Ezért találunk ellenállhatatlanul vonzónak valakit a pszichológusok szerint: 4 alapvető megállapítás a kutatóktól
A vonzalom természetét már régóta kutatják a pszichológusok, egyes kutatások meglepő dolgokat tártak fel róla.

randi1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberi kapcsolatokról sok dolog elmondható, de az nem, hogy egyszerűek és magától értetődőek lennének. Itt van például a vonzalom kérdése, aminél kevés megfoghatatlanabb dolog létezik: biztosan elgondolkodtál már rajta, hogy hogyan lehetséges, hogy egyik-másik ismerősöd, kollégád vagy épp egy vadidegen, először látott személy befészkeli magát a fejedbe, felkelti az érdeklődésedet és már-már zsigeri vonzódást vált ki. 

Könnyű lenne, ha a vonzalmat meg lehetne magyarázni egy-egy külső vagy belső tulajdonság meglétével, de korántsem ez a helyzet. Minden jel arra mutat, hogy nincs egy mindenre ráhúzható, általánosan érvényes recept vagy forgatókönyv. Nem csoda, hogy pszichológiai kutatások garmadája foglalkozik a jelenséggel. A vizsgálatok alapvető megállapításokat is tettek a vonzalom természetéről, ezek egyike-másika talán meglepő.

Ismerősnek tűnik

A szakemberek szerint, ha felbukkan az életedben valaki, aki ismerősnek tűnik, olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyekkel korábban már találkoztál, például hasonló a humora, mint egy gyerekkori barátodnak, jó eséllyel vonzódni fogsz hozzá. Ennek több oka is lehet, az egyik, hogy az ismerősként ható személyhez pozitív emlékeket társíthatsz, de ennél is lényegesebb, hogy biztonságérzetet kelthet benned és kiszámíthatónak találhatod, ezek pedig azt vetíthetik elő a számodra, hogy működne a kapcsolatotok. 

Izgalom vagy vonzalom?

Ha egy izgalmas, felkavaró, fizikailag is stimuláló, például pulzus- és vérnyomás-emelkedéssel, a légzés felgyorsulásával járó szituációban találkozik össze két ember, úgy tűnik, hogy hajlamosabbak lehetnek vonzónak is találni egymást. A pszichológusok szerint ez tulajdonképpen az izgalom félreértelmezése, vonzalomként azonosítása. Ezt bizonyította be egy 1974-es, klasszikusként idézett kísérlet, amely során a részt vevő férfiaknak vagy egy alacsony, stabil hídon, vagy egy instabil, magas függőhídon kellett átkelniük. A híd végén egy nő várt rájuk, aki arra kérte őket, hogy néhány félreértelmezhető, de szándékoltan nem szexuális jellegű kép alapján találjanak ki egy történetet. Miután ez megtörtént, a nő megadta a nevét és a telefonszámát az alanyoknak, azzal a felütéssel, hogy ha felmerülne bennük bármi kérdés a projekttel kapcsolatban, kereshetik őt.

Azok, akik az instabil hídon keltek át, több szexuális tartalmat csempésztek a történetükbe, és nagyobb arányban hívták fel a nőt, mint azok, akik a stabil építményen haladtak át. A kutatók úgy gondolják, ez annak köszönhető, hogy az izgalom fentebb említett fizikai tüneteit az ember hajlamos a vonzalom jeleiként dekódolni. 

Aki szép, az jó is

Külcsín vagy belbecs? Ez a kérdés időről időre felmerül. Tagadhatatlan, hogy az első találkozás során döntő jelentőségű, hogy a másik ember megjelenése elnyeri-e a tetszésedet. Fontos megállapítás viszont, hogy a külső és a belső tulajdonságokat nehezen választják szét az emberek. Amennyiben valakit külsőleg vonzónak találnak, hajlamosabbak szimpatikus, pozitív tulajdonságokkal is felruházni, függetlenül attól, hogy azok helytállóak-e, vagy sem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy kutatás résztvevői már pusztán fotók alapján is kedvesebbnek, érdekesebbnek, érzékenyebbnek és társaságkedvelőbbnek gondolták az attraktív embereket, sőt az volt a benyomásuk, hogy összességében jobb az életük, sikeresek a munkában és a magánéletben egyaránt. 

Vonzó, ha megnyerheted a másikat

Az, hogy a másik ember hogyan viszonyul hozzád, döntő jelentőségű. Nyilvánvaló, hogy szívesebben keresed annak a társaságát, aki pozitív érzelmekkel fordul feléd. De vajon fontos, hogy ez már kapásból, a megismerkedésetek első pillanatától kezdve így legyen? Egy szintén klasszikus, 1965-ös kutatás arra a megállapításra jutott, hogy ennél is vonzóbb, ha tudod, hogy a másik személy eleinte nem kedvelt, idővel viszont „megnyerted” őt magadnak, megváltoztatta a véleményét rólad. A kísérletben a résztvevők „véletlenül” meghallották, ahogy egy másik alany beszél róluk, mindvégig pozitív, mindvégig negatív, eleinte negatív, majd pozitív, illetve fordítva, eleinte pozitív, majd negatív módon. Mint kiderült, a leginkább azokat kedvelték, akik először negatív, később pozitív véleménnyel voltak róluk. 

A szexuális vonzalom legfőbb jelei

Az erős szexuális vonzalom jeleire azért is érdemes odafigyelni, mert az első randevúk során segítenek felismerni, hogy valóban akar-e valamit a másik, és megvan-e a szikra a két ember között. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük