A 90-es években nem volt nélkülük karácsony: 5 dolog, ami máig megmelengeti a szíveket
A 90-es években néhány elem nélkül elképzelhetetlen volt a karácsony, melyek ma már legtöbbeknek csak kedves emlékként maradtak meg.

retro karácsonyfadísz
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Karácsony napján a háztartások nagy részében az apuka gondos kezeivel belefarigcsálta a fenyőfát a tartójába, és a nappaliban - kisebb-nagyobb erőfeszítéseket igényelve - felállította a család az ünnep elengedhetetlen kellékét.

A szokás hazánkban a 19. század közepe felé terjedt el, ám nem csak az évszázadok, az évtizedek is sokat alakítottak a decemberi esemény díszein, szokásain. Magyarországon a '90-es évek szentestéi látványos elemekben különböztek a mostanitól, melyek felelevenítve sokakban szívet melengető emlékeket idézhetnek elő.

Csillogó girlandok, angyalhaj

Különböző - lila, arany, ezüst, piros, kék színű - girlandok szinte kötelező jelleggel az összes karácsonyfára felkerültek. A díszítést megelőzően éppen ezért az egyik legfontosabb és leginkább időigényes feladatként ki kellett bogozni ezeket az igen könnyen gubancolódó anyagokat. Időnként még angyalhajat is lazán rádobtak a már egyébként is vibráló fenyőre a tökéletes összhatás érdekében.

Szaloncukor és habcsók a fákon

A '90-es években már egyre változatosabb szaloncukrokkal rukkoltak elő különböző gyártók, így a kommersz, kókusz- vagy eperízű, kemény cukordíszeket egyre kevesebben vásárolták. A legmenőbbnek a puha, zselés számított, de már a rumos csokis is megkezdte térhódítását.

Előtte nem volt nagy választék, korábban még a jól bevált konzumszaloncukor uralkodott, melyet legtöbben csak a kínálat híján vettek meg. Aztán ahogy egyre változatosabb ízek és állagok jelentek meg a boltokban, úgy váltak népszerűtlenné a korábban előszeretettel vásárolt, olcsó szaloncukrok.

szaloncukor
Fotó: ebéd / Indafotó

Ekkor a díszédességek tekintetében is még sokan a hagyományos, kézzel készített akasztókat használták. A szaloncukrok végét át kellett lyukasztani, majd azon egy cérnát átfűzni, aminek a két végét összekötötték, és már mehetett is a fára. Nem beszélve a színes, töményen édes habcsókokról, amelyek ugyancsak ott sorakoztak mindenki fáján, és már a látványuk is fogszuvasodást okozott.

Mindenhol lucfenyő

Bár ma is ez számít a legnépszerűbbnek és a legelérhetőbbnek, a '90-es években a lucfenyő annyival olcsóbb volt, mint az ezüst-, fekete- vagy Nordmann-fenyő, hogy szinte az összes család olyat vásárolt. Azok jártak csak pórul a választással, akik a lakás padlószőnyeges nappalijában állítottak fát, náluk a tűleveleit kevésbé hullató típusok voltak a nyerők. Már ha az ember pénztárcája elég vastag volt.

GettyImages-1182865379
Fotó: Dzurag / Getty Images Hungary

Akik most is a lucfenyő mellett teszik le a voksukat, jól tudják, hogy egy komoly szabály van: nagyon óvatosan lehet csak hozzáérni. Amit igen nehéz betartani, tekintve hogy a díszeknek valahogy rá kell kerülniük. Olyan gyengéden szabad feltenni őket, amennyire csak lehet, mert egy-egy váratlan mozdulat sok-sok lehullajtott tűlevél képében bosszulja meg magát.

Vegyes díszek

Nem terjedt még el az egyszínű díszítésű karácsonyfa trendje, gyakorlatilag minden örökölt és újonnan vásárolt, különböző formájú és színű dekorációkat rogyásig felhalmoztak a fára. Ilyen-olyan angyalkák, jégcsapok, tobozok, foncsorozott és igen törékeny színes gömbdíszek és persze a kis cuki gombadíszek ékeskedtek a legtöbb fán. De így is mindenkinek a saját fája volt a legszebb.

Hókifli és bejgli, kocsonya és töltött káposzta

Noha ebben az időben a disznóvágások már nem élték fénykorukat, még mindig nagyban befolyásolták az ünnepi menü összetételét. Nem véletlenül kerültek sokak asztalára gőzölgő töltött káposzta vagy hurka-kolbászból álló fogások. A gyerekként undinak tartott, felnőttként is megosztó kocsonya szintén az ünnepi menü elengedhetetlen része volt.

GettyImages-168635234
Fotó: Basilios1 / Getty Images Hungary

Az ízes karácsonyi süteményvariációk közül a hókifli, a zserbó, a mézeskalács és a bejgli kaptak főszerepet. Ebben az időben még házilag készítették őket, ritkán fordult elő, hogy boltban előregyártott édességek kerültek az ünnepi asztalra. Ráadásul ezekből a finomságokból egy egész hadseregnek valót lehetett sütni, de gyakran így is pillanatok alatt elfogyott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelenleg a legtöbb, korábban házilag készített dísz, étel helyét előregyártott ételek és tárgyak vették át. Némely háztartásban a szaloncukrokat már nem is akasztják fel, hanem egyszerűen a fa alá teszik. Ugyan az elmúlt harminc év is sokat alakított a hagyományokon, a karácsony esszenciája továbbra is változatlanul fennmaradt.

Karácsonyi dekor 10 perc alatt

Az időhiány miatt sokan még az utolsó pillanatban is hadilábon állnak az ünnepi díszítéssel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne gyorsan gyönyörű díszbe öltöztetni a lakást.

(Képek forrása: Getty Images Hungary,  Indafotó/ebéd.)

Ezt is szeretjük