A 19. század szelfikirálynője volt III. Napóleon szeretője - Virginia Oldoini saját szépségének megszállottja volt

Castiglione grófnéja, Virginia Oldoini nemcsak arról volt híres, hogy neves, előkelő férfiak szeretője volt, hanem arról is, hogy több száz képet készíttetett magáról.

virginia oldoini cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Virginia Oldoini egyszerre ejtette rabul és botránkoztatta meg a 19. századi francia udvart. Az olasz arisztokratát az 1850-es években a világ legszebb nőjeként tartották számon, III. Napóleon szeretőjeként pedig nagy hírnevet szerzett magának.

Volt azonban egy akkoriban furcsának számító szokása is, amivel kitűnt a tömegből, és amivel beírta magát a történelembe: több száz képet készíttetett magáról, így nem csoda, hogy ma már a század szelfikirálynőjeként és influenszereként emlegetik.

Virginia Oldoini különös története

Virginia Elisabetta Luisa Carlotta Antonietta Teresa Maria Oldoini Rapallini néven született 1837-ben Firenzében egy nemesi család gyermekeként. Nagyapja nevelte fel, és 17 évesen ment hozzá a nála 12 évvel idősebb Francesco Verasishoz, Castiglione grófjához, akivel egy közös gyermekük is született. 1856-ban unokatestvére Camillo di Cavour kormánytisztviselő utasítására Párizsba küldték, hogy támogassa az olasz egyesítést. A francia fővárosban az egész élete megváltozott: megismerkedett III. Napóleon császárral - akinek egyébként a divatdiktátor Eugénia de Montijo volt a felesége -, valamint a fényképezéssel és a portrék világával is. Nézd meg a róla készült képeket, és olvasd el különös történetét, ami szomorú véget ért.

Nézd meg, kik voltak a hírhedt diktátorok asszonyai!

Képeken mutatunk tíz diktátorfeleséget: voltak, akik haláláig szerették urukat, és olyanok is, akik fontos pozíciót foglaltak el a diktatúrákban, vagy kivették a részüket a népirtásból is. 

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük