3 eldugott, meseszép téli kirándulóhely itthon

Télen se mondj le az aktív pihenésről, íme, három gyöngyszem úti cél, ahol garantált a kikapcsolódás! Vedd célba őket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A karácsonyi csendes pihenőt nem csupán a négy fal között lehet eltölteni, hanem a szabadban is: kihívást kedvelőknek hegyen, kényelmesebbeknek völgyben, kevésbé mozgékonyaknak vagy családosoknak állatok között.

Ne légy rest előre ledolgozni a mákos bejglit, és kerekedj fel családoddal vagy barátaiddal. Íme, három úti cél - valamelyik biztosan elnyeri a tetszésed.

Nagy Hideg-hegy - a túrakedvelők Mekkája

Ha ropogós-havas erdei kirándulásra vágysz, és nem riadsz meg a meredek hegyoldalaktól, a Börzsöny szívében emelkedő Nagy Hideg-hegyet vedd célba.

Bár az Északi-középhegységet behálózzák a különböző hosszúságú turistautak, érdemes kitűzni a közepesen nehéz, családok által leginkább kedvelt, oda-vissza 13 kilométer távolságú Királyrét-Magas-Tax-Nagy Hideg-hegy útvonalat.

A vadregényes turistaösvények ugyan gondosan jelölt fái útba igazítják a kirándulókat, semmiképp se mulaszd el a térképvásárlást. Az sem meglepő, ha egy-egy vadat megpillantasz a hegyoldalban - érdemes hát távcsövet is betenni a hátizsákba a termosz és a pótzokni mellé.

A 864 méter magas Nagy Hideg-hegy csúcsán páratlan panoráma és friss, csípős szél, de melegedést kínáló turistaház is fogadja az éhes és szusszanni vágyó kirándulókat. Ha túl fáradt vagy a visszaúthoz, ne ess kétségbe, a turistaközponttól menetrend szerinti kisbusz szállít vissza parkolóban hagyott autódhoz. A Nagy Hideg-heggyel kapcsolatos további információért kattints ide!

Turistaház a Nagy Hideg-hegyen

Óbánya - a magyar Svájc

Kristálytiszta levegővel, gyönyörű fekvéssel és csinosra meszelt házikókkal kecsegtet a völgyben, festői pisztrángos tavak mellett elterülő piciny zsákfalu. Pedáns kistelepülés, ahol a régi porták felújítva sorakoznak. Budapestről az M6-os autópályán végighaladva, majd a 6-os útról Mecseknádasd felé letérve érheted el a Baranya megyei ékszeresdobozt.

A zsákfalu egy szem utcáján végighaladva máris az erdei ösvényre érkezik a látogató, az Óbánya-völgyi egy-másfél órás kényelmes séta alatt különleges természeti kincseket tekinthetsz meg. A kanyargós gyalogút jobbján eldugott, mesebeli, árnyas nyaralók bukkannak fel, bal oldalt pedig a Réka-patak csörgedezik. Itt látható a völgy egyik csodája, a Ferde-vízesés - zúgó vize a félrebillent, lépcsőzetes mészkőrétegeken hull alá.

Ferde-vízesés
Csepegő-szikla

Tőle jobbra a Csepegő-szikla ugyan csepegni nem csepeg, ha a mínuszok beköszöntenek, de a jégcsapok csillogó látványában is megannyi gyönyörködni való van. Ha nincs turistatérképed, aggodalomra semmi ok: a szomszédos Kisújbányáig nyílegyenesen visz az ösvény. Visszaérve Óbányára ihatsz is a falu egyetlen, vendégbarát kocsmájában egy test- és lélekmelegítő teát vagy forralt bort. További információért kattints ide!

Medveles Veresegyházon

Ha kevésbé vonz a hegyek-völgyek hívó szava, de állatközeli és játékos kikapcsolódásra vágysz, irány a veresegyházi Medveotthon! Gyermekekkel különösen izgalmas program, de felnőttként is nagy élmény a mackókat mézzel etetni.

Pest megyében, a fővárostól mintegy 30 kilométerre épült ki 12 évvel ezelőtt Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Lakóinak száma folyamatosan bővül - ma már őzeknek, rénszarvasoknak, röpképtelen gólyáknak, ormányos- és mosómedvéknek is otthont ad a farm a barnamedvék és farkasok mellett. Lehetőség van csemegét vásárolni a helyszínen - a szelíd állatok ugyanis várják a finom falatokat a kerítésen túlról.

Lakmározó barnamedve

Érdemes például mézet vinni - vagy ott megvásárolni -, etetésükhöz a menhely hosszú nyelű fakanalat biztosít. Aki teheti, örökbe is fogadhat egy otthonlakót, ezzel hozzájárulva az állat fenntartásának igen borsos költségeihez.

A macik a hó lehulltával mennek csak aludni, de a Medveotthon 36 lakója nem alszik igazán mély téli álmot, ezért 10-15 brummogó mindig látható a kifutóban, mesterségesen kialakított tavaikkal és barlangjaikkal. A mindennapos nyitva tartás mellett plusz pont, hogy a belépőjegy és az étterem árait is pénztárcabarátra szabták, illetve hétvégenként pónilovaglásban, kézműves foglalkozásban és arcfestésben is örömüket lelhetik a gyerekek. A menhellyel kapcsolatos információkért kattints ide!

Ezt is szeretjük