Mérd ki a téglalap közepét, és egy másik négyzetet szögelj hozzá, majd a téglalap szemközti széléhez ugyanígy a harmadikat. A megmaradt két téglalap pedig a rekesz hátulja és teteje lesz, azokat is rögzítsd a fenti módon. Így akkora rekeszes tartót kapsz, melybe a két építőkocka belefér.

Az öröknaptárat nem csupán a karácsony közeledtével, de bármelyik év tetszőleges hónapjában felhasználhatjátok, hiszen nincs konkrét időponthoz kötve. Csak át kell fordítani a kockákat, hogy mindennap a megfelelőt mutassák, így akár magát a hónapot is számon tarthatjátok, de például a szülinap előtti időszak visszaszámlálását is nyomon követhetitek.

Ezt is szeretjük