Nemcsak a kapcsolatot, a szexuális életet is jobbá teszik: a szexterapeuta vonzalomerősítő módszerei
A szexterapeuta egyszerű módszerei nemcsak a kapcsolatot erősítik, hanem a vonzalmat és az intimitást is.

boldog par cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A vonzalom a párkapcsolatok rendkívül fontos eleme, ám mértéke az idő múlásával csökkenhet, ami a felek viszonyára és szexuális életére is negatív hatást gyakorol.

Szerencsére tudatos munkával könnyedén erősíthető és visszahozható: Leigh Norén szexterapeuta egyszerű, de annál hatásosabb módszereket ajánlott a vonzalom visszaállítására.

Vonzalomerősítő módszerek

A szakértő hangsúlyozta, a feleknek fontos megőriznie egyéniségüket, különállóságukat ahhoz, hogy megmaradjon a vonzódás. Ezért is javasolja a pároknak, hogy rendszeresen töltsenek külön is időt, szervezzenek saját programokat a barátaikkal, családtagjaikkal, és ne hagyják el a hobbijaikat, szenvedélyeiket, valamint az énidő se maradjon el. Mindez nemcsak a hangulatot és a mentális egészséget javítja, de két ember kapcsolatát is, ráadásul beszédtémákat is ad a szerelmeseknek. A távolság ráadásul növeli a misztikumot, amely Esther Perel pszichoterapeuta szerint fontos a vonzerő és a szexuális vágy szempontjából.

A terapeuta szerint szintén nagyon hatásos, ha a felek megpróbálnak másképp tekinteni egymásra. Azt tanácsolja, hogy a pár tagjai gondolják át, mit találtak a kapcsolatuk legelején igazán vonzónak a partnerükben, vagy mit láthatnak benne mások annak, illetve idézzenek fel olyan alkalmakat, amikor a legerősebben vonzódtak egymáshoz. Ha ez megtörtént, próbálják meg megfontolni azt, mi kellene ahhoz, hogy újra így érezzenek. Az ilyen emlékek segítenek visszahozni a szikrát a szerelembe, és kiszakítják a felek viszonyát a hétköznapok monotonitásából.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jó tulajdonságok és elvárások

Leigh Norén egy módszert is ajánlott a szerelmeseknek: azt javasolja, hogy minden nap végén írjanak fel, vagy jegyezzenek meg magukban három pozitív dolgot a partnerükkel kapcsolatban. Lehetnek ezek a vonzalommal kapcsolatos témák, de egészen mások is. A lényeg annyi, hogy három hónapon keresztül folytassák ezt a gyakorlatot, és látni fogják az eredményét. Érdemes közben arra is fókuszálni, hogy mik voltak azok a szokások, tulajdonságok, amikkel a partner korábban elérte, hogy megőrüljön érte a másik.

Az is jó ötlet, ha a pár tagjai egy kicsit megkérdőjelezik a vonzerővel kapcsolatos elvárásaikat. Mit gondolsz, hogyan kellene érezned mindennap? Miért kellene így érezned? Észszerűek az elvárásaid, vagy lehetne őket egy kicsit csökkenteni? - ezek a kérdések sokat segíthetnek a téma átgondolásában. Az elvárások jelentős szerepet játszanak abban, hogyan lehet újjáépíteni a vonzerőt egy kapcsolatban. Ha a felek megváltoztatják azt, amit elvárnak a párkapcsolatuktól, önmaguktól és partnerüktől, egy idő után visszanyerhetik a vágyat és az intimitást.

Intimitást erősítő szexpózok

Dr. Holly Ritchmond pszichológus és szexterapeuta a szerelmet fokozó szexpózokat ajánl azoknak, akik növelnék kapcsolatukban az intimitást. A testtartások, amiket együttlétek során választanak, lehetőséget adnak, hogy testi érzékelésen túl is kapcsolódhassanak a felek.

Ezt is szeretjük