A 3 legédesebb mese a Mikulásról
Letölthető színezőkkel
Ismerd meg a Télapó megható történeteit, és meséld el őket gyerkőcödnek lefekvés előtt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mikulás előestéjén a gyerekek serényen pucolják csizmácskájukat, hogy az ablakba téve a várva várt nagyszakállú reggelre megtöltse minden földi jóval.

A kedves öregúr személyéhez kötődő legendák és az ajándékozás a 16. században terjedtek el. Az Európában igaziként ismert TélapóLappföldről érkezik, az amerikai gyerkőcöknek azonban Santa Claus hozza a karácsonyfát és az ajándékokat az Északi-sarkról.

Brit mesék szerint - ablakos belépő és csizma helyett - az ősz szakállas jótevő a kéményen keresztül érkezik, és a kandallóból kilopózva a meglepetéseket egy hosszú, vastag zokniba rejti. Míg hozzánk rénszarvasaival repül mesés szánján, Hollandiában fehér lovon, Oroszországban pedig trojkán jár.

Joulupukki, az igazi

Finnországról nem csupán a havas fjordok és a szauna jut eszünkbe, hanem a piros ruhás Télapó is. Az ottani gyerekek Joulupukki néven emlegetik december elejétől egyre izgatottabban. Már az ünnep előtt is találkozhatnak vele Helsinkiben, sőt, a jó gyerekek nemcsak simogathatják, hanem fel is ülhetnek a türelmes rénszarvasok hátára.

Joulupukki egy kis faluban lakik Lappföldön, a Fül-hegyen - innen indul világjáró körútjára szélsebesen száguldó rénszarvasaival.

Csengettyűs szánjáról a temérdek ajándékot rejtélyes módon egy éjszaka leforgása alatt az ablakokba varázsolja.

Ám nem csak télen lehet kapcsolatba kerülni vele és segítőivel: mikulásfalvi postahivatala egész évben várja a levélben érkező kívánságokat a világ minden pontjáról, és bármilyen elfoglalt is, mindenkinek válaszol.

A cím, ahova a levelet küldhetitek:
Joulupukki, Arctic Circle, 96930 Rovaniemi, Finland.
További, a finn Mikulással kapcsolatos érdekességekért kattints ide!

Töltsd le cuki, mikulásos színezőnket! »

A Mikulás-hagyományok megteremtője, a  3-4. század fordulóján élt Miklós püspök személye körüli kultusz szinte annyi változatban él tovább, ahány nemzet számon tartja e téli ünnepet. Hogy gyerkőcöd is többet tudhasson meg a szakállas jótevőről, meséld el a róla szóló egyik legszebb történetet, melyből az is kiderül, miért tesszük a zoknikat és csizmákat a kandalló fölé vagy az ablakba.

A szegény ember három lánya

Szent Miklós kisgyermekkorában elárvult, szüleitől nagy vagyont örökölt. Önzetlenségének és nagy szívének köszönhetően egész életében segítette a rászorulókat. Myra városában élt egy elszegényedett nemesember, aki azon búslakodott, hogy nemhogy hozomány, de betevő falat híján hogyan fogja megházasítani három lányát. Egy napon Miklós püspök a házak között sétálva akaratlanul meghallotta a lányok vitáját arról, melyikük áldozza fel magát rabszolgának, hogy szegénységüktől szabadulva legalább egyikőjük férjhez mehessen. Megszánva őket még aznap este titokban visszatért a házhoz, és egy marék aranyat szórt a család ablakába. Majd egy évvel később ugyanígy tett.

A harmadik esztendőben ugyanezen a napon nagyon hideg volt, Miklós bedeszkázva találta az ablakot. Ekkor felmászott a ház tetejére, hogy a kéményen át dobja be az aranyat. A legkisebb lány éppen ekkor tette harisnyáját a kandallóra száradni, így az arany belehullott. Végül mindhárom lány férjhez mehetett, a segítség pedig megmentette a családot a szegénységtől és a szégyentől.

A meséhez tartozó színezőért kattints ide! »

Télapóval kapcsolatos magyar vonatkozású mesék is szép számmal léteznek, ha a kicsi még nem ismeri Zelk Zoltánt, a Mikulás remek alkalom arra, hogy megismertesd vele a lurkók kedvelt tollforgatójának nevét. Ide kattintva tőle és más szerzőktől is találsz gyönyörű meséket, olvasd fel őket lefekvés előtt!

Szent Miklós nemcsak életében segítette az elesetteket, a legendák szerint halála után is többször megjelent, ha szükség volt rá. Ha szeretnéd, hogy gyerkőcöd is higgyen a csodákban és a szeretet erejében, mesélj neki róla!

Az öreg házaspár csodája

Réges-régen élt egy öreg házaspár szeretetben, békességben, de nem adatott meg nekik az igazi boldogság: egy gyermek. Mivel ismerték Szent Miklós csodatévő történeteit, úgy döntöttek, hozzá fohászkodnak gyermekáldásért. Rögtön fogadalmat is tettek: ha gyerekük születik, egy színarany kelyhet készíttetnek Szent Miklós tiszteletére.

Az ima meghallgattatott, és a várva várt kis jövevény megérkeztével melegség költözött az addig csendes házikóba. Elindult hát az öreg paraszt az ötvöshöz, és egy birka árán elkészíttette a kelyhet, majd útra kelt fiával, hogy elvigyék azt Myrába, Szent Miklós templomába.

Veszélyes hegyeken és gázlókon keltek át hosszú órákon át. A kisfiú, mikor nagyon megszomjazott, a közeli patakhoz sietett szomját csillapítani. Ám, amikor a víz fölé hajolt, belecsúszott, és a sodrás magával ragadta. Mikor édesapja észrevette, már nem tudott neki segíteni.

Gyászos órák következtek, mégis úgy döntött, folytatja útját a templomba. Mikor odaért, sírva fohászkodott, miközben az oltárra helyezte a kelyhet. Ám az, mintha egy kéz lökte volna le, legurult az oltárról. Ekkor hirtelen megjelent halottnak hitt fia, és elmesélte: valamilyen csodálatos erő kiemelte őt a vízből, mielőtt belefulladt volna. Szent Miklós volt az.

A kisfiú csodás megmenekülését ábrázoló színezőért kattints ide! »

Ha pedig Szent Miklós tette felkeltette a gyerek figyelmét, mesélj neki bátran a misztikus hősről, ide kattintva egy másik tanulságos történetet olvashatsz, a Mikulasbirodalom.hu-n pedig további szép meséket és érdekességeket találhatsz.

Ezt is szeretjük